ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική: Ζητά διερεύνηση ευθυνών Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου


 0 ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διερεύνηση των ευθυνών του Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με τα ποινικά αδικήματα της υπεξαγωγή εγγράφου, της απιστίας στην υπηρεσία, την παράβαση καθήκοντος και την πλαστογραφία για τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ζητά επίσης να ερευνηθούν οι ευθύνες και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου για τα ίδια αδικήματα, πλην αυτού της πλαστογραφίας.
Στην πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά:
*Να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση, με τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχομένων ποινικών ευθυνών των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλου για όλες τις ανωτέρω μνημονευόμενες και εξειδικευόμενες αξιόποινες πράξεις
*Να διερευνηθούν μέχρι πλήρους διαλευκάνσεως όλα τα πραγματικά περιστατικά που έχουν προκύψει ή φέρονται ότι έχουν λάβει χώρα στην προκείμενη υπόθεση, με την εξάντληση όλων των νόμιμων μέσων απόδειξης και ανακριτικών ενεργειών για τις οποίες έχει αρμοδιότητα η Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της πραγματογνωμοσύνης, της κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης μαρτύρων κ.λπ.
*Να επεκταθεί η διερεύνηση σε πρόσωπα και αδικήματα για τα οποία θα προκύψουν ενδείξεις και στοιχεία από την έρευνα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, μετά και τη διαβίβαση του πορίσματος του Σ.Δ.Ο.Ε. για το ύψος των διαφυγόντων φόρων, πορίσματος που πρέπει απαραιτήτως να αποτελέσει τμήμα της δικογραφίας που θα εξετάσει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης.
Το απόγευμα της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με νομικούς συμβούλους του ΣΥΡΙΖΑ για την οριστική διαμόρφωση του κειμένου.
Τα επόμενα βήματα
Η Βουλή αναμένεται μεταξύ 14 και 18 του μήνα να συζητήσει τόσο αυτή την πρόταση όσο και την πρόταση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για διερεύνηση ποινικών ευθυνών στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Παράλληλα αυτή την εβδομάδα θα κληθούν να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου, οι δύο εξαδέλφες του Μαρίνα και Ελένη, αλλά και οι σύζυγοί τους, τα ονόματα και οι λογαριασμοί των οποίων εξαφανίστηκαν από την πρώτη λίστα.
Υπενθυμίζεται ότι για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151 θετικές ψήφοι.
Στελέχη της ΔΗΜΑΡ και συγκεκριμένα οι κ.κ. Βουδούρης και Μουτσινάς (τέθηκαν εκτός ΚΟ της ΔΗΜΑΡ), τάχθηκαν υπέρ της διερεύνησης ποινικών ευθυνών όλων των εμπλεκομένων και αναμένεται να υπερψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου