Ορατός ο κίνδυνος για «Μοντέλο Θεσσαλονίκης» και στην Αττική. Ειδικοί και κυβέρνηση δεν μπορούν να αποκλείσουν ένα ολικό λουκέτο που πάντως θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.
Τα κρούσματα που καταγράφονται στην Αττική και η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πρωτεύουσας δείχνουν πως ενδεχομένως το απευκταίο σενάριο για καθολικό lockdown δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας για το ενδεχόμενο επιβολής ολικού lockdown και στην Αττική, μετά τη Θεσσαλονίκη.
Η γενικότερη αίσθηση που εκπέμπεται από τις τοποθετήσεις των ειδικών είναι ότι τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα στο λεκανοπέδιο αποτελούν το τελευταίο «παράθυρο» αποφυγής του ολικού λουκέτου.
«Αν συνεχιστεί αυτή η τάση με την αύξηση του αριθμού στις ΜΕΘ και την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τότε θα ληφθούν και άλλα μέτρα και στην Αττική» ήταν το σαφές μήνυμα του κ. Κικίλια στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα για τις συνέπειες της μη τήρησης των μέτρων.
Ο Υπουργός Υγείας ήταν κατηγορηματικός ότι «δε θα διστάσουμε να πάρουμε κι άλλα μέτρα», στην περίπτωση που χειροτερεύσουν τα δεδομένα.
Το πλαίσιο που εφαρμόζεται από χθες σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες θα είναι το μοντέλο που θα εφαρμοστεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την Αθήνα, καθώς υπάρχει φόβος για πολλά «κρυφά κρούσματα» λόγω του μεγάλου πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως η Αθήνα δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης εάν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.
Ενδεικτική της κατάστασης ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιου Τσακρή, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής το lockdown είναι πλέον πιθανό και για την Αττική.
«Τώρα ξεκινάει το πραγματικό, δεύτερο, επιδημικό κύμα» υπογράμμισε και εξήγησε ότι «το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο τα κρούσματα, αλλά και πόσο θα αντέξει το σύστημα Υγείας».
Συμπλήρωσε, δε, πως αυτό θα είναι και το «καμπανάκι» για την Αττική.
Αναφορικά με τις εξάρσεις των ιών, ο κ. Τσακρής αποσαφήνισε ότι «οι εποχικοί κορωνοϊοί ξεκινούν τέλη Οκτωβρίου και φτάνουν μέχρι Μάρτιο – Απρίλιο», ενώ «το επιδημικό κύμα της γρίπης είναι πιο κοντό και ξεκινάει αργότερα». «Αν υπάρξει συμμόρφωση της κοινωνίας, θα περιοριστεί το επιδημικό κύμα» δήλωσε, τονίζοντας πως την κατάσταση δυσκολεύουν και οι καιρικές συνθήκες.
Όσον αφορά τα νέα, περιοριστικά μέτρα, ξεκαθάρισε ότι σε μια εβδομάδα θα υπάρχει η πρώτη εικόνα της απόδοσή τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτά θα επανεκτιμηθούν την επόμενη εβδομάδα, κυρίως για την εστίαση, όπως είπε.
Ασφυκτιά το ΕΣΥ - «Κομμένες» μέχρι νεοτέρας οι άδειες
Αναφερόμενος στο Σύστημα Υγείας της χώρας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, διευκρίνισε ότι, αυτή τη στιγμή, στηρίζεται με 6.000 προσλήψεις και 450 κινητές μονάδες ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα.
Όσον αφορά τις ΜΕΘ, ενημέρωσε ότι από 550 πλησιάζουν τις 1.000 και προστίθενται και άλλες. «Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια. Όμως, όπως συμβαίνει και σε συστήματα πιο εξελιγμένα από το δικό μας, πιέζονται πάρα πολύ, διότι αυτό το δεύτερο κύμα είναι πολύ δυνατό αλλά και επειδή μπαίνουμε προς τον χειμώνα».
Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης, άλλωστε, είναι και η μέχρι νεοτέρας ανάκληση των αδειών του προσωπικού στις δομές Υγείας, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση προβλέπει τη μέχρι νεοτέρας αναστολή κανονικών αδειών του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, των κεντρικών υπηρεσιών των υγειονομικών περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (κέντρα υγείας, πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία – περιφερειακά ιατρεία και τοπικά ιατρεία – καθώς και των τοπικών ομάδων υγείας).
Σε δραματικούς τόνους ήταν η ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία διασποράς του κορωνοϊού, με φόντο το διπλό ρεκόρ σε κρούσματα και διασωληνωμένους. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε πως παρατηρείται εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με τη μετάβαση από τους ανοιχτούς σε κλειστούς χώρους και έδωσε παράδειγμα την εστίαση.
«Η όποια χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας έχει μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση στους κλειστούς χώρους», είπε και απηύθυνε έκκληση τήρησης του μέτρου της χρήσης μάσκας παντού, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Και όπως είπε, σε περίπτωση που «δεν μπορείτε να φορέσετε μάσκα σε εσωτερικό χώρο να υπάρχει άφθονος εξαερισμός και τήρηση αποστάσεων».
Ο ίδιος τόνισε πως η ηλικιακή ομάδα 19-39 «έδωσε» αρκετά κρούσματα, ενώ υπήρξε αύξηση των διαγνώσεων και στην ηλικιακή ομάδα των 65+. Επιπλέον, επιβάρυνση υπάρχει και σε όσους έχουν ηλικία από 40 έως 65 ετών. «Στην Ελλάδα η επιδημία έδειξε επιθετική αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης και τόνισε πως στην Αττική η αύξηση είναι στο 30%. Στον αντίποδα είναι η Θεσσαλονίκη που σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη «υπερδιπλασίασε, υπερτριπλασίασε» τα κρούσματα.
«Είναι νωρίς ακόμα για να αξιολογήσουμε τα μέτρα. Η αύξηση 30% στα κρούσματα, δεν είναι μεγάλη για την Αττική. Η Αττική φαίνεται να είναι πιο σταθερή. Αλλά βλέποντας τι έγινε στη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Τα μέτρα θα τα δούμε σε 10 με 15 ημέρες», είπε αναφερόμενος στα σενάρια περί lockdown.
ΠΗΓΗ. newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου