Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Κοτόπιτα με σπιτικό ζωμό
ΥΛΙΚΑ
Για το ζωμό
- 1 κοτόπουλο, 2 κιλά τεμαχισμένο στα 4
- ½ κρεμμύδι
- 1 καρότο
- 1 ματσάκι σέλερι, τα κοτσάνια
- 3 φύλλα δάφνης
- 3 λίτρα νερό
- 240 ml νερό
- 180 ml ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κγ μπέικιν πάουντερ
- 1 ½ κγ δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
- ½ κσ ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 50 γρ βούτυρο
- 50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κγ αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 200 γρ φέτα, τριμμένη
- 50 γρ ανθότυρο ξερό τριμμένο
- 50 γρ ένταμ ή γκούντα
- 1 αυγό
- λίγο σουσάμι, για πασπάλισμα (προαιρετικά)
- 4 – 5 φέτες μπέικον (προαιρετικά)
- ½ κγ πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να φτιάξω τον ζωμό του κοτόπουλου σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω το κοτόπουλο, το κρεμμύδι, το καρότο κομμένο κάθετα στα τέσσερα, τα κοτσάνια από ένα ματσάκι σέλερι, το πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και γεμίζω με νερό.
Αφήνω να βράσει για 30 λεπτά και να ψηθεί το
κοτόπουλο.
Ζυμώνω σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω τη
ζύμη να ξεκουραστεί.
Ρίχνω σταδιακά 500 ml από το ζωμό
κοτόπουλου ανακινώντας συνέχεια για 4 – 5 λεπτά μέχρι να γίνει κρεμώδες
και κατεβάζω από τη φωτιά.
Προσθέτω μισό κγ αλάτι, μια πρέζα
πιπέρι, μια πρέζα μοσχοκάρυδο, τη φέτα, τον ανθότυρο, το ένταμ μαζί με
το σοταρισμένο κρεμμύδι και το κοτόπουλο.
Ανοίγω το υπόλοιπο στο σχήμα του ταψιού ή
του πυρέξ φροντίζοντας ώστε να καλυφθούν και τα τοιχία του.
Κόβω όση
περισσεύει από τα τοιχία του και απλώνω τη γέμιση μέσα σ αυτό.
Κολλάω τις ενώσεις με την υπόλοιπη ζύμη και όση περισσεύει φτιάχνω
διακοσμητικά φύλλα και καλύπτω περιμετρικά.
Γαρνίρω στη μέση με ένα
ματσάκι φρέσκο δεντρολίβανο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΠΗΓΗ. paxxi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου