ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΑΓΩΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Δεν πρόκειται να σταματήσει η εκ περιτροπής εργασία!
Η «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» καλεί τους εργαζόμενους «να βγουν στο προσκήνιο»
Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στο ναυπηγείο
Στον εφιάλτη της εξαθλίωσης καταδικάζει η εργοδοσία για άλλους τρεις μήνες τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Οπως έγινε χτες ξεκάθαρο από τους εκπροσώπους των αραβογερμανικών μονοπωλίων που λυμαίνονται το ναυπηγείο, από αύριο, Τετάρτη 9 Γενάρη, ξεκινάει νέος γύρος εφαρμογής του επαίσχυντου μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα, μέτρο που θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 31 Μάρτη. Αύριο, Τετάρτη, δηλαδή τη μέρα που ξεκινάει η παράταση του μέτρου, οι εργαζόμενοι, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, στις 10 το πρωί θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κλαυθμώνος και από εκεί με πορεία προς τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών θα διαδηλώσουν ενάντια στο αντεργατικό μέτρο, διεκδικώντας την καταβολή των μισθών τους και την απρόσκοπτη λειτουργία του ναυπηγείου.Οι 1.000 εργαζόμενοι του ναυπηγείου βρίσκονται αντιμέτωποι με την εκ περιτροπής εργασία με 4 μεροκάματα το μήνα από τις 18 Απρίλη. Εδώ και 9 μήνες είναι απλήρωτοι, ενώ εκατοντάδες οικογένειες εργαζομένων βιώνουν τη φτώχεια και την ανέχεια. Επιπλέον, το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας είναι εγκαταλειμμένο, τεράστιες εγκαταστάσεις τις τρώει η σκουριά, για να αποδειχθεί πόσο επικίνδυνη είναι η αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων θυσιάζει τη ζωή της εργατικής τάξης, του λαού, τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.
Η ανακοίνωση της εταιρείας για την παράταση του βάρβαρου μέτρου γνωστοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Χτες το μεσημέρι, έγινε και συνάντηση των εκπροσώπων της εργοδοσίας με το σωματείο «ΤΡΙΑΙΝΑ», όπου έγινε σαφές ότι η εργοδοσία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην επιβολή του εξοντωτικού για τους εργαζόμενους μέτρου.
Δε φτάνει που τα αραβογερμανικά μονοπώλια έχουν ήδη τσεπώσει 2,3 δισ. ευρώ, από τα 4 δισ. ευρώ που αφορούν στα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού (4 υποβρύχια συν δύο), αλλά στη γραπτή ανακοίνωση συνεχίζουν να αξιώνουν και άλλο ζεστό χρήμα από τις τσέπες του λεηλατημένου εισοδήματος των εργαζομένων της χώρας. Οπως αναφέρεται, αιτία για την επιβολή του μέτρου είναι «οι σημαντικότατες οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου προς την εταιρεία από τα εξοπλιστικά προγράμματα», «η έλλειψη προοπτικής ανάθεσης αμυντικών προγραμμάτων από το Ελληνικό Δημόσιο (ΠΝ), λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα».
Τεράστιες ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση φέρει η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ», που με τη συμβιβαστική τους τακτική, τη συμπαράταξή τους με τη γραμμή του «κοινωνικού εταιρισμού» των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΠΟΕΜ, τροφοδοτεί την επιθετικότητα της εργοδοσίας.
Η αγωνιστική παράταξη «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» (ΕΕΝΣ) απαιτεί να γίνει άμεσα Γενική Συνέλευση. Καλεί τους εργαζόμενους «να βγουν στο προσκήνιο» «και μαζί με τους συμμάχους τους, που είναι πρώτα και κύρια οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κλάδο της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, να οργανώσουν την πάλη τους. Να διεκδικήσουν να τεθεί το ναυπηγείο κάτω από κρατικό έλεγχο, με όλους τους εργαζόμενους, όπως και αυτούς του τροχαίου υλικού, να συνδεθεί το ναυπηγείο και όλη η ναυπηγική βιομηχανία με τις ανάγκες της χώρας στην ακτοπλοΐα, στις μεταφορές, θαλάσσιες και μη, στην άμυνα».
ΛΙΜΑΝΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ακονίζουν τα δόντια τους τα μονοπώλια

Phasma
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία παράδοσης των λιμανιών της χώρας από τη συγκυβέρνηση στα νύχια των μονοπωλιακών ομίλων, του εφοπλιστικού κεφαλαίου και όπως δημοσιεύτηκε χτες στο ναυτιλιακό Τύπο από πληροφορίες που διαρρέονται από το υπουργείο Ναυτιλίας (ΥΝΑ) και τον ΟΛΠ ήδη έχει κατατεθεί πρόταση από «επενδυτές» στο ΤΑΙΠΕΔ για να αρπάξουν τον ΟΛΠ έναντι 1 δισ. ευρώ «συμπεριλαμβανομένων - όπως αναφέρεται - και των επενδύσεων», ενώ υπάρχει «επενδυτική πρόταση και για τον ΟΛΘ».Παράλληλα, χτες δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΥΝΑ ένα πολυσέλιδο κείμενο, με τίτλο «Εθνική Στρατηγική Λιμένων 2013 - 2018» στο οποίο, αφού περιγράφονται οι δυνατότητες ξεχωριστά κάθε λιμανιού της χώρας τόσο της ηπειρωτικής Ελλάδας όσο και της νησιωτικής και το θεσμικό τους πλαίσιο γίνεται καθαρό με συγκεκριμένο τρόπο ότι στόχος της «στρατηγικής» είναι «να επιδιωχθεί η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών».
Οσον αφορά την «Εθνική Στρατηγική Λιμένων 2013 - 2018», όπως επισημαίνεται στο κείμενο «η επίτευξη των στόχων της στρατηγικής και η δημιουργία νέων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας συναρτάται με τη δυναμική ανάπτυξη των ελληνικών λιμένων, ιδίως στις σημερινές συνθήκες ανταγωνισμού από άλλους λιμένες της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και διεθνώς. Προϋπόθεση προς τούτο, πέραν από τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, αποτελεί η εισαγωγή τεχνογνωσίας διοίκησης και διαχείρισης, αλλά και η κινητοποίηση σημαντικών επενδυτικών πόρων.
Είναι σαφές (....) ότι οι επενδυτικές ανάγκες υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Συνεπώς, θα πρέπει να επιδιωχθεί η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών με σημαντική εξειδίκευση στο αντικείμενο και δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων». Με δεδομένο ότι η παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων της προβλήτας ΙΙ του ΟΛΠ στο κινεζικό μονοπώλιο της COSCO θεωρείται πρότυπο για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, γίνεται σαφές ότι οι «θέσεις εργασίας» που αναφέρονται είναι για εργαζόμενους χαμηλόμισθους χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, μιλάμε δηλαδή για απέραντα εργασιακά γκέτο.
«Η εν λόγω συμμετοχή - συνεχίζεται στο κείμενο - θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής αποκρατικοποιήσεων την οποία θα παρουσιάσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου έως το τέλος Φλεβάρη 2013. Οι συνεργασίες με ιδιώτες επενδυτές δεν θα αφορούν μόνο τα μεγάλα λιμάνια, αλλά και μικρότερα που αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού - π.χ. τουριστικοί λιμένες, μαρίνες», που σημαίνει ότι ετοιμάζεται εφιαλτικό τοπίο και για τους νησιώτες.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ»
Προχωρούν σε τρίωρη στάση εργασίας
Την Πέμπτη 11.30 π.μ. - 2.30 μ.μ.
Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι της ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ (τυπογραφείο) μεθαύριο Πέμπτη από τις 11.30 π.μ. μέχρι τις 2.30 μ.μ. Η διοίκηση της εταιρείας προχωρά στην κατάργηση του επιδόματος γάμου σε όλους τους εργαζόμενους, επικαλούμενη οικονομικές δυσκολίες.
Η Εργοστασιακή Επιτροπή της ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ, με ανακοίνωσή της τονίζει: «Θεωρούμε αυτή τη στάση της εργοδοσίας εντελώς προκλητική, γιατί δε φτάνει που εδώ και 3 μήνες μας έχει και ζούμε με έναντι, την ίδια στιγμή οι οικογένειες των εργαζομένων βιώνουν τις συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης με εφορίες, χαράτσια κ.λπ. Η κίνηση αυτή της εταιρείας δε μας ξαφνιάζει γιατί έρχεται ως συνέχεια της προσπάθειας που έκανε και το προηγούμενο διάστημα για να μειώσει τους μισθούς μας. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε γιατί βρήκε απέναντί της τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων που μαζί με την επιτροπή και το σωματείο οργανωμένα το απέτρεψαν.
Συνάδελφοι, έχουμε πείρα, γνωρίζουμε πως οι ορέξεις της εργοδοσίας δε θα περιοριστούν μόνο σε αυτό. Ηδη προχώρησαν στην απόλυση συναδέλφου συμβασιούχου από το εργοστάσιο την οποία καταγγέλλουμε και ζητάμε την άμεση επαναπρόσληψή του με πλήρη δικαιώματα. Επίσης, ζητούμε τη μονιμοποίησή και των υπόλοιπων συμβασιούχων με τους όρους που προβλέπει η σύμβαση των λιθογράφων.
Ζητάμε άμεσα:
  • Να παρθεί πίσω το μέτρο της κατάργησης του επιδόματος γάμου.
  • Να εξοφληθούν τώρα μισθοί και υπερωρίες».
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της, η Εργοστασιακή Επιτροπή της εταιρείας ΒΛΑΧΟΣ (βαθυτυπείο) εκφράζει τη συμπαράστασή της και αμέσως μετά τη λήξη της βάρδιας οι εργαζόμενοι του εργοστασίου θα βρεθούν στις πύλες της ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

ΠΗΓΗ: http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=8/1/2013&id=14387&pageNo=13&direction=-1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου