ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Μπλόκο και καθυστερήσεις στην επιστροφή φόρου

ΠΕΜΠΤΗ 21-8-2014


Μπλόκο και καθυστερήσεις στην επιστροφή φόρου για 800.000 φορολογούμενους φέρνει η αυτόματη παρακράτηση των ποσών που έχουν λαμβάνειν από την εφορία όσοι χρωστούν ταυτόχρονα και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Και αυτό γιατί πρώτα θα ελεγχθεί πόσοι δικαιούχοι επιστροφής φόρου χρωστούν στα ταμεία και στη συνέχεια όσοι δεν έχουν καμία οφειλή θα πάρουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ. 



Αντίθετα, για όσους χρωστούν στα ταμεία η επιστροφή φόρου θα συμψηφιστεί με την οφειλή τους. Και μάλιστα ο συμψηφισμός θα γίνει ακόμη και αν ο οφειλέτης έχει ενταχθεί με ρύθμιση και πληρώνει κανονικά τις δόσεις του!

Το μέτρο του συμψηφισμού χρεών με τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ αποφασίστηκε τον Απρίλιο, αλλά άρχισε να εφαρμόζεται πριν από λίγες ημέρες και όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών λίστα με 800.000 φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφή φόρου ή ΦΠΑ και θα καθυστερήσουν να πάρουν τα ποσά που δικαιούνται μέχρι να ελεγχθεί πόσοι από αυτούς έχουν χρέη στα ταμεία ώστε να γίνει ο συμψηφισμός.

Στη λίστα των 800.000 φορολογούμενων υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι δεν χρωστούν στα ταμεία. 

Παρά ταύτα θα περιμένουν να ολοκληρωθούν πρώτα οι διασταυρώσεις μέσω των ΚΕΑΟ και των άλλων ταμείων για να διαπιστωθεί πόσοι χρωστούν εισφορές και στη συνέχεια να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Εντοπίστηκαν 40.000

Το ΚΕΑΟ, σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα ο «Ε.Τ.» από έναν πρώτο έλεγχο που έκανε σε συνεργασία με το ΙΚΑ εντόπισε ότι στη λίστα των 800.000 φορολογούμενων με επιστροφή φόρου οι 40.000 έχουν και οφειλές, της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μόλις διαχωριστούν οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου σε οφειλέτες και μη οφειλέτες, η λίστα με τους 800.000 φορολογούμενους θα πάει πίσω στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε να πάρουν επιστροφή φόρου όσοι δεν χρωστούν στα ταμεία. 
Η αναμονή αυτή, βάσει της υπουργικής απόφασης που προβλέπει τη διαδικασία του συμψηφισμού, είναι τουλάχιστον 30 ημέρες.


ΠΗΓΗ. euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου