ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Πετρελαιοπαραγωγές χώρες - εξαναγκασμός στη μετανάστευση


ΔΕΥΤΕΡΑ 16-9-2013

Ακρως αποκαλυπτικά για πετρελαιοπαραγωγές χώρες και το εργατικό δυναμικό των εκεί αντίστοιχων κλάδων είναι τα στοιχεία της έκθεσης «2013 Offshore Demographics Report». Ενδεικτικά:
Στη Βρετανία, το 2012, συνολικά 56.982 εργαζόμενοι (αριθμός - ρεκόρ όπως χαρακτηρίζεται) έφυγαν εκτός χώρας, αλλά και εκτός του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
 Κι αυτό ενώ ο παραγωγικός αυτός κλάδος, όπως τονίζεται, σημείωσε αλματώδη «ανάπτυξη» τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Θάλασσα. 
Από δε τους Βρετανούς που συνεχίζουν να εργάζονται στον τομέα της Ενέργειας, το 2012 το 82,8% δούλευαν εκτός Βρετανίας.
Αντίστοιχα στη Νορβηγία, το 15% των Νορβηγών που εργάζονταν στο τομέα της Ενέργειας δούλεψαν εκτός Νορβηγίας, αναγκασμένοι κι αυτοί να μεταναστεύσουν για μια σειρά λόγους που όλοι τους έχουν να κάνουν με τη φύση του εκμεταλλευτικού συστήματος. 
 Μάλιστα αυτή η εκροή εργατικού δυναμικού σημειώνεται ενώ η ελεγχόμενη από το νορβηγικό κράτος «Statoil» ανακάλυψε νέες ποσότητες πετρελαίου στη Νορβηγική Θάλασσα, με τις αρχικές εκτιμήσεις για το μέγεθος του κοιτάσματος να μιλούν για παραγωγή 6-19 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως.
Τα στοιχεία, δύο πράγματα δείχνουν για την Ελλάδα. 
Ενα, ότι τα μονοπώλια που θα επενδύσουν στο ενεργειακό «ελντοράντο» Αιγαίου και Ιονίου, όπως προπαγανδίζουν, θα φέρουν εργατικό δυναμικό από τις χώρες - έδρες τους. Αρα ποιες θέσεις εργασίας για τους Ελληνες άνεργους, όπως κάλπικα λένε κυβέρνηση και αστικά ΜΜΕ;... Και δεύτερο, ότι η λεγόμενη κινητικότητα για την εξεύρεση εργασίας, στην οποία επιμένει η ΕΕ, αποτελεί ξεσπίτωμα για τις εργατικές οικογένειες και εξαναγκασμό στη μετανάστευση.

ΠΗΓΗ. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου