ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Δύσκολο να την αντέξεις

ΤΡΙΤΗ 17-5-2016


Πολλά και ενδιαφέροντα λέει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, σε ομιλία που έκανε την Παρασκευή στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Ξεχωρίζουμε το εξής σημείο από την ομιλία του: 

«Παράλληλα όμως με την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, κρίνεται απαραίτητο να ενισχυθούν οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και τα προγράμματα κατάρτισης, ώστε να αντιμετωπιστεί η υψηλή μακροχρόνια ανεργία, η οποία οδηγεί σε περιθωριοποίηση τμημάτων του πληθυσμού και σε απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου. 

Επίσης, απαιτείται επανασχεδιασμός και καλύτερη στόχευση των κοινωνικών πολιτικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αυξημένος κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού των κοινωνικών ομάδων που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση». 

Κατ' αρχήν, σε όλη την αναλυτική ομιλία του για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για μείωση της ανεργίας, παρά τα αισιόδοξα σενάρια για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το β' εξάμηνο του 2016, οι οποίοι προφανώς δεν θα επηρεάσουν εντυπωσιακά την απασχόληση. 

Επομένως, η «λύση» που υποδεικνύεται για την ανάσχεση της ανεργίας είναι η παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας, τα βραχύχρονα προγράμματα απασχόλησης και βέβαια η (τζάμπα για το κεφάλαιο) κατάρτιση. 

Αυτά, σε συνδυασμό με την «καλύτερη στόχευση των κοινωνικών πολιτικών», που σημαίνει κρατική «μέριμνα» με ψίχουλα μόνο για τους πιο φτωχούς, θα κάνουν την οικονομία να δουλεύει ρολόι. 
Μετά απ' αυτά αναρωτιόμαστε: 
                               Τόση ...ανάπτυξη πώς θα την αντέξει ο λαός;


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου