Ριζικές αλλαγές στον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων οργανικών μονάδων φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που, εκτός απροόπτου αναμένεται να τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Αν και τα ακριβή κριτήρια, καθώς και η μοριοδότηση αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσω ΠΔ στα οποία θα παραπέμπει το νομοσχέδιο, μέσω των νέων ρυθμίσεων θα προκύπτει η βασική στόχευση, να περιοριστεί η προϋπηρεσία και να αποκτήσουν δικαίωμα προώθησης σε θέσεις ευθύνης και όσοι έχουν προσόντα, ανεξάρτητα από τον χρόνο απασχόλησής τους στο Δημόσιο.
Στο πλαίσιο αυτό «όπλο» για την κατάληψη διευθυντικών θέσεων θα αποτελεί ο «φάκελος» των υπαλλήλων στον οποίο καταγράφονται τυπικά προσόντα. Με τον τρόπο αυτό, όπως εκτιμάται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα δώσει τη δυνατότητα να μπει «νέο αίμα» σε θέσεις ευθύνης και να πάψουν φαινόμενα του παρελθόντος όπου προϊστάμενοι σε κρίσιμες θέσεις δεν διέθεταν καν πανεπιστημιακό πτυχίο.
Οργανόγραμματα
Παράλληλα το νομοσχέδιο θα δίνει το «πράσινο φως» για την έκδοση των ΠΔ που θα επικυρώσουν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την αξιολόγηση του προσωπικού, που απασχολείται σε αυτά, συμπεριλαμβανομένων των ένστολων και των εκπαιδευτικών. Για τον σκοπό αυτό έχει ετοιμαστεί ερωτηματολόγιο με το οποίο θα κληθούν οι περίπου 206.000 υπάλληλοι του στενού δημόσιου να αναφέρουν τα προσόντα τους (τίτλους σπουδών, γνώση ξένων γλωσσών, γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή κ.ά.), καθώς και τα ακριβή καθήκοντα που ασκούν στην υπηρεσία.
Σε συνδυασμό με τον προσδιορισμό των περιγραμμάτων θέσεων, που απαιτούνται για τη λειτουργία κάθε φορέα θα μπορεί να τοποθετηθεί ο κατάλληλος υπάλληλος στη σωστή θέση. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα ενταχθούν στο σχέδιο κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους, εκ των οποίων οι 12.500 μέχρι τον Ιούλιο.
Παράλληλα μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυστηροποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης αναρρωτικών αδειών, μέσα από τον «εξορθολογισμό» της λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση από υπαλλήλους με αποτέλεσμα να απουσιάζουν επί μακρόν, ενώ θα ρυθμίζονται και θέματα λειτουργίας της οργανωτικής δομής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.
Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία μετάταξης δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης των θέσεων τον περασμένο Δεκέμβριο. Πρόκειται για περίπου 1.800 εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικών ειδικοτήτων. Ο οριστικός ενιαίος πίνακας έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ μετά και την εξέταση των ενστάσεων που υποβλήθηκαν.
Του Ηλία Μπενέκου
ΠΗΓΗ; http://www.imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου