ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Τα σενάρια μονομερούς ανακήρυξης ΑΟΖ από την Τουρκία και οι... ροζ θέσεις για το Καστελόριζο






Οι αυξανόμενες προκλήσεις Ερντογάν, το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Σχολή της Χάλκης και τα σενάρια μονομερούς ανακήρυξης ΑΟΖ από την Τουρκία.

Σε αναβολή δύο εβδομάδων της απόφασης για το εάν η Αγία Σοφία θα παραμείνει μουσείο ή θα μετατραπεί σε τζαμί, προχώρησε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, δίνοντας στην ουσία μεγαλύτερη άνεση χρόνου στον Ταγίπ Ερντογάν. Από την τοποθέτηση του εισαγγελέα διαφαίνεται ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο να πετάξει το γάντι στον Τούρκο πρόεδρο να πάρει την τελική απόφαση.

Την προσφυγή στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκανε η Υπηρεσία Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος (είναι ιδιωτικός οργανισμός) το 2015, με το επιχείρημα ότι η άρνηση του αιτήματος για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί παραβιάζει την θρησκευτική ελευθερία.

Εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο στην απόφαση του στηριχθεί στον Κεμάλ Ατατούρκ που μετέτρεψε σε μουσείο την Αγία Σοφία, μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, θα έδινε τη δυνατότητα διπλής ανάγνωσης στον Τούρκο Πρόεδρο. Ή να δεχθεί ότι η απόφαση για τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας έχει ληφθεί και κριθεί ή να την ερμηνεύσει ότι αναγνωρίζεται και στον ίδιο το δικαίωμα να αποφασίσει εάν θα μετατρέψει το μουσείο σε τζαμί, με απόφαση του υπουργικού του συμβουλίου.

Η Σχολή της Χάλκης

Από τις κινήσεις που θα κάνει το επόμενο διάστημα ο σουλτάνος θα φανεί εάν η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ της στρατηγικής του η Τουρκία να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου ή εάν θα επιχειρήσει μία «χρυσή τομή», δηλαδή, να κλείσει το μάτι και στους Μουσουλμάνους και στη Δύση, που τον πιέζει για την Αγία Σοφία η οποία έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Το ανησυχητικό είναι ότι ήδη άρχισαν κάποιες συζητήσεις στην Τουρκία για το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί που θα ικανοποιήσει το εκλογικό του ακροατήριο και ένα μεγάλο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου και ως «αντάλλαγμα» να δώσει στον χριστιανικό κόσμο το άνοιγμα της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Μία τέτοια κίνηση σαφώς και δεν θα ικανοποιούσε την Ελλάδα διότι πρόκειται για δύο διαφορετικά ζητήματα που δεν συνδέονται. Και το δια ταύτα είναι ότι σε κάθε περίπτωση, ο Ερντογάν θα προσθέσει στη φαρέτρα των προκλήσεων ένα ακόμη «όπλο» πίεσης.

Μονομερής ανακήρυξη ΑΟΖ

Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι καθώς θα φανεί πόσο ο Ερντογάν θα τραβήξει στα άκρα το σχοινί. Μία ακόμη συζήτηση που άρχισε στην Τουρκία -όχι τυχαία προφανώς- είναι το ενδεχόμενο μονομερούς ανακήρυξης ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που θα δυσκολέψει ακόμη πιο πολύ το διπλωματικό παιχνίδι.

Ο Ερντογάν ανοίγει τη βεντάλια των προκλήσεων. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα αντί για αρραγές εθνικό μέτωπο ακούγονται φωνές όπως του πρώην προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη -ήταν στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη και στην συγκεκριμένη θέση τον τοποθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - ανέφερε στην «Κρητη tv», σε πάνω από τρία σημεία των τοποθετήσεων του ότι το «Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο και είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές». «Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» δήλωσε μεταξύ άλλων. 

«Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα... Το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές».

Σκληρή ήταν η απάντηση του αν. υπουργού Μετανάστευσης Γιώργου Κουμουτσάκου. «Όταν πρόκειται για εθνική ακεραιότητα, για κυριαρχία ή για κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι αδιανόητο να μιλάμε για απομονωμένα τμήματα της ελληνικής επικράτειας» δήλωσε. «Η υπεράσπιση και της έσχατης γωνιάς της πατρίδας μας είναι μια αυτονόητη, μια θεμελιώδης υποχρέωση του ελληνικού κράτους και του κάθε Έλληνα.»

Τέτοιες... ροζ και όχι καθαρές θέσεις, ρίχνουν νερό στο μύλο της Τουρκίας και στέλνουν μηνύματα υποχωρητικότητας πριν καν ακόμη καθίσει η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπως πιέζουν ΕΕ και ΗΠΑ.


ΠΗΓΗ. newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου