ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Διάλεξη για τον ζωγράφο Κώστα Μαλάμο

ΣΑΒΒΑΤΟ 9-1-2016









«Ξεκλήρισμα», έργο του Κώστα Μαλάμου, 1946











 Διάλεξη με θέμα «Kώστας Mαλάμος, Αισθητικά Νεορεαλιστής Ελληνας Ζωγράφος» θα δώσει στο χώρο του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδας (Βαλτετσίου 42), στα Εξάρχεια, η ζωγράφος Μερόπη Πρέκα, τη Δευτέρα 11 Γενάρη, στις 18.00.

Ποιος ήταν ο ζωγράφος Κώστας Μαλάμος: 

Γεννήθηκε το 1913 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και πέθανε το 2007. 

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ζίτσα και αργότερα εγκαταστάθηκε στα Γιάννενα. 

Το 1931 ήρθε στην Αθήνα όπου σπούδασε με υποτροφία στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1932-1937), έχοντας ως δασκάλους τον Αργυρό, τον Μαθιόπουλο και τον Κ. Παρθένη. 

Το 1938 διορίστηκε στο καλλιτεχνικό τμήμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, απολύθηκε όμως κατά το πρώτο διάστημα της Κατοχής. 

Το 1943 προσλήφθηκε στη Μέση Εκπαίδευση ενώ το 1944 απέρριψε το διορισμό του στη θέση του διευθυντή του παραρτήματος της ΑΣΚΤ στην Τήνο, με επακόλουθο να απολυθεί εκ νέου. Από το 1946 δίδασκε καλλιτεχνικά στο Κολλέγιο Αθηνών, ενώ από το 1958 ως το 1962 δίδασκε στη Σχολή Βακαλό.

Αγωνίσθηκε με το έργο του από τα χρόνια της Κατοχής. Εργα του αυτής της περιόδου παρουσιάσθηκαν από το ΕΕΤΕ στην έκθεση «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1936-1949, φυλακές και εξορίες ως το 1967», το Νοέμβρη του 2014.

Από το 1960 και ως το τέλος της ζωής του, έδωσε ένα μεγάλο αγώνα για τη συγκρότηση της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων. Μέσω δικών του ενεργειών επίσης, δημιουργήθηκε στη Ζίτσα Ιωαννίνων η Πινακοθήκη Χαρακτικής με το όνομά του.

Διετέλεσε πρόεδρος του ΕΕΤΕ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης και πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Εθνικής Πινακοθήκης.

Του απονεμήθηκαν πολλά βραβεία. Εχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις και πήρε μέρος σε περισσότερες από πενήντα ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Εργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στην Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Προεδρικό Μέγαρο...



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου