ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

10 Μαρτίου 1896 - 10 Μαρτίου 2022 - 126 χρόνια Οδοντωτός Διακοπτό - Καλάβρυτα

 


10 Μαρτίου 1896 - 10 Μαρτίου 2022
126 χρόνια Οδοντωτός Διακοπτό-Καλάβρυτα
 
Εκατομμύρια τουρίστες και επισκέπτες (καλλιτέχνες, λογοτέχνες κ.α.) χρησιμοποίησαν, θαύμασαν και εμπνεύστηκαν σε αυτό, το τραινάκι που αγκομαχώντας ανέβαινε και ανεβαίνει από τη θάλασσα στο βουνό. 
Ο Οδοντωτός έδωσε ασφαλή συγκοινωνία στην μαρτυρική επαρχία των Καλαβρύτων, ανέπτυξε την οικονομία της περιοχής και τώρα είναι το υπ' αριθμόν ένα τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής μας που δίκαια συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο. 
 
Ήταν και είναι ένα μεγάλο έργο των ανθρώπων της τότε εποχής που έσκαψαν τους βράχους, έκαναν σήραγγες μέσα στα βουνά, γέφυρες, έστρωσαν γραμμή με οδόντωση για να μην ολισθαίνει το τραινάκι. Οφείλεται μεγάλη ευγνωμοσύνη στους λησμονημένους και άγνωστους σιδηροδρομικούς που εργάστηκαν και επιτέλεσαν τόσο μεγάλο έργο σε αυτό το μικρό τραινάκι. 
Τα τελευταία χρόνια τέσσερις νέοι συρμοί εκτελούν με ασφάλεια την διαδρομή Δ-Κ. Εμείς όμως αδιόρθωτοι νοσταλγοί, αναπολούμε τη γοητεία της παλιάς ατμομηχανής με τα ξύλινα λουστραρισμένα βαγόνια! Θυμόμαστε στη Ζαχλωρού, το απόγευμα που έφθανε το τραινάκι κατάφορτο με επιβάτες και εμπορεύματα, σφυρίζοντας χαρούμενα για να αναγγείλει τον ερχομό του έχοντας νικήσει και την τελευταία ανηφοριά από τα "ρυάκια"!
 
Και όπως λέει ο ποιητής για τον Οδοντωτό:
 
"Φεύγει από το Διακοπτό και μπαίνει στη χαράδρα
και είναι ανεκτίμητο στολίδι στην Ελλάδα".
 
Ο Σ.Φ.Ο. εύχεται στον οδοντωτό μας να συνεχίσει να διαφημίζει την περιοχή μας, ξεναγώντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Είμαστε περήφανοι γι' αυτόν!
 
Ο Πρόεδρος Σ.Φ.Ο.: Γιάννης Καραπαναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου