ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ (ΜΑΖΑΡΑΚΙ) - ΘΗΒΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 8-5-2016





Στο χωριό Βάγια δυτικά της Θήβας βρίσκεται η μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που είναι γνωστή και ως Μαζαράκι (τοπωνύμιο) και ιδρύθηκε το 16ο αιώνα. 
Από τότε χρονολογείται και ο ναός της, αφιερωμένος στον απόστολο και ευαγγελιστή Ιωάννη, που εορτάζει 8 Μαΐου και 26 Σεπτεμβρίου.



Σύμφωνα με την παράδοση, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 αποτέλεσε το επίκεντρο της δράσης των επαναστατών της περιοχής.


Ο «άγιος Γιάννης», όπως τον λένε οι ντόπιοι, έζησε τον επαναστατικό αναβρασμό του 1821 και οι μοναχοί του διασκορπίστηκαν. 
Επανήλθαν μετά την απελευθέρωση, αλλά μόνον ως το 1833, οπότε διώχτηκαν οριστικά στον ασυγχώρητο και δυσερμήνευτο ακόμη από τους ιστορικούς, διωγμό του ορθοδόξου μοναχισμού επί Όθωνα, που το 1833 έκλεισε 378 μονές! Η περιουσία της μονής περιήλθε στο νεοσυσταθέν ελληνικό κράτος.

Το 1969 εγκαταστάθηκε νέα αδελφότητα και έκτοτε λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι με 24, σήμερα, μοναχές. 
Στα καθημερινά τους διακονήματα περιλαμβάνεται η χρυσοκεντητική, η αγιογραφία, το ζύμωμα λιβανιού, η παραδοσιακή ζύμη φύλλου, η ξυλουργική, η τυροκομία και με ξεχωριστή αγάπη, η βυζαντινή μουσική.


Στο μοναστήρι από το 1986 ως το 1996, έτος κοίμησής του, φιλοξενήθηκε ο μακαριστός Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημος Γραικός, γνωστός στην ορθόδοξη Εκκλησία ως ο πνευματικός των «κωφαλάλων» αδελφών μας. 
Ο τάφος του βρίσκεται πίσω από το παρεκκλήσιο των Μυροφόρων. 






ΠΗΓΗ. monastiria.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου