ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Η κυρία Λογοτεχνία ξεκινάει τις θεατρικές προτάσεις της!


Της Αγγελική-Ειρήνη Μήτση


«Όρνιθες -Η Πολιτεία των Πουλιών» κάθε Κυριακή 11:00 π.μ. και 3:00 μ.μ. στο Θέατρο ΑΘΗΝά, Δεριγνύ 10 & Πατησίων σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη!

Τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη επέλεξε ο Δημήτρης Αδάμης να ανεβάσει στο Θέατρο ΑΘΗΝά! Η επιτακτική ανάγκη του σεβασμού του ανθρώπου προς τη φύση, για να αποτραπεί η οικολογική καταστροφή, δίνεται μέσα από το ωραιότερο ελληνικό έργο, που διδάσκεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Με μια παράβαση στα μισά της παράστασης, οι μικροί θεατές διάβασαν μηνύματα από αρχηγούς Αυτόχθονων Ιθαγενών της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής και προσωπικοτήτων που ασχολούνται με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. 

Κι όταν λέμε παράβαση εννοούμε τη διακοπή της παράστασης όπως γίνονταν στην Αρχαία Τραγωδία για να συνομιλήσει ο Ποιητής μέσω του Χορού με το κοινό για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της πόλης. Στην εποχή μας η οικολογική καταστροφή είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα.

Όρνιθες

Ένα ταξίδι στην ουτοπία του καθενός μας, μέσα από την πιο σπαρταριστή κωμωδία τού σπουδαιότερου κωμικού σε ολόκληρη την ιστορία του Θεάτρου, του Αριστοφάνη. Και καθώς το έργο έρχεται από τα βάθη μιας Ελλάδας που αγαπάμε, ο Δημήτρης Αδάμης, όπως κάνει πάντα, συστήνει στα παιδιά τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Τραγούδια της παράδοσής μας για τα πουλιά.

Από τη Θράκη ως την Κρήτη, κι από τον Πόντο ως τα Επτάνησα. 

Υπέροχα τραγούδια, που μαζί με τους ηθοποιούς, θα ερμηνεύει για χάρη των παιδιών, ζωντανά στη σκηνή, ο Βασίλης Γισδάκης. 

Και με την προσθήκη ενός παραδοσιακού τραγουδιού από τη Ρωσία, τραγουδιού που τους στίχους του μετέφρασε και απέδωσε στα ελληνικά ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος με τίτλο «Οι Γερανοί», η παράσταση αποτίνει «φόρο τιμής» στα πετούμενα αυτού του κόσμου!

Όρνιθες

Γιατί η παραδοσιακή μουσική μπορεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο της επιστροφής του ανθρώπου στη χαρά της φύσης! Ως Αηδόνα του έργου παρουσιάζεται η Μαρία Κάλλας, η κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνος, η ντίβα της Όπερας! Ένα σημαντικό πρόσωπο στην Ιστορία της μουσικής.

«Αν η μουσική μας παράδοση δοθεί με φρέσκο τρόπο, δίνεται ένα νέο αεράκι στο τραγούδι. Αυτό δείχνει γιατί κράτησαν αυτά τα τραγούδια όλα αυτά τα χρόνια!» αναφέρει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αδάμης.

«Τα τραγούδια έχουν αποφορτιστεί από όλο το στυλιζάρισμα του τρόπου που τα λέγανε τότε και βγαίνει ο λόγος και η μουσική του αβίαστα», λέει ο Βασίλης Γισδάκης.  


Ο αγαπημένος σκηνοθέτης πρόσφατα συμμετείχε στη πρώτη βωβή, έγχρωμη ταινία για μικρούς και μεγάλους «Τσάρλι» του Θανάση Τσαλνταμπάση, με χαρά μικρού παιδιού. Αρνείται όμως επίμονα να τον δούμε στο σανίδι.

Ο μουσικός και ερμηνευτής Βασίλης Γισδάκης μας αναφέρει τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στον δισκογραφικό χώρο αυτή την εποχή και νιώθει ευτυχής για την ανταπόκριση του κοινού στις συναυλίες του.

Η συνεργασία των δύο δημιουργών είναι μια ευτυχής συγκυρία και γι’ αυτό το έργο έχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση από τους μικρούς θεατές και τους γονείς τους!Και πάντα με τις εκδόσεις Εν Πλω υπάρχει το βιβλίο «Όρνιθες- Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ» σε εικονογράφηση Νίκου Κουμαριά, για να έχουν τα παιδιά την παράσταση στο σπίτι τους, με το CD που περιέχει το έργο και όλα τα τραγούδια.
Δ. Αδάμης (σκηνοθέτης)- Α,Ε Μήτση- Β. Γισδάκης (μουσικός-ερμηνευτής)

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ:
 
Δυο φίλοι, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, θέλουν να βρουν τον άνθρωπο που έγινε πουλί – τον Έποπα τον Τσαλαπετεινό για να μάθουν από αυτόν σε ποιο μέρος του κόσμου μπορεί κανείς να ζήσει ειρηνικά. 
Εκείνος δεν γνωρίζει, και τότε ο Πεισθέταιρος  προτείνει να ιδρύσουν την Πολιτεία των Πουλιών, στα σύννεφα, εκεί, μεταξύ του κόσμου των ανθρώπων και του κόσμου των θεών. Ο Τσαλαπετεινός καλεί τα Πουλιά – Όρνιθες για να τους ανακοινώσουν μαζί το σχέδιο. 

Τα Πουλιά καχύποπτα με τους ανθρώπους, ετοιμάζονται να τους επιτεθούν. Ο Πεισθέταιρος όμως φουσκώνει τα μυαλά των πουλιών και στο τέλος τα πείθει να ιδρύσουν την Πολιτεία των Πουλιών! 

Πριν ακόμα,  καλά-καλά, χτιστεί η Πολιτεία καταφθάνουν διάφοροι εκμεταλλευτές και καλοθελητές που προσπαθούν να αποκομίσουν οφέλη από την ίδρυσή της. Στο τέλος όμως καταφέρνουν Πουλιά και Άνθρωποι μαζί να χτίσουν την ιδανική Πολιτεία.

«Όρνιθες -Η Πολιτεία των Πουλιών»
Διάρκεια: 80΄
Κάθε Κυριακή 11:00 π.μ. και 3:00 μ.μ. έως και την Κυριακή των Βαΐων
Καθημερινές για σχολεία
Θέατρο ΑΘΗΝά , Δεριγνύ 10 &  Πατησίων
 
Γενική είσοδος: 12 ευρώ / Άνεργοι:  8 ευρώ
Ηλεκτρονική προπώληση Viva.gr
Πληροφορίες – κρατήσεις  στα τηλ. 210-9853609 , 6948 744 988

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διασκευή – Σκηνοθεσία : Δημήτρης Αδάμης
Απόδοση στα Νέα Ελληνικά : Δόμνα Ζαφειροπούλου
Σκηνικό : Παναγιώτης Κουλουράς
Κοστούμια : μαγικές σβούρες
Kίνηση : Φωτεινή Σταματελοπούλου
Ενορχήστρωση : Γιώργος Κωνσταντινίδης
Μουσική Επιμέλεια : Δημήτρης Αδάμης
Διδασκαλία τραγουδιών : Ιωάννα Εμμανουήλ
Ειδικές Κατασκευές : Ιφιγένεια Κωφού
Φωτισμοί : Γιώργος Φωτόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Θανάσης Βοϊδήλος, Ντέπυ Μοράρη, Γεωργία Μαυροειδοπούλου, Τάσος Ράπτης, Κωνσταντίνος Τσονόπουλος, Μαριλίζα Χρονέα
Και ο Βασίλης Γισδάκης  ζωντανά στη σκηνή


ΠΗΓΗ. ipolizei.gr

ΒΙΝΤΕΟ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου