Την αντίθεση της Συνόδου των Πρυτάνεων στη θέσπιση
πανεπιστημιακής αστυνομίας και την εφαρμογή «οριζόντιων» μέτρων ασφαλείας για
τον έλεγχο εισόδου στα ΑΕΙ
Τους λόγους που οδήγησαν τη Σύνοδο των Πρυτάνεων να πει «όχι» στο σχέδιο Μητσοτάκη για σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας και ελέγχους στην είσοδο στα ΑΕΙ παρέθεσε η Χριστίνα Κουλούρη, πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου.
Μιλώντας στο tvxs, τόνισε πως το κάθε κάθε πανεπιστήμιο πρέπει να αποφασίζει για την προστασία του στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και πως το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές ώστε η Αστυνομία να επιτελεί το έργο της όποτε τελούνται αξιόποινες πράξεις.
Συμπληρώνει πως το το ελληνικό πανεπιστήμιο αδικείται από την προβολή που λαμβάνουν δυσάρεστα μεμονωμένα περιστατικά. Για τα θλιβερά γεγονότα του ΟΠΑ, αναρωτιέται: «Ποιος φταίει που δεν έχουν συλληφθεί οι ένοχοι της διαπόμπευσης του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου; Πάντως όχι το πανεπιστήμιο».
«Ναι» στα στοχευμένα μέτρα, όχι στα οριζόντια
Σημειώνει, επίσης, πως ομόφωνα αποφάσισε η Σύνοδος των Πρυτάνεων ότι δε θα πρέπει να υπάρξει αστυνομικό σώμα εντός των Πανεπιστημίων, ενώ οι όποιες παρεμβάσεις για τον έλεγχο εισόδου θα πρέπει να γίνουν στοχευμένα σε ευαίσθητους χώρους, π.χ σε σε εργαστήρια με ακριβό εξοπλισμό, αλλά επουδενί ο έλεγχος δεν πρέπει να επεκταθεί στους υπόλοιπους χώρους των πανεπιστημίων. : «Το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία, αλίμονο αν φοβάται να είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Είναι μέρος της άλλωστε.
Σε πολλά μαθήματα προσέρχονται 200 ή και 300 άτομα, θα περνούν όλοι αυτοί με κάρτα εισόδου για να μπουν να κάνουν μάθημα; Πρέπει να είμαστε και λίγο πρακτικοί».
Συμπληρώνει πως ζητήματα ασφάλειας θα πρέπει να
αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε
πανεπιστημίου, αλλά όχι με οριζόντια μέτρα. «Πρώτον γιατί κάθε πανεπιστήμιο
είναι διαφορετικό και δεύτερον γιατί το κάθε πανεπιστήμιο έχει δικαίωμα να
αποφασίσει με ποιούς τρόπους θα προστατευθεί».
Να τιμωρούνται οι ένοχοι για τις αξιόποινες πράξεις - Το υπάρχον πλαίσιο επαρκεί
Περεταίρω, η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου τονίζει πως η επιχειρηματολογία για τα περιστατικά βίας στα ΑΕΙ κατέληξαν στην κατάργηση του ασύλου, χωρίς, όμως, το μέτρο να έχει αποτέλεσμα. «Συνεχώς υπάρχει μια επίκληση αυτών των γεγονότων για να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία. Υπάρχει μια υπερβολή που δε δικαιολογείται», σημειώνει σχετικά.
Η Χρ. Κουλούρη επέμεινε στην ανάγκη απόδοσης ποινικών ευθυνών στους δράστες επιθέσεων: «Όπως και για το περιστατικό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, έτσι και για κάθε αξιόποινη πράξη υπάρχουν ένοχοι.
Η Αστυνομία μπορεί να τους συλλάβει, αυτό είναι το καθήκον της. Δεν απαγόρευσε κανείς στην Αστυνομία να συλλάβει αυτούς που διαπόμπευσαν τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Γιατί δε γίνεται; Ποιός φταίει για τη μη σύλληψη; Όχι το Πανεπιστήμιο» τόνισε η πρύτανης.
«Ο νόμος δίνει όλα τα μέσα για να τιμωρούνται όσοι προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις εντός του Πανεπιστημίου. Δεν είπε κανείς από εμάς να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Βεβαίως θέλουμε να υπάρχει ασφάλεια και να νιώθουν ασφαλείς, να εξασφαλίζεται η ελευθερία του λόγου και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Αυτές είναι οι αξίες τις οποίες εμείς υπερασπιζόμαστε», συμπλήρωσε.
Σχετικά με την επάρκεια του υφιστάμενου νομικού πλαισίου σημείωσε: «Η θέση της Συνόδου των Πρυτάνεων είναι ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, ζητούμε την εφαρμογή του και δε χρειάζεται περεταίρω αυστηροποίηση. Τώρα εάν υπάρχουν επιμέρους προβλήματα μπορεί κάθε πανεπιστήμιο να αναζητήσει τροπους και να τα αντιμετωπίσει.
Όλα τα πανεπιστήμια έχουμε ήδη φύλαξη, μέσα από εταιρείες. Φύλαξη υπάρχει. Δεν μπορεί η Αστυνομία να μπει μέσα στα πανεπιστήμια με αυτόν τον τρόπο».
ΠΗΓΗ. alfavita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου