Του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνου Φίλη
Στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα, επικρατεί η αίσθηση πως η Ρωσία είναι απομονωμένη μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Πώς αντιλαμβάνεται ο υπόλοιπος πλανήτης τα γεγονότα που διαδραματίζονται τους τελευταίους δύο μήνες;
«Η πραγματικότητα είναι διαφορετική», μας απαντά ο Κωνσταντίνος Φίλης. Ο παγκόσμιος χάρτης άλλα «μαρτυρά». Η στάση της Ινδίας, ενός εταίρου των Αμερικάνων, αλλά και των κρατών της Μέσης Ανατολής, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, δείχνουν προθέσεις που δε γίνεται να περάσουν απαρατήρητες.
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και αναλυτής Διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1 φιλοξενήθηκε στο στούντιο στο Newsbeast.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και όπως είναι φυσικό, δημιουργεί ένα ντόμινο εξελίξεων στην γεωπολιτική σκακιέρα. «Οδεύουμε σε μια αποπαγκοσμιοποίηση». Τι σημαίνει αυτό; «Περιφέρειες θα συνεργάζονται και οικονομικά μεταξύ τους. Φαίνεται πως έχει γίνει η επιλογή να αγοράζουμε ακριβότερα για να μπορέσουμε να περιορίσουμε την εξάρτησή μας, κάτι που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες», μάς εξηγεί.
Σε ό,τι αφορά την πραγματική μάχη, και όχι την οικονομική, έχουμε εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ουκρανία;
Γνωρίζουμε πόσα είναι τα θύματα από τις δύο πλευρές.
Ο κύριος Φίλης είναι κατηγορηματικός: «Σε καμία περίπτωση. Ούτε κατ’ εκτίμηση δεν μπορεί κανείς να πει τι ακριβώς συμβαίνει».
Ο καθηγητής συνεχίζει λέγοντας: «Όπως είμαστε “τυφλοί” ως προς συγκεκριμένες περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, έτσι και τα νούμερα που ακούγονται από την ουκρανική πλευρά πως έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 20.000 ρώσοι στρατιώτες και μισθοφόροι, μου φαίνονται υπερβολικά.
Είναι ένα μεγάλος αριθμός. Μεγαλύτερος από το συνολικό αριθμό των Αμερικανών που χάθηκαν σε Ιράκ και Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια».
Ακούστε την ενδιαφέρουσα ανάλυση του καθηγητή Κωνσταντίνου Φίλη στο podcast του Newsbeast
ΠΗΓΗ. newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου