Η Βασιλίτσα είναι ένας από τους πιο γνωστούς προορισμούς των χειμερινών αθλητών στην Ελλάδα. Είναι εκείνο το βουνό της Μακεδονίας και της Ηπείρου, που βρίσκεται στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών.
Υπάγεται στο εθνικό πάρκο της Βόρειας Πίνδου και η κορυφή του έχει υψόμετρο 2.249 μέτρα. Τα κοντινότερα χωριά στη Βασιλίτσα είναι το Δίστρατο, η Σμίξη και η Αβδέλλα, όμως οι επισκέπτες του χιονοδρομικού κέντρου του βουνού προτιμούν να μένουν στα Γρεβενά.
Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του όρους Βασιλίτσα αλλά και στο διπλανό όρος της Γομάρας και λειτουργεί 350 ημέρες τον χρόνο. Περισσότερο δηλαδή, από κάθε άλλο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας.
Ξεκίνησε με τον πρώτο αναβατήρα το 1975 και από τότε έχουν αυξηθεί στους επτά αναβατήρες με 18 πίστες, υποσχόμενοι στιγμές ελευθερίας και ομορφιάς σε κάθε χιονοδρόμο ή επισκέπτη.
Ο ετήσιος αριθμός των επισκεπτών του αγγίζει τους 60.000, συμπεριλαμβάνοντας επίσης, τους καλοκαιρινούς επισκέπτες των τελευταίων δύο χρόνων του ποδηλατικού μονοπατιού, Vasilitsa Mountain Park.
Μπορεί να έχουμε συνηθίσει την εικόνα του βουνού με χιόνια, όμως το όρος Βασιλίτσα, δεν είναι μόνο το χιονοδρομικό του αλλά και η πανίδα που ζει σε αυτό, αφού αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς βιότοπους στην Ελλάδα για την αρκούδα, τη βίδρα και το αγριόγιδο.
Στη μικρή απόσταση των 42 χλμ. από το βουνό, θα βρεις την πρωτεύουσα του νομού Γρεβενών, με τις πολύ γνωστές στην χώρα μας πλατείες του Αιμιλιανού με τα κανόνια και του Ρολογιού, οι οποίες ενώνονται με έναν πεζόδρομο.
Γρεβενά (ή αλλιώς η «πόλη των μανιταριών»)
Τα Γρεβενά, σύμφωνα με τους κατοίκους τους, είναι η «πόλη των μανιταριών» αφού ο Γιώργος Κωνσταντινίδης κατάφερε να τα βάλει στη ζωή τους. Είναι γνωστό και στους ταξιδιώτες και λάτρεις αυτών, καθώς ξέρουν πως στα Γρεβενά, οι άνθρωποι δίνουν έμφαση στη γαστρονομία.
Στις πλατείες και όλη την πόλη, υπάρχουν μανιτάρια-γλυπτά που θα τραβήξουν την προσοχή σας και θα σας οδηγήσουν στον γύρο της.
Αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός ότι η ιστορία των Γρεβενών ξεκινά από την αρχή του πολιτισμού στα αρχαία χρόνια.
Η πόλη των Γρεβενών χτίστηκε ακριβώς σε δυο αρχαίους-ρωμαϊκούς οικισμούς, ο ένας εκ των οποίο βρισκόταν δυτικά στο ύψωμα «Μπούσιου μύλος», ενώ ο άλλος ανατολικά, στη ράχη «Άγιος Αθανάσιος», από τα τελευταία σπίτια της σημερινής πόλης.
Ερευνητές και αρχαιολόγοι, έχουν βρει λείψανα και από ακόμη έναν αρχαίο οικισμό με διάρκεια ζωής από τα προϊστορικά ως τα ρωμαϊκά χρόνια, στο ύψωμα «Τούμπα», μόλις τρία χιλιόμετρα βόρεια από τα Γρεβενά.
Η ονειρική κοιλάδα Βάλια Κάλντα
Τα Γρεβενά, ένας από τους πιο ορεινούς νομούς της χώρας, φιλοξενούν ένα τεράστιο κομμάτι του «Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου» με βουνά όπως η ομώνυμη οροσειρά και κοιλάδες σαν την προστατευόμενη Βάλια Κάλντα.
Η Βάλια Κάλντα είναι γνωστή για το ονειρεμένο της τοπίο με τα απέραντα δάση βελανιδιάς, τα ποτάμια και τους παραπόταμους, τις λίμνες και τους μοναδικούς γεωλογικούς της σχηματισμούς.
Η Βάλια Κάλντα, με τα κρυστάλλινα νερά των ποταμών του Δρυμού του Αώου και του ορμητικού παραποτάμου του Αρκουδορέματος είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα καταφύγια της Ευρώπης, όπου βρίσκει σπίτι η Καφέ Αρκούδα.
ΠΗΓΗ. cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου