ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

11+1 μέτρα για την επισιτιστική κρίση

 


Στο συρτάρι της κυβέρνησης βρίσκεται το εφεδρικό σχέδιο για να αντιμετωπιστεί μια σοβαρή επισιτιστική κρίση που ενδεχομένως θα προκύψει εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα όπου οι επιχειρηματίες θα δηλώνουν τις διαθέσιμες ποσότητες συγκεκριμένων προϊόντων (μεταξύ των οποίων λιπάσματα, ζωοτροφές, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, άλευρα και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο). Μάλιστα, οι δηλώσεις αυτές θα πρέπει να επικαιροποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει δώδεκα θεσμικές και λειτουργικές παρεμβάσεις για την αποφυγή μιας σοβαρής επισιτιστικής κρίσης.

Τα θεσμικά μέτρα περιλαμβάνουν τα εξής:

- Την επανασύσταση και τη διαρκή λειτουργία της Επιτροπής Επισιτιστικής Ασφάλειας.

- Την ψήφιση τροπολογίας με την οποία όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κάθε στάδιο της αλυσίδας των τροφίμων θα υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις για τα αποθέματά τους.

- Τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων στην οποία θα διασυνδέονται όλα τα εργαλεία καταγραφής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των εποπτευόμενων Οργανισμών.

- Τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου για τη διευκόλυνση των εισαγωγών μαλακού σιταριού από τις ΗΠΑ -μια αγορά που για την Ελλάδα είναι ανενεργή από το 1997- και τον Καναδά.

- Την ένταξη στη συνδεδεμένη επιδότηση του αραβοσίτου.

Τα λειτουργικά μέτρα που σχεδιάζονται είναι τα εξής:

- Η διερεύνηση και η παρότρυνση των παραγωγών για την αύξηση της καλλιέργειας ηλίανθου κατά 350.000 στρέμματα. Αντίστοιχη παρότρυνση θα δοθεί για την ελαιοκράμβη.

- Η επεξεργασία της άτυπης μεταβολής μείωσης του ποσοστού κατανομής για την παραγωγή βιοκαυσίμου.

- Η κατάργηση για έναν χρόνο της αγρανάπαυσης και της αμειψισποράς.

- Η παρακολούθηση της εισαγωγής αραβοσίτου από εναλλακτικές αγορές όπως η Αργεντινή και άλλες χώρες της Νοτίου Αμερικής. Παραμένει ανοιχτή η απαγόρευση χρήσης του ως βιοκαύσιμου σε εξαιρετικά ακραία περίπτωση.

- Η επικοινωνία για την αντικατάσταση του ηλιέλαιου από άλλα σπορέλαια και μίγματά τους.

- Η ενίσχυση των θερινών καλλιεργειών, όπως ο αραβόσιτος, η μηδική και η σόγια. Για τον λόγο αυτόν θα αξιοποιηθούν ως σύμβουλοι 185 ερευνητές και 100 σύμβουλοι του ΕΛΓΟ.

- Η αναζήτηση άλλων αγορών, όπως η Ινδία, η Μαλαισία και η Νότιος Αμερική, για τις ζωοτροφές.

Στη ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε τη νέα δέσμη μέτρων που αφορούν τους αγρότες. Όπως σημείωσε, «αναστέλλεται και φέτος το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., όπως επίσης και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας. Επιπλέον, θα υπάρξει -όπως είναι ήδη γνωστό- επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για όλη τη χρονιά, από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022. Όπως επίσης και επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Κι αυτά μαζί με τη μείωση του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στο 6%».

Σημειώνεται ότι εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών συμπληρωματικός Προϋπολογισμός 2 δισ. ευρώ, ώστε να συνεχιστεί η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

ΠΗΓΗ. zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου