ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Ζωγράφοι με καλοκαιρινή διάθεση

ΤΕΤΑΡΤΗ 6-8-2014


Της  Γιώτας Αργυροπούλου

Από τον Matisse μέχρι τον Hopper, οι εικαστικοί τιμούν τις ομορφιές του θέρους.
Παρόλο που οι περισσότεροι πίνακες είναι ζωγραφισμένοι στην αλλαγή του αιώνα –από τον 19ο στον 20ό- τα ρούχα των ανθρώπων είναι το στοιχείο εκείνο που προδίδει την εποχή τους. 
Διαχρονικό και αειθαλές, το καλοκαίρι αντίθετα φαίνεται να μην γερνάει ποτέ, αλλά πάντα να δίνει απλόχερα τους καρπούς του στους λάτρεις της φύσης. 
Παρακάτω θα ανακαλύψετε δέκα ζωγραφικά καλοκαίρια που έχουν μείνει στην ιστορία με τις ανάλογες απολαύσεις τους.
1. Breakfast in the Open - Carl Larsson (1910)


Αυτό το υπαίθριο πρωινό είναι ένα από τα πολλά καλοκαιρινά γεύματα που έχει απαθανατίσει ο Carl Larsson στη ζωγραφική του και για τα οποία μάλιστα χρησιμοποιούσε συχνά ως μοντέλα του -τι πιο χρήσιμο;- τα μέλη της μεγάλης του οικογένειας –τον ίδιο όπως επίσης την καλλιτέχνη σύζυγό του Karin και τα οκτώ παιδιά τους. 


Συνήθιζε λοιπόν να ζωγραφίζει τους Larssons να μιλάνε, να παίζουν παιχνίδια ή κάποιο μουσικό όργανο ή απλά να απολαμβάνουν τον γαλήνιο αέρα της εξοχής. 

Εδώ, απεικονίζεται μία χαρακτηριστική σκηνή στην εξοχή όπου οι παρευρισκόμενοι παίρνουν το πρωινό τους στο τραπέζι, στρωμένο από το προηγούμενο βράδυ, μόλις το φως του ήλιου έχει αρχίσει να ανατέλλει. 
Ο Larsson πέρα από δημοφιλής εικονογράφος, ακόμη και σήμερα, παραμένει μια από τις πιο βαθιές επιρροές στο σουηδικό design.


2. Le déjeuner sur l’herbe - Edouard Manet (1862-63)


Ίσως το πιο διάσημο πικνίκ στην ιστορία της ζωγραφικής, όπου σε ένα απομονωμένο σημείο μέσα στη φύση, δύο ντυμένοι κύριοι συνευρίσκονται με δύο «ελαφριά» ντυμένες κυρίες και σε διαφορετικό φωτισμό. 

Πρόκειται για μια ονειροφαντασία ή για κάποιον συμβολισμό του ζωγράφου; 
Δεν μας είναι γνωστό. Αλλά αυτή η διπλή πραγματικότητα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για τα οποία ο συγκεκριμένος πίνακας διατηρεί το μυστήριο του.


3. The Long Leg - Edward Hopper (1935)


Ένας πίνακας που θα μπορούσε να είχε ζωγραφιστεί οποιαδήποτε δεκαετία, ακόμη και στο παρόν, σε μία κλασσική εικόνα που φαίνεται να χαρακτηρίζει από πάντα το καλοκαίρι: 

η μπλε θάλασσα, ένα ιστιοφόρο με τα πανιά του ανοιχτά και ο μοναχικός φάρος στο βάθος να δηλώνει με την παρουσία του το ασφαλές λιμάνι.

Αυτή η ήρεμη, «απάνεμη» εικόνα με το ιστιοφόρο να ταξιδεύει στις ακτές της Νέας Αγγλίας, μυρίζει θάλασσα και καλοκαίρι μέχρι σήμερα, παρόλο που έχει ζωγραφιστεί από τον Hopper μόλις το ’35.


4. Eiffel Tower - Georges Seurat (1889)

 Ο Πύργος του Άιφελ λίγο πριν ολοκληρωθεί, αιθέριος και εξωπραγματικός, να χάνεται μέσα στα σύννεφα... 
Το μικρό αυτό θαύμα του pointillism αποθανατίζει με τις μικροσκοπικές του κουκκίδες το απόλυτο, ευρωπαϊκό τουριστικό αξιοθέατο, αποτυπωμένο από τη ‘μικρό-ζωγραφική’ του Σερά λίγο προτού ο Πύργος ολοκληρωθεί οριστικά για το World’s Fair το 1889.


5. Three Flavours - Wayne Thiebaud (1995)

  
Όπου και να πάει κάποιος το καλοκαίρι, κανείς δεν ξεφεύγει από το αιώνιο καλοκαιρινό σύμβολο: ένα χωνάκι δροσιστικό παγωτό. 
Εδώ το εμβληματικό παγωτό-χωνάκι γίνεται ο πρωταγωνιστής του πίνακα, ενός ζωγράφου που όχι μόνο έχει τιμήσει αρκούντως τα γλυκίσματα αλλά και που έχει γίνει διάσημος για τα παγωτά εκείνα, τα pies και τα κέικ που παρουσιάζει συχνά στα έργα του. Το καυτό μακρύ καλοκαίρι έχει τους δικούς του πρωταγωνιστές...



6. The Watering Hole - Thomas Eakins (1885)


Η εποχή της αγνότητας, όταν οι γυμνοί άνθρωποι δίπλα στο ποτάμι ή τη θάλασσα δεν ήταν χαρακτηρισμένοι ως γυμνιστές και τα θαλάσσια σπορ δεν ευδοκιμούσαν. 


Εδώ βλέπουμε τους γυμνούς ανθρώπους, ελεύθερους από κάθε σύμβαση να βουτούν στα νερά για να απολαύσουν την «watering hole», όπως χαρακτηρίζει το ποτάμι, εντελώς περιγραφικά ο δημιουργός αυτού του ρεαλιστικού πίνακα του 19ου αιώνα.

Το έτος 1885 που δημιουργήθηκε μάλιστα, οι άνθρωποι έχαναν τις δουλειές τους ή τη φήμη του ευυπόληπτου πολίτη, αν τολμούσαν να ταχθούν υπέρ του γυμνού ακόμη και στην τέχνη.
 Έτσι και ο Eakins –ο καλλιτέχνης του πίνακα που ζωγράφισε τον εαυτό του να κολυμπάει στην εικόνα που βλέπουμε επάνω– έχασε τη θέση διδασκαλίας του επειδή επέτρεπε σε μεικτές τάξεις φοιτητών να ζωγραφίζουν ανδρικά γυμνά με μοντέλα.


7. A Tent in the Rockies - John Singer Sargent (1916)
  
Πολλοί καλλιτέχνες μπορεί να έχουν κοιμηθεί έξω στην εξοχή αλλά λίγοι έχουν ζωγραφίσει τη σκηνή όπου κοιμόντουσαν. 

Έχοντας αναρριχηθεί ψηλά στα καναδικά Βραχώδη Όρη, ο ζωγράφος John Singer Sargent έχει στήσει τη σκηνή του στο δάσος με τη στήριξη των γύρω δέντρων. 

Ήταν 60 χρονών όταν πήγε  κάμπινγκ σε αυτό το δάσος που βλέπουμε και άφησε πίσω του μια για πάντα τα πορτρέτα της καλής κοινωνίας.


8. Interior at Nice (Room at the Hôtel Méditerranée) - Henri Matisse (c 1920 )
 
 Ζωγραφισμένο στο Hôtel Méditerranée, ένα από τα αγαπημένα ξενοδοχεία του Henri Matisse που επισκεπτόταν τακτικά από το 1917 και μετά, ο ζωγράφος αποθανάτισε σε έργα του τα ροζ πλακάκια του ξενοδοχείου και τη ροκοκό αισθητική του. 

Το φως και η θερμοκρασία της Νίκαιας αποδίδονται μέσα από το δωμάτιο αυτό, το οποίο ανοίγεται σε ένα από τα αγαπημένα θέματα-τοπία του δημιουργού: την άμμο, τη θάλασσα και τους φοίνικες.


9. The Travelling Companions - Augustus Egg (1862)


Δύο νεαρά κορίτσια συνοδοιπόροι παίρνουν το δρόμο τους για τη νότια Γαλλία με το τρένο. Μια εικόνα με ένα κλασικό βικτοριανό μήνυμα από την εποχή των αμαξοστοιχιών ατμού και της τέχνης που αποτύπωνε τις συνήθειες στους σιδηροδρόμους και τους επιβάτες τους.



10. Boys Bathing at Skagen, Summer Evening - Peder Severin Krøyer (1899)

 
Κολύμπι στη θάλασσα αργά τη νύχτα, όταν η θάλασσα είναι ακόμη αρκετά ζεστή για μια τελευταία βουτιά και γεμάτη ξένοιαστα γέλια – αυτή είναι σίγουρα μια ευτυχισμένη εικόνα. 


Ο δημιουργός της ο Krøyer, ζωγράφος μιας ευρύτερης –υποτιμημένης- κοινότητας στη Δανία του 19ου αιώνα, είχε ένα ιδιαίτερα προικισμένο μάτι στο να απαθανατίζει τη θάλασσα τη νύχτα, όταν το φως γίνεται χρυσό πάνω στα νερά της που ιριδίζουν στο τέλος της ημέρας. Ποιος δεν θα ήθελε να βρίσκεται εκεί αυτή τη στιγμή;



ΠΗΓΗ. tospirto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου