Της Λίνας Ρόκου
Το πάθος του Τάκη Θεοδοσίου για τους μετεωρίτες κρατάει 30 χρόνια, όσα χρόνια δηλαδή συλλέγει μετεωριτικό υλικό. Το 2016 εξελέγη στο Board of Directors της Διεθνούς Ένωσης Συλλεκτών Μετεωριών IMCA, ενώ πλέον η ιδιωτική συλλογή του εκτίθεται στην Έκθεση Μετεωριτών, στην περιοχή του Αγ. Ελευθερίου, Ιακωβίδου 27, Αθήνα.
Τι μπορεί κανείς να δει στην Έκθεση; Περισσότερους από 400 αυθεντικούς μετεωρίτες & ιμπακτικής φύσεως πετρώματα που έχουν δημιουργηθεί από πρόσκρουση μεγάλων αστεροειδών στη Γη.
Υπάρχουν μετεωρίτες από περισσότερες από 60 υποκατηγορίες ταξινόμησης , όπως μετεωριτικό υλικό από την Κύρια Ζώνη των Αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, μετεωρίτες από τον πλανητοειδή 4 Vesta, μετεωρίτες με προέλευση τη Σελήνη και τον πλανήτη Άρη – όπως ο περίφημος Tissint που έπεσε στο Μαρόκο το 2011 και έχουν βρεθεί μέσα του απολιθώματα βιολογικής προέλευσης σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Meteoritical Society το 2017.
Επίσης, υπάρχουν μετεωρίτες που έχουν κομητική προέλευση ή ό,τι πιο κοντά σε κομητικό υλικό – όπως ο Allende από το Μεξικό και ο περίφημος μετεωρίτης του Murchison, που έπεσε στην Αυστραλία τον Σεπτέμβρη του 1969 και εμπεριέχει σύνθετη οργανική ύλη και έχουν αναγνωριστεί μέχρι και σήμερα πάνω από 75 διαφορετικά αμινοξέα στη σύνθεσή του.
Επίσης, μετεωρίτες από όλες τις κύριες κατηγορίες ταξινόμησης όπως Χονδρίτες, Αχονδρίτες, Σιδηρομετεωρίτες, Παλλασσίτες, Μεσοσιδερίτες κ.λπ. σε μεγέθη από μερικά γραμμάρια έως και αρκετά κιλά ο καθένας (μεγαλύτερος 6,0 κιλά) με επεξηγηματικό υλικό για τον επισκέπτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου