ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Έρχεται χαράτσι στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6-9-2013

Έρχεται χαράτσι στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνηταΕίσαι ένας από τους 513.944 ιδιοκτήτες ακινήτων που «τόλμησαν» να διακόψουν την ηλεκτροδότηση μέσα στο 2012 προκειμένου να γλιτώσουν από το χαράτσι της ΔΕΗ. Βρέθηκε τρόπος να τιμωρηθείς. Ο νέος «ενιαίος φόρος ακινήτων» που αποστέλλεται αυτές τις ημέρες στην τρόικα για «έγκριση», δεν θα εξαιρεί τους μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους. Έτσι, ακόμη και αυτοί που διέκοψαν την ηλεκτροδότηση, θα πληρώσουν κανονικά.

Η έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αποτύπωσε το εξής εντυπωσιακό στοιχείο: Στην περίοδο της ύφεσης, οι διακοπές ηλεκτροδότησης αυξήθηκαν σε ποσοστό άνω του 100% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Ειδικότερα:
1.       Το 2012 οι διακοπές είχαν φτάσει στις 513.944 έναντι 461.828 το 2011, πρώτη χρονιά εφαρμογής του ΕΕΤΗΔΕ
2.       Το 2008, δηλαδή τη χρονιά πριν από την είσοδο της χώρας στον κύκλο της ύφεσης, οι διακοπές ηλεκτροδότησης ήταν 220.321.
Ποια είναι τα 513.944 ακίνητα και γιατί οι ιδιοκτήτες τους προχώρησαν σε διακοπή ηλεκτροδότησης; Πίσω από τη στατιστική κρύβονται δεκάδες περιπτώσεις:
1.       Οι φορολογούμενοι που αιφνιδιάστηκαν το 2011 αλλά το 2012 προχώρησαν σε διακοπή ηλεκτροδότησης –κυρίως σε εξοχικά και δευτερεύουσες κατοικίες- για να γλιτώσουν το χαράτσι των επόμενων ετών
2.       Οι πωλητές των τουλάχιστον 200.000 ακινήτων που έχουν βγει προς πώληση και έχουν διακόψει το ρεύμα μέχρι να βρεθεί ο αγοραστής
3.       Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρήκαν εναλλακτικό τρόπο ηλεκτροδότησης (π.χ να πάρουν ρεύμα από το πάνω σπίτι της διπλοκατοικίας έτσι ώστε να γλιτώσουν το χαράτσι του ενός σπιτιού)
Να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ κατέγραψε τις αιτήσεις διακοπής, δηλαδή το νούμερο δεν συμπεριλαμβάνει τα νοικοκυριά στα οποία έγινε διακοπή λόγω χρεών προς τη ΔΕΗ.
Βλέποντας τον αριθμό των νοικοκυριών που έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση να αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει στροφή στη φορολογική πολιτική. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τόσο η τρόικα όσο και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, θα έχουν στα χέρια τους το τελικό σχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων.
 Το τελικό σχέδιο προβλέπει:
1.       Υπολογισμό του φόρου ανά ακίνητο και όχι ανά περιουσία όπως συνέβαινε με τον ΦΑΠ
2.       Υπολογισμό του φόρου ανά τετραγωνικό. Εκτός από την τιμή ζώνης, ο φόρος ανά τμ θα εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως είναι ο όροφος, το είδος του ακινήτου (σ.σ ο βοηθητικός χώρος θα πληρώνει το ένα δέκατο της τιμής ανά τετραγωνικό)
3.       Δεν θα υπάρχει καμία εξαίρεση. Όλα τα ακίνητα που θα εμφανιστούν στις δηλώσεις Ε9 της επόμενης χρονιάς (σ.σ προγραμματίζεται οι μεταβολές στην ακίνητη περιουσία που θα γίνουν μέσα στο 2013 να δηλωθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 ώστε τα εκκαθαριστικά να σταλούν πριν το Πάσχα του 2014 και ο φορολογούμενος να έχει πολλές δόσεις στη διάθεσή του) θα πληρώσουν κανονικά. Μεταξύ των ακινήτων που θα πληρώσουν, θα είναι φυσικά και τα μη ηλεκτροδοτούμενα. Έτσι, το μοναδικό κίνητρο που θα απομείνει στους ιδιοκτήτες για να κρατούν τα σπίτια τους χωρίς ρεύμα, είναι η μη καταβολή των δημοτικών τελών.
4.       Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται κάποιες απαλλαγές προσώπων από την υποχρέωση καταβολής του φόρου για την κύρια κατοικία. (π.χ άνεργοι, φορολογούμενοι εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας κλπ) 

ΠΗΓΗ. fpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου