ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Μάιος - Ο μήνας επιστροφής στην κανονικότητα – Μετά την εστίαση ανοίγουν σχολεία, τουρισμός και οργανωμένες παραλίες


 

Εορταστικό κλίμα θύμισε το άνοιγμα της εστίασης μετά από έξι μήνες. Οι εξωτερικοί χώροι στις καφετέριες και τα εστιατόρια γέμισαν, ενώ οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες που επικράτησαν έκαναν αρκετούς να σπεύσουν στις παραλίες και να κάνουν τα πρώτα τους μπάνια. Τα μέτρα προστασίας τηρήθηκαν πιστά τόσο από τους καταστηματάρχες και τους υπαλλήλους όσο και από τους πολίτες που απόλαυσαν μετά από αρκετό καιρό τον καφέ ή το γεύμα τους.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα στο Μαξίμου και θα έχει συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάσταση αλλά και να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις καθώς εκτός από το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως είναι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Στην κυβέρνηση αλλά και στην αρμόδια επιτροπή των λοιμωξιολόγων επικρατεί ικανοποίηση για τις εικόνες που υπήρξαν κατά την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας της εστίασης.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα φθίνει ολοένα και περισσότερο, ενώ η εικόνα στα νοσοκομεία που παραμένει δύσκολη θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται με πιο αργούς ρυθμούς.

"Δεν μιλάμε για ένα κανονικό καλοκαίρι. Αποστάσεις, μάσκες και πάνω απ’ όλα τα εμβόλια που είναι το ισχυρότερο όπλο μας", προειδοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

 

Τα τέσσερα βήματα μετά την εστίαση

 

Το άνοιγμα της εστίασης ήταν ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την "απελευθέρωση" της κοινωνίας από τον "βραχνά" των σκληρών περιοριστικών μέτρων. Ο Μάιος είναι ο μήνας που η χώρα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, αλλά θεωρείται επίσης ιδιαιτέρως κρίσιμος καθώς μία ενδεχόμενη νέα έξαρση της πανδημίας μπορεί να φέρει πισωγυρίσματα κάτι που θα ήταν καταστροφικό, τόσο για την οικονομία όσο και για την ψυχολογία των πολιτών.

Την ερχόμενη Δευτέρα όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα επιτρέψουν οι μαθητές όλων των τάξεων στα θρανία. Στις 10 Μαΐου τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά με τα self – test να είναι υποχρεωτικά για μαθητές, διοικητικό προσωπικό και εκπαιδευτικούς. Το ερώτημα που μένει να ξεκαθαριστεί τις επόμενες μέρες είναι ο έλεγχος της αυτοδιάγνωσης θα γίνεται και για τα παιδιά του δημοτικού.

Ένα μέτρο που άρχισε να ισχύει στα λύκεια που λειτούργησαν στις 17 Απριλίου και έφερε ικανοποιητικά αποτελέσματα καθώς περιόρισε σε σημαντικό βαθμό την διασπορά στα σχολεία. Οι μάσκες, τα αντισηπτικά, ο αερισμός των αιθουσών αλλά και τα διαφορετικά διαλείμματα θα είναι ορισμένα από τα μέτρα προστασίας που θα ισχύσουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας το σχολικό έτος για τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ολοκληρωθεί στις 11 Ιουνίου χωρίς και φέτος να διεξαχθούν προαγωγικές εξετάσεις. Στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία η χρονιά θα τελειώσει στις 25 Ιουνίου, ενώ οι πανελλήνιες εξετάσεις θα διεξαχθούν στις 14 Ιουνίου.

Ορόσημο η έναρξη του τουρισμού

Στις 15 Μαΐου είναι η ημέρα ορόσημο για την χώρα και την οικονομία καθώς ανοίγει επίσημα η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος. Πρόκειται για το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης που έχει ποντάρει πολλά για να επιστρέψει η οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Τα πρώτα μηνύματα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού έπεισε την Ε.Ε. γεγονός που θα διευκολύνει τουρίστες να επισκεφθούν με ασφάλεια την χώρα μας. 

Ωστόσο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό μοριακό τεστ ενώ θα υποβληθούν και σε rabid test. Παράλληλα με την στρατηγική που ακολουθήθηκε πολλά ελληνικά νησιά είναι ήδη "covid free" καθώς έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι.

Το τέλος των SMS

Την ίδια μέρα θα απελευθερωθούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες. 

Επίσης δεν αποκλείεται το ίδιο διάστημα να υπάρξει διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης, που τώρα ισχύει μέχρι τις 11 το βράδυ αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν εκείνη την περίοδο.

Με την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό αναμένεται να μπει τέλος και στην αποστολή των sms στον πενταψήφιο αριθμό 13033 ενώ άγνωστο παραμένει αν θα παραμείνουν τα μηνύματα για τις αγορές από τα καταστήματα.

 

ΠΗΓΗ. thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου