ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Αναδρομικά σε συνταξιούχους από δικαστικές αποφάσεις για τα δώρα στην κύρια σύνταξη

 

 

Αναδρομικά ποσά, αρχίζουν να λαμβάνουν οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, αντιδρώντας στις μνημονιακές περικοπές των δώρων στις κύριες συντάξεις. Οι πρώτοι 160 εξ αυτών, που είχαν υποβάλλει σχετικές αγωγές, πρόκειται να λάβουν πίσω και μάλιστα έντοκα, τα ποσά που τους οφείλονται!

Οι πρώτες αποφάσεις επί αυτών των αγωγών εκδόθηκαν από τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια και αφορούν συνταξιούχους – μέλη του ΕΝΔΙΣΥ. Πρόκειται για ποσά που περιορίζονται στο γνωστό 11μηνο (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016), όπως είχε κρίνει σχετικά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι αποφάσεις αυτές συνιστούν μια πρώτη δικαίωση, αφού όχι μόνο θα επιστραφούν ποσά, αλλά θα δοθούν και με 6% τόκο ανά έτος, από την ημερομηνία κατάθεσης έως και την ημερομηνία εκτέλεσης της απόφασης.

Το ΕΝΔΙΣΥ εκτιμά ότι τα ποσά που επιδικάστηκαν κυμαίνονται από 800 έως 950 ευρώ ανά περίπτωση. Αν μάλιστα προστεθεί και ο σχετικός τόκος, τότε είναι πιθανό στο ανώτατο επίπεδο, να επιστραφεί ποσό 1.178 ευρώ. Μάλιστα το Δίκτυο έδωσε στην δημοσιότητα και δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Παράδειγμα 1ο :     800 Χ 6% = 48€/έτος, 48 Χ 4 έτη = 192 ευρώ, 192 + 800 = 992 ευρώ

Παράδειγμα 2ο :     950 Χ 6% = 57€/έτος, 57 Χ 4 έτη = 228 ευρώ, 228 + 950 = 1.178 ευρώ

Οι αποφάσεις αυτές μετά από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του e-ΕΦΚΑ, θα προωθηθούν προς πληρωμή στους λογαριασμούς των συνταξιούχων, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό σε ποιο μήνα θα αποδοθούν τα ποσά στους δικαιούχους.

Μόνο στο ΕΝΔΙΣΥ, υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 7.000 περιπτώσεις συνταξιούχων, που έχουν υποβάλλει ανάλογες αγωγές και οι αποφάσεις των οποίων, αναμένεται να εκδοθούν το επόμενο χρονικό  διάστημα.

Όλα αυτά, ενώ ακόμα η μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων αναμένει την οριστική απόφαση του ΣτΕ, για την περίοδο Ιουνίου 2015 και Μαΐου 2016, για τις περικοπές που πραγματοποιήθηκαν τότε σε δώρα και επικουρικές συντάξεις.

Η σχετική προσφυγή έχει γίνει από συνταξιουχικές οργανώσεις και η δίκη έχει διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2021.

Βασικό πεδίο διαφωνίας είναι η απόφαση που έλαβε η Κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2020, με βάση την οποία τον Οκτώβριο του ίδιου έτους χορήγησε αναδρομικά ποσά στο 1/3 των συνταξιούχων και μόνο για περικοπές που είχαν γίνει στην κύρια σύνταξη.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν τα αντίστοιχα αναδρομικά και για τον τομέα της επικούρησης.

 

ΠΗΓΗ. asfalistiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου