ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και της ΝΔ στις περιφέρειες

ΔΕΥΤΕΡΑ 26-5-2014



Την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, με μια διαφορά της τάξης του 3,7% από τη ΝΔ, αλλά και τη σαφή νίκη της ΝΔ στις περιφέρειες, αποτυπώνουν τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται από το υπουργείο Εσωτερικών και τη Singular Logic.

Με καταμετρημένο το με καταμετρημένο 93,05 % των ψήφων των ψήφων των ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 26,53% και έξι έδρες στο ευρωκοινοβούλιο και η ΝΔ 22,80% και πέντε έδρες.

Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 9,41%, εκλέγοντας τρεις ευρωβουλευτές για πρώτη φορά.

Ακολουθούν η ΕΛΙΑ με 8,04% και δύο έδρες, το «Ποτάμι» με 6,59% και δύο έδρες, το ΚΚΕ με 6,08% και δύο έδρες οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 3,43% και μία έδρα.

Το ΛΑΟΣ συγκεντρώνει 2,69%, υψηλότερα από τους Ελληνες Ευρωπαίους Πολίτες του Γιώργου Χατζημαρκάκη με 1,43% αλλά και της ΔΗΜΑΡ που λαμβάνει το 1,21%.

Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές του 2009, το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 36,65% και οκτώ έδρες, η ΝΔ 32,30% και οκτώ έδρες, το ΚΚΕ 8,35% και δύο έδρες, ο ΛΑΟΣ 7,15% και δύο έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,70% και μια έδρα και οι Οικολόγοι 3,49% και μια έδρα.

Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η ΝΔ κερδίζει σε επτά περιφέρειες (Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Πελοποννήσου), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει στην περιφέρεια Αττικής και αυτή των Ιονίων Νήσων.

Στους μεγάλους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης επικράτησαν οι κ.κ.Καμίνης και Μπουτάρης, που προέρχονται από το χώρο της κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, στο δήμο Πατρέων εξελέγη με μεγάλη διαφορά ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Κώστας Πελετίδης, ενώ στο δήμο Ηρακλείου επικρατεί ο Βασίλης Λαμπρινός.

Οι δηλώσεις των αρχηγών

«Ο λαός έστειλε μήνυμα, αλλά απέρριψε την ανατροπή, που ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα. 
«Παρά τα προβλήματα η κυβέρνηση άντεξε στις ακραίες επιθέσεις» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αύξησε τα ποσοστά της, σε σχέση με τις εκλογές του 2012 και... «ήθελαν κι εκλογές τώρα».

Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία το συντομώτερο δυνατό». 
Αυτό είναι το μήνυμα της κάλπης, το οποίο «κάνει ό,τι δεν καταλαβαίνει ο κ. Σαμαράς», είπε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος υποστήριξε ότι τα ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μειώθηκαν σε σχέση με τα ποσοστά που είχαν λάβει στις εθνικές εκλογές του 2012.

Από το συνδυαστικό αποτέλεσμα ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών προκύπτει σαφώς ότι «απορρίφθηκε το εκβιαστικό δίλημμα του κ. Τσίπρα», καθώς και «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκτησε δυναμική και όλη η ρητορική του άφησε αδιάφορη την πλειοψηφία των πολιτών», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 
Είπε ακόμη ότι η κοινωνία έστειλε μηνύματα, τα οποία είναι κατανοητά, και ότι η προσπάθεια για την επίλυσή τους θα συνεχιστεί. 
«Τώρα βγάζουμε το κεφάλι από το νερό» τόνισε χαρακτηριστικά «για να αποκατασταθούν οι αδικίες και να κερδηθεί το χαμένο έδαφος».

Ο... μικρός τελικός

Το πιο ανησυχητικό αποτέλεσμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι χωρίς αμφιβολία η αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, που αναδείχθηκε τρίτη δύναμη, καθώς και η εκλογή τριών ευρωβουλευτών από το ναζιστικό κόμμα, που έχει τον αρχηγό του στη φυλακή και τους περισσότερους βουλευτές υπόδικους για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Εκπληξη αποτέλεσαν από την άλλη τα ποσοστά που συγκέντρωσε το πρωτοεισερχόμενο στον εκλογικό στίβο «Ποτάμι», με τον Σταύρο Θεοδωράκη να κάνει λόγο για «πραγματικό άθλο», σε μία χώρα όπου «το παλιό πολιτικό σύστημα έχει γερές βάσεις στη κοινωνία και όχι πάντα υγειείς».

Τέλος, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στα επιτελεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου και της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη, καθώς αμφότεροι δεν συγκέντρωσαν τα ποσοστά που είχαν τεθεί σαν εκλογικός στόχος. 
Και οι δύο ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου, όπου θα συζητηθεί η επόμενη ημέρα.


ΠΗΓΗ. ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου