ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ζητά η τρόικα - Η λίστα με τους 5.500 εργαζόμενους που θα απολυθούν

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3-10-2014


Ανοιχτό παραμένει το θέμα των αλλαγών στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, μετά τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την τρόικα, με το υπουργείο να υποδεικνύει ότι «επισπεύδον υπουργείο για τις νέες ρυθμίσεις είναι το Οικονομικών».



Το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε στη συνάντηση, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις ή παρατηρήσεις, καθώς το όλο εγχείρημα βρίσκεται ακόμη στη βάση της μελέτης. 

Με δεδομένη άλλωστε τη ρευστή πολιτική κατάσταση, αλλά και τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν επιθυμεί να υπάρξουν μειώσεις μισθών, το θέμα δείχνει να παραπέμπεται για το μέλλον.

Ωστόσο, επειδή οι όποιες αλλαγές προωθηθούν πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, υπάρχουν εισηγήσεις για μειώσεις σε χαμηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας υπαλλήλους, προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν προσαρμογές εν είδει μπόνους για κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όλες τις αλλαγές που προωθούνται στη Δημοσία Διοίκηση και κυρίως στο μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας που θα εφαρμοστεί από το 2015 και θα βάλει φρένο σε ρουσφετολογικές αποσπάσεις και μεταθέσεις. 

Στο εξής οι μετακινήσεις τίθενται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, το οποίο μετά την καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν θα προχωρεί στην έκδοση των σχετικών προκηρύξεων.

Αναφορικά με το θέμα των απολύσεων, η ελληνική πλευρά παρουσίασε εκ νέου τις δεξαμενές για τις 5.500 αποχωρήσεις που αφορούν 1.090 απομακρύνσεις από συρρίκνωση ΝΠΙΔ των υπουργείων Πολιτισμού, Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης, 2.000 διαθέσιμους που δεν θα επανατοποθετηθούν, επίορκους υπαλλήλους και εκείνους που έχουν διοριστεί με πλαστά δικαιολογητικά, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει να προσμετρά και τους περίπου 1.800 συμβασιούχους που υπηρετούσαν με προσωρινές διαταγές και απομακρύνθηκαν, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει οριστικά τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Αναλυτικά, οι απολύσεις θα προέλθουν:
  • 1.800 συμβασιούχοι, πολλοί εκ των οποίων παραμένουν στη θέση τους με προσωρινές διαταγές (υπό έγκριση από τους δανειστές να ενταχθεί η συγκεκριμένη κατηγορία στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις).
  • 850 υπάλληλοι από τη μείωση των μεγεθών των ΝΠΙΔ που εποπτεύει το υπουργείο Υποδομών
  • 150 υπάλληλοι από τη μείωση των ΝΠΙΔ που εποπτεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
  • 90 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των ΝΠΙΔ που εποπτεύει το υπουργείο Πολιτισμού
Οι υπόλοιπες 2.610 απολύσεις που απομένουν για να πιαστεί ο μνημονιακός στόχος των 15.000 θα προκύψουν:
  • Από τους ελέγχους που διεξάγονται για παράνομες μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου
  • Από την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων
  • Από τους ελέγχους που διεξάγονται από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και εργάζονται, έχοντας κάνει χρήση πλαστών πιστοποιητικών
  • Από όσους βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας και δεν θα πετύχουν τη μετακίνησή τους σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου τομέα, μέχρι τη λήξη της οκτάμηνης παραμονής τους στο πρόγραμμα.


ΠΗΓΗ. imerisia.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου