Η εξαγορά της Λαϊκής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς πριν από ενάμιση μήνα περίπου, έλαβε πανηγυρικό χαρακτήρα. Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σχεδόν άνοιξαν σαμπάνιες, ενώ ο Μιχάλης Σάλλας απέκτησε διαστάσεις «Μεσσία» για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος...
Με τη μόνη διαφορά ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς απέκτησε μία Τράπεζα στην οποία ο ίδιος προσωπικά αλλά και μέλη της οικογένειας του χρωστούν εκατομμύρια ευρώ.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την επίσημη απάντηση της κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών στη Λευκωσία, Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Μάλιστα η απάντηση φέρει την υπογραφή του ίδιου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη.
Δάνεια 112,5 εκατομμυρίων
Σύμφωνα με αυτήν, ο κ. Σάλλας και μέλη της οικογένειάς του χρωστούν στην Λαϊκή Τράπεζα περί τα 112,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα περίφημα δάνεια τα οποία είχε λάβει κατά το παρελθόν ο κ. Σάλλας, τα οποία όπως είχε αποκαλύψει το HOTDOC χρησιμοποιήθηκαν για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την επίσημη απάντηση της Τράπεζας Κύπρου, «αρχικά δόθηκε όριο σε Ανοικτό Αλληλόχρεο Λογαριασμό (ΑΑΛ) ύψους 150 εκατ. ευρώ για την αγορά μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, σε εταιρείες συμφερόντων του κ. Μιχάλη Σάλλα. Πρόκειται για τρεις εταιρείες με έδρα την Κύπρο με τα ονόματα KAEO Enterprises, Shent Enterprises, Benidver Investments. Η KAEO Enterpises είναι μια εταιρεία η οποία ανήκει προσωπικά στον κ. Σάλλα. Οι άλλες δύο, έχουν πλέον μεταβιβαστεί στα δύο παιδιά του κ. Σάλλα, Μυρτώ και Γιώργο, όπως αναφέρει η επίσημη απάντηση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
Οι εταιρείες αυτές έλαβαν δάνεια από την τότε Marfin Egnatia Bank, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Οι οφειλές τους, ακόμη και σήμερα ανέρχονται σε 112,5 εκατ. ευρώ συνολικά και για τις τρεις εταιρείες. Για τη λήψη των δανείων δόθηκαν και εγγυήσεις. Μια εγγυητική επιστολή της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 7,2 εκατ. ευρώ και ενεχυρίαση 66,2 εκατ. μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Δεν λήφθηκαν όμως ποτέ οι προσωπικές εγγυήσεις των μετόχων των εταιρειών, δηλαδή της οικογένειας Σάλλα, ενώ λίγο μετά η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου απαίτησε τη διενέργεια προβλέψεων σχετικά με τις προαναφερόμενες χορηγήσεις συνολικού ύψους 87,8 εκατ. ευρώ.
Η αποκάλυψη της υπόθεσης δημιουργεί μείζων θέμα. Ο κ. Σάλλας εμφανίζεται να αγοράζει μία Τράπεζα, έναντι 524 εκατ. ευρώ στην οποία ο ίδιος οφείλει το ¼ από αυτά και τα οποία έλαβε για να χρηματοδοτήσει τη δική του Τράπεζα. Το αν ποτέ θα προχωρήσει ο ίδιος στην εξόφληση των δανείων είναι κάτι που κανείς δε γνωρίζει, ενώ διαφαίνονται ξεκάθαρα οι σχέσεις μεταξύ των ελλήνων τραπεζιτών, οι οποίοι δίνοντας δάνεια ο ένας στον άλλο επιχειρούσαν να παρουσιάζουν μία εικόνα ευρωστίας για το τραπεζικό σύστημα.
Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι το τι έπραξε ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος για όλα αυτά, ο οποίος διαθέτει και την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος. Επέβαλλε στον κ. Σάλλα να αποπληρώσει τα δάνεια ή μήπως όχι; Και αν όχι για ποιο λόγο;
Και άλλο δάνειο από συνεργάτη του Σάλλα
Τα δάνεια όμως της οικογένειας του κ. Σάλλα, δεν είναι και τα μοναδικά. Άλλες δύο εταιρείες, η Sibadel και Dimaline με τελικό δικαιούχο το στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Τσατσόπουλο, έλαβαν δάνεια ύψους 21,5 εκατ. ευρώ με μοναδική εξασφάλιση την ενεχυρίαση 12,8 εκατ. μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Μάλιστα λίγο αργότερα η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου απαίτησε και πρόσθετη πρόβλεψη ύψους 18,16 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο κ. Σάλλας όσο και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί οφείλουν να δώσουν απαντήσεις.
Διαβάστε το απόσπασμα από την απάντηση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου:
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : http://kafeneio-gr.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου