ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Ο ενεργειακός σχεδιασμός του κεφαλαίου είναι ασύμβατος με τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος

 


Η Κομματική Οργάνωση Λασιθίου του ΚΚΕ συνεχίζει πολύμορφα μία προσπάθεια τουλάχιστον δύο χρόνων που αφορά στην αποκάλυψη του περιεχομένου του ενεργειακού σχεδιασμού στην περιοχή. 
 
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες με τελευταίο σημαντικό επεισόδιο, στο θρίλερ της ενεργειακής φτώχειας του λαού, της καταστροφής του περιβάλλοντος και το μπούκωμα με κέρδη του «πράσινου» τέρατος, να είναι η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για τις περιοχές NATURA στην Ανατολική Κρήτη.

Η ΕΠΜ βασίζεται στον Ν.4685/2020 της ΝΔ, νόμο που καταψήφισε το ΚΚΕ στη Βουλή, ψηφίστηκε και στηρίχθηκε από ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ο νόμος, μαζί με προγενέστερους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, το πρόγραμμα «NATURA 2000» κ.ά., τα οποία επίσης καταψήφισε το ΚΚΕ, είναι μαζί με τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» το φόντο που έγινε αυτή η Μελέτη. Γι' αυτό η ΕΠΜ έχει καταδικαστεί - δικαιολογημένα - από όλο τον λασιθιώτικο λαό!

Ουσιαστικά για τους Λασιθιώτες δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον, το γεωλογικό ανάγλυφο και τον θαλάσσιο πλούτο του Λασιθίου. Επενδυτικό ενδιαφέρον που μεγεθύνεται γεωμετρικά με την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» του 2019, το αντίστοιχο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» της κυβέρνησης της ΝΔ που εξειδικεύει τους στόχους αυτής. Πρόκειται για ένα νομοθετικό πλαίσιο που διαχρονικά διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις τους στους δήμους του Λασιθίου και στην Περιφέρεια Κρήτης, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία (ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, δασικοί χάρτες, απολιγνιτοποίηση, Χρηματιστήριο Ενέργειας, εμπόριο ρύπων κ.ά.).

Με αυτό το όραμα - εφιάλτη για τον λαό και το περιβάλλον - ψηφίστηκαν όλοι οι περιβαλλοντοκτόνοι-δασοκτόνοι νόμοι που αντιμετωπίζουν το περιβάλλον ως εμπόρευμα και πηγή κερδοφορίας!

Δεν είναι καθόλου λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει από το στόμα αυτών των δυνάμεων φράσεις όπως: «Αφού το λέει ο νόμος», «τα περιθώρια αντίδρασης είναι περιορισμένα», «είναι εκτός αρμοδιότητάς μας», «έχουν μονάχα γνωμοδοτικό χαρακτήρα οι αποφάσεις μας» κ.ά. Γι' αυτό και όλοι αυτοί οι τοπικοί παράγοντες, δήμαρχοι, στελέχη τους, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.λπ. όταν πρέπει να γνωμοδοτήσουν για Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και άδειες εγκατάστασης φτάνουν μέχρι το σημείο που επιτρέπει η νομιμότητα, λες και δεν είναι τα κόμματά τους που σηκώνουν το χεράκι τους για να ψηφίζεται το νομοθετικό πλαίσιο.

Η Κρήτη ήταν από τις πρωταθλήτριες σε εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ ανάμεσα στα μη διασυνδεμένα με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας νησιά και το Λασίθι ο πρωταθλητής σε τοπικό επίπεδο. Τα θερμικά εργοστάσια παρέχουν συνολική Ενέργεια περίπου 185.000 MWh ενώ οι ΑΠΕ 50.000 MWh. 
 
Η όποια καθυστέρηση κατασκευής και εγκατάστασης νέων ΑΠΕ είχε να κάνει με το ότι είναι ανολοκλήρωτο ακόμα το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ο χάρτης της Κρήτης στη ΡΑΕ ήταν γεμάτος από χρωματιστά τετραγωνάκια μελλοντικών επενδύσεων ΑΠΕ που περίμεναν τη σειρά τους. Με την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με την Αττική να είναι προ των πυλών με υποθαλάσσιο καλώδιο, ξεκλείδωσαν όλα τα πράσινα πρότζεκτ για συνέχιση της καταστροφικής επέλασης.

Η περιοχή του Λασιθίου έχει την τιμητική της αφού «ατύχησε» να έχει ισχυρό αιολικό δυναμικό και ηλιοφάνεια τις περισσότερες μέρες του έτους. Αυτές οι κλιματικές συνθήκες, στις οποίες οφείλεται η ομορφιά του τόπου μας, οι δεκάδες παραλίες, τα βουνά, τα σπήλαια κ.ά. στον καπιταλισμό γίνονται συγκριτικό πλεονέκτημα και ευκαιρία για επενδύσεις τουριστικών και ενεργειακών κολοσσών που απομυζούν τον τόπο και τον λαό.

Αλλωστε, γι' αυτόν τον λόγο υπάρχουν υφιστάμενες εγκαταστάσεις ΑΠΕ εδώ και δύο και πλέον δεκαετίες, οι οποίες τώρα διευκολύνουν την επέκταση νέων επενδύσεων λόγω των συνοδών έργων που απαιτούνται. Υπάρχουν οι λεγόμενες οικονομίες κλίμακας που συμβάλλουν στην ταχύτερη απόσβεση των επενδύσεων που πραγματοποιούνται.

Η Σητεία αυτήν τη στιγμή έχει πιστωτικό ισοζύγιο στην παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια ως δήμος, ενώ είναι από τους πρώτους δήμους σε εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ. Υπάρχουν πρότζεκτ για το πρώτο ηλιοθερμικό πάρκο στην Ευρώπη, ενώ είναι εγκατεστημένες 149 ανεμογεννήτριες (Α/Γ), 97 MW (42,5% της ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά στην Κρήτη). 

Στην Ιεράπετρα, στη Θρυπτή και ειδικά νότια, στα σύνορα με τον δήμο Σητείας ξετυλίγονται τεράστια πρότζεκτ ΑΠΕ, τοποθετήθηκαν Α/Γ ακόμα και στον αρχαιολογικό χώρο του Ισθμού Ιεράπετρας στην Επισκοπή, η νήσος Χρυσή είναι εντός του «οικοπέδου» Νο 15 για έρευνες υδρογονανθράκων, εντός του απαράδεκτου τουρκο-λιβυκού συμφώνου. 

Στον Αγιο Νικόλαο και στο Οροπέδιο του Λασιθίου υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τους ορεινούς όγκους, στις κορυφογραμμές της Δίκτης, ώστε να εγκατασταθούν 75 τεράστιες Α/Γ.

Ειδικά η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης είχε ως αποτέλεσμα την επαναδραστηριοποίηση - επικαιροποίηση των δύο ειδικών έργων εγκατάστασης Α/Γ της ΤΕΡΝΑ και της κοινοπραξίας Κοπελούζου - Σάρρα, 1.000 MW έκαστο σε όλη την Κρήτη, με το μεγαλύτερο μερίδιο αναλογικά να αφορά το Λασίθι, κοντά 300 MW στον δήμο Σητείας, 90 MW στο Οροπέδιο Λασιθίου και 30 MW στο Καθαρό. Αν υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα, μόνο το Λασίθι θα έχει εγκατεστημένη παραγωγή πάνω από 1.000 MW όταν ολόκληρη η Κρήτη για τις ανάγκες της θέλει το καλοκαίρι, σε περίοδο αιχμής 800 MW!

Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που ο ενεργειακός σχεδιασμός του κεφαλαίου στοχοποιεί το Λασίθι και όχι η καταγωγή αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις. Το παραπάνω επισημαίνεται διότι ειδικά οι τοπικοί παράγοντες των αστικών κομμάτων, οι δυνάμεις τους στους δήμους του Λασιθίου και αλλού αναπαράγουν και αυτό το επιχείρημα ανάμεσα σε άλλα για να αποπροσανατολίσουν την οργή που συσσωρεύεται. 

Επιδιώκουν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, αφού και ο αποπροσανατολισμός από την ουσία του ενεργειακού σχεδιασμού επιτυγχάνεται και διαίρεση του αγωνιζόμενου λαού καλλιεργώντας τον τοπικισμό ώστε να προχωρά χωρίς εμπόδια ο αντιλαϊκός σχεδιασμός.

Πάντως, θα είχε ενδιαφέρον να αποπειραθούν να απαντήσουν τα αστικά κόμματα και οι εκπρόσωποί τους στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια: Πώς γίνεται ενώ η Κρήτη έπιασε τον στόχο το 20% για παραγωγή από ΑΠΕ το 2020 και το Λασίθι τον ξεπέρασε, δεν είναι καλύτερη η κατάσταση για τον λαό; Γιατί διευρύνεται η ενεργειακή φτώχεια και συνεχίζεται η καταστροφή του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου με συνεχείς εγκρίσεις νέων αδειών;

Οι τελευταίες εξελίξεις με το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία θα επιταχύνουν την προώθηση του λεγόμενου «Πράσινου New Deal» με τεράστιες συνέπειες για τον λασιθιώτικο λαό, όπως και για όλο τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής. Αν η καπιταλιστική οικονομική κρίση του 2020, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, επιτάχυνε τη λεγόμενη «πράσινη» και «ψηφιακή μετάβαση», την εκτεταμένη κρατική παρέμβαση για την προώθηση επενδύσεων ΑΠΕ, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη θα την εκτοξεύσουν. 
 
Αν πριν ο λαός μας μάτωνε από την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, έμπαιναν στο στόχαστρο εργασιακά του δικαιώματα, η νεολαία είχε να αποφασίσει ανάμεσα στη μιζέρια, στη μετανάστευση ή την ανεργία και καταστρεφόταν το φυσικό περιβάλλον, με τον πόλεμο αυτόν βρέθηκε το τέλειο άλλοθι για να τον καλέσουν να συναινέσει στη χειροτέρευση της ζωής του, που φτάνει μέχρι και να θυσιάζει τη ζωή του για τα κέρδη της ολιγαρχίας του πλούτου.

Γι' αυτό και το ΚΚΕ προβάλλει εδώ και τώρα ότι το ελάχιστο που απαιτείται για την ανακούφιση του λαού είναι η δραστική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η επιβολή πλαφόν στην τιμή, η κατάργηση των φορολογικών και «πράσινων» χαρατσιών και των συμβάσεων για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, με ταυτόχρονη απαγόρευση της διακοπής του ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά, στους μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα του λαού και των μαζικών φορέων της Σητείας, του Παλαικάστρου, του Οροπεδίου Λασιθίου, που εναντιώνονται στους σχεδιασμούς οι οποίοι γίνονται παρά και ενάντια στη θέλησή τους.

Χρειάζεται τώρα συμπόρευση με το ΚΚΕ στη μάχη της αποκάλυψης αλλά και της οργάνωσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος που θα ακυρώσει αυτόν τον ενεργειακό σχεδιασμό του κεφαλαίου και θα ανοίξει τον δρόμο της προοπτικής που συμφέρει τον λαό. Τώρα είναι η ώρα το οργανωμένο λαϊκό κίνημα να παλέψει:

-- Να απορριφθούν οι ΜΠΕ, οι αιτήσεις εγκατάστασης, τα συμφωνητικά μίσθωσης των δήμων με τις εταιρείες και να μην πέσει ούτε σφυριά για τις εργασίες κατασκευής τους. Καμιά ανεμογεννήτρια, υποσταθμοί και γραμμές υψηλής τάσης κοντά σε οικισμούς, αναθεώρηση προς τα πάνω των ορίων εγγύτητας και προς τα κάτω των ορίων ηχορύπανσης.

-- Να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

-- Να μην εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, αιολικά, ηλιοθερμικά πάρκα σε κανέναν δήμο του Λασιθίου και οπουδήποτε στην Κρήτη. Ούτε σπιθαμή γης για τους ενεργειακούς μονοπωλιακούς ομίλους.

Καμία ανοχή σε επίδοξους «σωτήρες» που φοβούνται και απεχθάνονται τη λαϊκή πάλη, τον λαό να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και μιλούν «για καλύτερες μέρες που θα 'ρθουν» όταν αναλάβουν αυτοί. Στο πλαίσιο της απελευθερωμένης καπιταλιστικής αγοράς δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμος ενεργειακός σχεδιασμός που να διασφαλίζει τη λαϊκή ευημερία. Καμιά αστική κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχρεώσει το κεφάλαιο να επενδύσει και να λειτουργήσει με όρους που αντιστρατεύονται την κερδοφορία του. 

Ο κάθε καπιταλιστής της Ενέργειας επιλέγει με κριτήριο τα κέρδη του αν, πότε, πώς και πού θα επενδύσει, ποιο καύσιμο, ποια τεχνολογία θα χρησιμοποιήσει. Το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του νομοθετούν, προσαρμόζουν και ελέγχουν πώς θα υπηρετούνται η διασφάλιση και αύξηση της κερδοφορίας των καπιταλιστών, τα στρατηγικά συμφέροντα της αστικής τάξης και όχι του λαού.

Το δίλημμα είναι Ενέργεια εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό;

Η καθημερινή πάλη του λαού για να μπουν εμπόδια και να καθυστερήσει η «πράσινη» αντιλαϊκή πολιτική θα ισχυροποιείται όσο θα βάζει στο επίκεντρο τον πραγματικό αντίπαλο και θα προτάσσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος! Για να υπηρετήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός τις λαϊκές ανάγκες πρέπει να απαλλαγεί από τους νόμους της αγοράς, δηλαδή τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. 

Αυτό το πολιτικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί ριζικά χωρίς γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με το καθεστώς ιδιοκτησίας των μονοπωλίων στον τομέα της Ενέργειας και συνολικά στην οικονομία, χωρίς ανατροπή στον χαρακτήρα της εξουσίας.

Ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός είναι η λύση για τον λαό, αφού είναι το σύστημα που οργανώνει με ριζικά διαφορετικό τρόπο την οικονομία, απαλλαγμένη από το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους. Κίνητρο αποτελεί η κάλυψη των διευρυνόμενων σύγχρονων λαϊκών αναγκών. 

Σε αυτό το πλαίσιο μόνο μπορεί να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη όλων των μορφών παραγωγής Ενέργειας, με σεβασμό στο περιβάλλον, προς όφελος της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας και του φτηνού ρεύματος, για τον ίδιο τον λαό.

Σε αυτόν τον δρόμο το ΚΚΕ, η Νεολαία του, η ΚΝΕ, μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές θα είναι στην πρώτη γραμμή!


Σίμος ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ
Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος Σητείας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου