ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

H κυβέρνηση «εξορκίζει» τον λιγνίτη για χάρη των ενεργειακών καρτέλ – 60% κάτω οι λογαριασμοί αν τον εκμεταλλεύονταν!

 


Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «ντίλερ φυσικού αερίου», αφού η ακρίβεια στην ενέργεια θα μπορούσε να χτυπηθεί με την άμεση εκμετάλλευση των λιγνιτικών μονάδων.

Την ώρα που ο – δέσμιος των ενεργειακών συμφερόντων – Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό λέγοντας από το βήμα της Βουλής πως «ο λιγνίτης είναι εξαιρετικά ακριβό καύσιμο», η αγορά ενέργειας καταποντίζει τα νοικοκυριά στο χάος. Ακόμα και τώρα, που η κρίση στο Ουκρανικό καταστεί φυσικό αέριο και πετρέλαιο, «θηλιές» στον λαιμό της ενεργειακά εξαρτημένης Ελλάδας, η κυβέρνηση αρνείται να εγκαταλείψει τις πολύτιμες υπηρεσίες της στο ενεργειακό καρτέλ, και συνεχίζει να παρουσιάζει τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο ως μονόδρομο.

Και αν πριν τον πόλεμο η κυβέρνηση δεν είχε καμία σοβαρή δικαιολογία για την ανεξέλεγκτη έκρηξη τιμών ενέργειας, τώρα πλέον έχει και «πάτημα» για να ρίχνει το φταίξιμο για όλα τα δεινά στη διεθνή κρίση, ώστε να συνεχίζει να κρατά την Ελλάδα όμηρο των ολιγαρχών της ενέργειας.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, αποκάλυψε όλο το μέγεθος της ενεργειακής «μέγγενης» που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη εις βάρος του λαού. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως ο λιγνίτης είναι πολύ φθηνότερος από το φυσικό αέριο και πως δεν μπορεί να καταλάβει την εμμονή του να στηρίζει με κάθε κόστος τα συμφέροντα του φυσικού αερίου. Ενώ τον χαρακτήρισε «ντίλερ φυσικού αερίου».

Μειώσεις τουλάχιστον 60% στους λογαριασμούς, με τη χρήση λιγνίτη

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ προέβλεψε τεράστια αύξηση τιμών στις καταναλώσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, βάσει της εκτόξευσης τιμών χονδρικής της μεγαβατώρας, και νέο κύμα εξωφρενικά φουσκωμένων λογαριασμών. 

Όπως είπε ο κ. Αδαμίδης, η «συμμετοχή» του λιγνίτη στη προσφορά ρεύματος παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (6%), γιατί η ΔΕΗ έχει πάρει δάνεια με ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα, οπότε τα λιγνιτικά εργοστάσια μένουν εκτός του ενεργειακού «πάρτι» που στήνεται στις πλάτες του λαού, την ώρα που αν λειτουργούσαν θα μπορούσαμε να είχαμε μείωση της τάξεως των 100 ευρώ στη χονδρική και οι χρεώσεις της κατανάλωσης στους λογαριασμούς των πολιτών θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 60%!

Και την ίδια στιγμή, το διαμορφωμένο καρτέλ της ενέργειας από εταιρείες και εισαγωγείς που λυμαίνονται τη χώρα, αδιαφορούν πλήρως για τις αυξήσεις της τιμής χονδρικής στην ενέργεια, γιατί πολύ απλά τις πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ο κ. Αδαμίδης προχώρησε ακόμα παραπέρα, καταγγέλλοντας ένα απίστευτο όργιο κερδοσκοπίας, λέγοντας πως οι παραγωγοί και εισαγωγείς ενέργειας στη χώρα μας, αφήνονται ελεύθεροι να στήνουν «παιχνίδια» εκατομμυρίων στο χρηματιστήριο ενέργειας, χρησιμοποιώντας τακτικές με εξαγωγές φθηνού ρεύματος σε ξένα κράτη που επανεισαγάγεται σε ακριβότερες τιμές στη χώρα μας.

Μιλάμε για συνθήκες απόλυτης ασυδοσίας όπου τα «αρπακτικά» της ενέργειας με τη συνδρομή της κυβέρνησης, κάνουν ένα –  άνευ προηγουμένου –  πλιάτσικο στα νοικοκυριά, αφού ο Κωστής Χατζηδάκης έστρωσε τον δρόμο με τη πολιτική που ακολούθησε.

Ενώ υπάρχουν λύσεις για άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών με γενναίες μειώσεις φόρων και ταχεία στροφή προς τον λιγνίτη, η κυβέρνηση εξακολουθεί να λειτουργεί ως διακινητής των υπερκερδών του πελατειακού κράτους, ενώ ο απλός πολίτης πληρώνει ένα δεύτερο «νοίκι» για να μη του κόψουν το ρεύμα, και μετρά και το τελευταίο ευρώ για να βάλει τα απολύτως απαραίτητα στο καλάθι του σούπερ μάρκετ.

 

ΠΗΓΗ. sportime

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου