ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Πολυδιάσπαση της ΔΕΗ και εκχώρηση των δικτύων


ΠΕΜΠΤΗ 16-5-2013

Η συγκυβέρνηση ολοκληρώνει ένα ακόμα «έγκλημα» σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων
Οι συνέπειες από την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα είναι ολέθριες για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση και όλο το λαό  

«Φύλλο και φτερό» κάνει τη ΔΕΗ η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει νέα «ρεκόρ» εκχώρησης του ενεργειακού τομέα στους επιχειρηματικούς κολοσσούς του κλάδου και στους ντόπιους συνεργάτες τους, ολοκληρώνοντας το «έγκλημα» της λεγόμενης «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 
Επικαλούμενη την «οικονομική ανάπτυξη» για όσα σχεδιάζει, η συγκυβέρνηση αποκαλύπτει την πλήρη ταύτισή της με τα γενικότερα σχέδια σε επίπεδο ΕΕ.
 Πρόκειται για πολιτική που εντάσσεται στις γενικότερες συμφωνίες και δεσμεύσεις για το καθεστώς δράσης του ενεργειακού κεφαλαίου, που προϋποθέτει και αξιώνει μια <<ελκυστική ΑΓΟΡΑ >>. 
Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει ότι πριν καν γίνει οποιαδήποτε επένδυση πρέπει να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου, απαίτηση που οι κυβερνώντες ικανοποιούν, πρώτον, με την πλήρη αποδυνάμωση και περιθωριοποίηση της ΔΕΗ και, δεύτερον, με συνεχείς ανατιμήσεις των τιμολογίων για το ηλεκτρικό ρεύμα που, μαζί με τις συμπληρωματικές χρεώσεις, θα ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.
 Με αυτή την έννοια κάθε προηγούμενο ξεπερνά η πρόκληση της κυβέρνησης ενάντια στις αντοχές εκατομμυρίων εργατικών και λαϊκών οικογενειών.
Με τρεις σημαντικές κινήσεις, σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η κυβέρνηση «τινάζει στον αέρα» την έστω και τυπική κρατική συμμετοχή στον ηλεκτροπαραγωγικό τομέα μέσω της ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, του διαχειριστή και ιδιοκτήτη του Συστήματος Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που ανήκει 100% στη ΔΕΗ!
Από το Μάη του 2013 έως το πρώτο τρίμηνο του 2015, που τίθεται ως ανώτατο χρονικό όριο για την υλοποίηση όλου του σχεδίου, η κυβέρνηση:
Θα διαχωρίσει τον ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και θα τον ιδιωτικοποιήσει, για να επιτρέψει στους κεφαλαιοκράτες τον άμεσο έλεγχο του Συστήματος Μεταφοράς.
Θα δημιουργήσει και στη συνέχεια θα πουλήσει μια νέα καθετοποιημένη επιχείρηση παραγωγής και πώλησης ηλεκτρισμού, με το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και ανάλογη συμμετοχή από όλη τη δομή της.
Θα ιδιωτικοποιήσει κατά 17% ό,τι απομείνει από την ΔΕΗ ΑΕ, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, αναζητώντας «στρατηγικό εταίρο».
Οι εξελίξεις είχαν προαναγγελθεί εδώ και καιρό και συνδέονται άμεσα με τη συνεκμετάλλευση του λιγνίτη, την ολοκλήρωση -σε λίγους μήνες- της ενιαίας εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και με τις σημαντικές διεργασίες στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο που περιλαμβάνουν και την ηλεκτροπαραγωγή: σχεδιαζόμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, υπερανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Ελλάδας, την Κρήτη, την Στερεά και την Πελοπόννησο. Αποτελούν ταυτόχρονα μνημονιακές δεσμεύσεις, μέρος της συνολικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά και ουσιαστικό τμήμα της κυβερνητικής πολιτικής των «αναδιαρθρώσεων».
 Μόλις πριν από λίγες μέρες, στην έκθεσή της «για την ενεργειακή εξάρτηση των κρατών - μελών της ΕΕ», η Κομισιόν ζητούσε πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, πώληση λιγνιτωρυχείων, χαιρέτιζε την απόφαση ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ και ζητούσε διεύρυνση του ποσοστού.
Εξάλλου, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου δήλωσε χτες ότι «το σχέδιο για την αναδιάρθρωση και αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, έγινε στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για την ΑΓΟΡΑ ενέργειας, που αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομική ανάταξη και ανάπτυξη». Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα δίκτυα θα παραμείνουν... ρυθμιζόμενα!
Βήμα πρώτο: διαχωρισμός - πώληση ΑΔΜΗΕ
Η κυβέρνηση ξεκινά την υλοποίηση του σχεδίου της με την ιδωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, σε δύο φάσεις:
Μέσα στο 2013 θα εκχωρήσει το 49% και τη διοίκηση σε ιδιώτη επενδυτή, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 θα διευρυνθεί υποχρεωτικά η συμμετοχή του ιδιώτη, με τη διάθεση από τη ΔΕΗ μέχρι και του συνολικά 51% των μετοχών της.
Μόνη προϋπόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει «καταστατική μειοψηφία» στον ΑΔΜΗΕ (ποσοστό 34% σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου, που υποτίθεται ότι προσφέρει δυνατότητες παρέμβασης). Υποχρεωτική είναι η μελλοντική πλήρης αποχώρηση της ΔΕΗ από την εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, τα περί ...«καταστατικής μειοψηφίας» δεν εμποδίζουν στο ελάχιστο την πλήρη ιδιωτικοποίηση σε επόμενη φάση.
Βήμα δεύτερο: μια νέα «μικρή ΔΕΗ»
Την ίδια χρονική περίοδο που η κυβέρνηση θα παραδίδει στους ιδιώτες το Δίκτυο Μεταφοράς, θα προχωρήσει στη δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρισμού στην οποία «θα δοθεί το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων και την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά νέων μονάδων στο βαθμό που υφίσταται ρεαλιστική πιθανότητα δημιουργίας τους». 
Η νέα εταιρεία, που θα δοθεί σε ιδιώτες και βεβαίως θα είναι ανταγωνιστική της ΔΕΗ, θα έχει και αυτή μονάδες λιγνίτη (1.400 MW), υδροηλεκτρικές (500 MW) και φυσικού αερίου (500 MW), αλλά φυσικά θα απορροφήσει ανάλογο ποσοστό από τη Γενική Διεύθυνση Εμπορίας της ΔΕΗ. 
Επίσης, θα έχει πρόσβαση στα αποθέματα λιγνίτη σε αναλογικά ισότιμη βάση με τη ΔΕΗ, ενώ θα αποσπάσει και ορυχεία που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ. Για όλα αυτά, θα μεταφερθούν σ' αυτή και οι εργαζόμενοι στην κάθε δραστηριότητα. 
Με δύο λόγια, οι ιδιώτες θα πάρουν μια έτοιμη εταιρεία και στηριζόμενοι στους νόμους που φτιάχνονται ειδικά γι' αυτούς θα συγκεντρώνουν τα κέρδη που τους ...«αναλογούν».
Επίσης, στους ιδιώτες θα δοθούν και νέα πεδία λιγνίτη, τα οποία δεν εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ, ή δεν έχει λάβει μέρος στο διαγωνισμό ανάθεσης εκμετάλλευσης.
Η νέα εταιρεία θα διατεθεί προς πώληση μέσω διαγωνισμού που θα αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ. Η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015, οπότε και η νέα επιχείρηση θα τεθεί σε λειτουργία. 
Το ακριβές δυναμικό που θα μεταφερθεί στη νέα εταιρεία θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση με την Κομισιόν έως το τέλος του ερχόμενου Ιούνη. Στο τέλος του Μάη θα κατατεθεί από την κυβέρνηση ο σχετικός κατάλογος παγίων.
Βήμα τρίτο: νέα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2015 και με στόχο να ολοκληρωθεί η σχετική διαγωνιστική διαδικασία μέχρι το τέλος του έτους, το αργότερο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016, η κυβέρνηση- μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ- θα εκχωρήσει 17% της εναπομείνασας ΔΕΗ σε «στρατηγικό επενδυτή».
 Ο διαγωνισμός τοποθετείται στο τρίτο τρίμηνο του 2015 και θα οδηγήσει για πρώτη φορά στην απώλεια της πλειοψηφίας του δημοσίου που σήμερα κατέχει το 51%. Η «επόμενη μέρα» θα βρει τη νέα ΔΕΗ να ανήκει κατά 66% σε ιδιωτικά κεφάλαια..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου