ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Νέο «πακέτο» οκτώ ΔΕΚΟ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων

ΚΥΡΙΑΚΗ 10-7-2016




Σε «κρας τεστ» για τις πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης αναμένεται να εξελιχθεί η υποχρέωση που έχει αναλάβει να μεταφέρει 8 σημαντικές ΔΕΚΟ στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. 




Η δράση αποτελεί «βασική παραδοτέα» για να ολοκληρωθεί ο δεύτερος έλεγχος του προγράμματος και στο δεύτερο πακέτο των ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στο νέο Ταμείο περιλαμβάνονται επιχειρήσεις όπως οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ.
Μέχρι πρότινος το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου των ΔΕΚΟ που θα περάσουν στο νέο Ταμείο ήταν άγνωστο. 


Μάλιστα, στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου υπήρχε παραπομπή στο τεχνικό μνημόνιο (Technical Memorandum of Understanding - TMU) για τον προσδιορισμό των δημοσίων επιχειρήσεων που θα πρέπει να περάσουν στο νέο Ταμείο έως το τέλος Σεπτεμβρίου. 

Ετσι, σύμφωνα με το TMU που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι 8 ΔΕΚΟ που πρέπει να μεταφερθούν στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έως τον Σεπτέμβριο είναι:
• ΕΥΑΘ
• ΕΥΔΑΠ
• ΕΛΒΟ
• Αττικό Μετρό
• ΔΕΗ
• ΑΔΜΗΕ
• Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ)
• Κτιριακές Υποδομές

Μάλιστα, για την ΕΑΒ υπάρχει ειδική αναφορά στο TMU. Οπως διευκρινίζεται, η κυβέρνηση και οι θεσμοί θα εξετάσουν κατά πόσον η δραστηριότητα της επιχείρησης είναι εμπορικής φύσεως ή έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια. 


Αν διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έχει εμπορική δραστηριότητα, τότε θα περάσει στο νέο Ταμείο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα εξαιρεθεί από το δεύτερο πακέτο των ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στο Ταμείο.
Επίσης, ειδική αναφορά υπάρχει και για την τύχη του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο TMU, μετά τη συμφωνία που θα υπάρξει με τον στρατηγικό επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ, το ποσοστό που θα έχει στην κατοχή του το Ελληνικό Δημόσιο θα μεταφερθεί στο νέο Ταμείο. Ωστόσο, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα σεβαστεί πλήρως τη συμφωνία Δημοσίου - στρατηγικού επενδυτή αναφορικά με το μοντέλο διακυβέρνησης στο οποίο θα έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές.

Οπως συνέβη και με το πρώτο πακέτο των ΔΕΚΟ που πέρασαν στο Ταμείο (ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ), για να γίνει η μεταφορά των παραπάνω 8 επιχειρήσεων θα πρέπει να ψηφιστεί σχετικός νόμος. 


Δεδομένου ότι στο νέο πακέτο περιλαμβάνονται επιχειρήσεις όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ, ήδη στην τρόικα φοβούνται ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως να αντιμετωπίσει μεγάλες αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και στο εσωτερικό της.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, από την πλευρά των δανειστών καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει εγκαίρως τη μεταφορά των εν λόγω ΔΕΚΟ έως τον Σεπτέμβριο. Αλλιώς, δεν θα μπορεί να ολοκληρωθεί ο δεύτερος έλεγχος.

Πέραν αυτών, στο ΤMU καθίσταται σαφές και το τι θα γίνεται με τα έσοδα του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ. 

Οπως διευκρινίζεται, τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ θα κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους. 

Αντιθέτως, τα έσοδα του νέου Ταμείου θα κατευθύνονται κατά:
• 50% για την αποπληρωμή του χρέους και
• 50% για επενδύσεις.



ΠΗΓΗ. kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου