ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

WiFi - Υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία;

Για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας ασύρματων συσκευών θα πρέπει πρώτα να αναφερθούμε σε κάποιες βασικές έννοιες. 

Η διαδικασία με την οποία ένα κύμα ταξιδεύει στο χώρο είναι αυτό που ονομάζουμε «ακτινοβολία». 

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά κάθε κύματος είναι το μήκος κύματος (η απόσταση στην οποία το σχήμα του κύματος επαναλαμβάνεται), η συχνότητα (εκφράζει το πόσες φορές το κύμα κάνει ένα πλήρη κύκλο ανά μονάδα χρόνου) και η ενέργεια που το κύμα μεταφέρει. Από τα χαρακτηριστικά της ακτινοβολίας προκύπτει πως όσο μικρότερο μήκος κύματος έχει μια ακτινοβολία, τόσο μεγαλύτερη ενέργεια μεταφέρει.

Αν τα μόρια ενός κυττάρου ενός ζώντος οργανισμού εκτεθούν σε ακτινοβολία υψηλής ενέργειας θα λυθούν οι χημικοί δεσμοί και η καταστροφή των μορίων θα προξενήσει δυσλειτουργία στο κύτταρο. 

Ακτινοβολίες ικανές να προξενήσουν ιονισμό είναι οι ακτινοβολίες μετά το ορατό φως: οι υπεριώδεις, οι ακτίνες Χ και οι ακτίνες γάμμα.

Τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος των σύγχρονων τηλεπικοινωνιών. 
Το 2014, υπήρχαν συνολικά 6,9 δισεκατομμύρια συνδρομές παγκοσμίως. 

Τα κινητά τηλέφωνα είναι πομποί ραδιοσυχνοτήτων χαμηλής ισχύος, που λειτουργούν σε συχνότητες μεταξύ 450 και 2700 MHz με μέγιστη ισχύ στην περιοχή από 0,1 έως 2 Watts.

 Επικοινωνούν με τη μετάδοση ραδιοκυμάτων μέσω ενός δικτύου σταθερών κεραιών που ονομάζονται σταθμοί βάσης. 

Τα κύματα ραδιοσυχνοτήτων είναι ηλεκτρομαγνητικά πεδία και σε αντίθεση με την ιονίζουσα ακτινοβολία, όπως ακτίνες Χ ή ακτίνες γάμμα, δεν μπορούν ούτε να σπάσουν τους χημικούς δεσμούς ούτε να προκαλέσουν ιονισμό στο ανθρώπινο σώμα. 

Η συχνότητα του WiFi βρίσκεται μεταξύ των 2,4 και 5GHz, επομένως απέχει επίσης από τις ακτινοβολίες που μπορούν να προξενήσουν ιονισμό.
WiFi και υγεία
                                      
Η μεγαλύτερη μελέτη αναδρομικής μελέτης περιπτώσεων μέχρι σήμερα για ενήλικες, η Interphone, συντονισμένη από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), σχεδιάστηκε για να προσδιορίσει εάν υπάρχουν σύνδεσμοι μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και καρκίνου κεφαλής και τραχήλου σε ενήλικες. 
Βασιζόμενη σε μεγάλο βαθμό σε αυτά τα δεδομένα, η IARC έχει ταξινομήσει τις  ραδιοσυχνότητες  ως ηλεκτρομαγνητικά πεδία πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο αναγνωρίζοντας έτσι, παρ΄όλη την αβεβαιότητα, το δικαίωμα του κόσμου στην ενημέρωση.
WiFi και υγεία
    
Στη σελίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, υπάρχουν αναλυτικά οι έρευνες και τα πειράματα σχετικά με την επικινδυνότητα της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων, που βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με το WiFi. 

Μία από τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις, είναι η «Potential health effects of exposure to electromagnetic fields (EMF)», η οποία δημιουργήθηκε από την Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks (SCENIHR) και δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2015. 

Το ένα από τα δύο μέλη της SCENIHR που συμμετείχαν είναι ο Καθηγητής Θεόδωρος Σαμαράς του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετείχαν άλλοι δέκα ειδικοί από Ευρωπαϊκές χώρες. 

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι πως δεν φαίνεται κανένας αυξημένος κίνδυνος για κακοήθεις ασθένειες από την έκθεση στις ραδιοσυχνότητες.

Αποτελέσματα

Η θέρμανση ιστών είναι ο κύριος μηχανισμός αλληλεπίδρασης μεταξύ της ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων και του ανθρώπινου σώματος. 

Στις συχνότητες που χρησιμοποιούνται από τα κινητά τηλέφωνα, το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας απορροφάται από το δέρμα και άλλους επιφανειακούς ιστούς, με αποτέλεσμα αμελητέα αύξηση της θερμοκρασίας στον εγκέφαλο ή σε οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος. 

Μέχρι σήμερα, η έρευνα δεν υποδηλώνει συνεπείς ενδείξεις για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε πεδία ραδιοσυχνοτήτων σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που προκαλούν θέρμανση ιστών.

Η επιδημιολογική έρευνα που ερευνά τους πιθανούς κινδύνους που σε βάθος χρόνου μπορεί η έκθεση σε ραδιοσυχνότητες να έχει, εξετάζει τη συσχέτιση όγκων του εγκεφάλου και χρήσης κινητών τηλεφώνων. 

Επειδή όμως ο συσχετισμός μπορεί να γίνει μετά από πολλά χρόνια έκθεσης στην ακτινοβολία των κινητών και δεδομένου ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν ήταν ευρέως διαδεδομένα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι σημερινές μελέτες μπορούν να αξιολογήσουν μόνο καρκίνους, εμφανείς σε πιο σύντομα χρονικά διαστήματα. 

Ωστόσο, τα αποτελέσματα των μελετών σε ζώα δείχνουν σταθερά ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου για μακροχρόνια έκθεση σε πεδία ραδιοσυχνοτήτων.



ΠΗΓΗ. maxmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου