ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ - Σπάνιες Γαίες 40 δισ. ευρώ

ΚΥΡΙΑΚΗ 10-9-2017


Η Ελλάδα είναι μια από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που κρύβει στο υπέδαφος της σπάνιες γαίες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση της ζήτησης, λόγω της χρήσης τους στη κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. 
Αυτό προκύπτει από έρευνες που έχουν διεξαχθεί πανευρωπαϊκά και τοποθετούν την Ελλάδα στις εν δυνάμει παραγωγικές χώρες, με την εκτιμώμενη αξία του ορυκτού πλούτου στη χώρα μας να αγγίζει τα 30-40 δισ ευρώ.

Οι Σπάνιες Γαίες (Rare Earth Elements -REE) θεωρούνται «στρατηγικά μέταλλα», καθώς πρακτικά δεν υπάρχει βιομηχανική εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας που να μην τις περιλαμβάνει. Ενδεικτικά αναφέρονται, κράματα αεροδιαστημικής, ελαφροί μαγνήτες, μπαταρίες ηλεκτροκίνητων/ υβριδικών αυτοκινήτων, ηλεκτρονικά στοιχεία, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά στοιχεία, κ.ά.

Λόγω της συνεχούς αυξανόμενης ζήτησης, αλλά και της περιορισμένης διάθεσης τους, η Ε.Ε. έχει συμπεριλάβει τις REE στην ομάδα των 14 κρίσιμων ορυκτών, με βιομηχανικές ανάγκες, τις οποίες αδυνατεί να καλύψει σήμερα ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι, η ζήτηση παγκοσμίως για σπάνιες γαίες θα ανέλθει σε 200.000 τόνους το έτος 2015, από 130.000 που ήταν το 2010.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του ΙΓΜΕ που είχε δημοσιεύσει το Εθνος, το αποθεματικό δυναμικό των κυριότερων μετάλλων της χώρας: 

Νικέλιο, Χρώμιο, Μόλυβδος - Ψευδάργυρος, Χαλκός, Ασήμι, Αντιμόνιο, Μαγγάνιο, Μόλυβδος και Βολφράμιο έχει υπολογιστεί στα 40,2 δισ. ευρώ.



Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι σε σχέση με σχετική ευρωπαϊκή έκθεση  14 ΜΕΟΠΥ -Sb (αντιμόνιο), Be (βηρύλλιο), Co (κοβάλτιο), Ga (γάλλιο), Ge (γερμάνιο), In (ίνδιο), Mg (μαγνήσιο), Nb (νιόβιο), PGE (πλατινοειδή μέταλλα), REE (σπάνιες γαίες), Ta (ταντάλιο), Sn (κασσίτερος), φθορίτης, γραφίτης- θεωρούνται κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία. 

Μερικά από αυτά απαντώνται στη χώρα μας και μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο κοιτασματολογικής έρευνας και οικονομικού ενδιαφέροντος, με δεδομένη την προστιθέμενη αναπτυξιακή τους αξία. 

Εξάλλου, το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να εστιαστεί στη Β. Ελλάδα.
Η μεταλλευτική αξία των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στη Μακεδονία και τη Θράκη, με βάση την ενεργό μεταλλευτική παραγωγή, τις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων, ανέρχεται περίπου σε 27,6 δισ. ευρώ. 
Μάλιστα ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος είναι έντονα και ανοδικά εξωστρεφής, με περίπου το 77% των πωλήσεών του να κατευθύνεται σε εξαγωγές.


 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

(ΣΥΜΒΑΣΗ COOPER - Η ανανέωση της σύμβασης Cooper ίσως αποτελεί απάντηση στο γιατί η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010)




ΠΗΓΗ. 1. imerisia.gr

             2. ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου