ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Τα ρομπότ θα «κλέψουν» πάνω από 5 εκατ. δουλειές μέχρι το 2020

 ΔΕΥΤΕΡΑ 18-1-2016



Πάνω από 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν μέχρι το 2020, ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στον τομέα της γενετικής, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και άλλων τεχνολογικών επιτευγμάτων, σύμφωνα με ανάλυση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Νταβός.



Συγκεκριμένα, περίπου 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν που θα αντισταθμιστεί από την δημιουργία 2 εκατ. νέων θέσεων ως αποτέλεσμα της τεχνολογικής αλλαγής σε 15 μεγάλες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, σύμφωνα με τον ιδρυτή του Φορουμ, Klaus Schwab και τον ιδρυτή και μέλος του διοικητικού συμβουλίου Richard Samans, όπως αναφέρεται στην έκθεση «Το Μέλλον των Θέσεων Εργασίας».

Τα ευρήματα προέρχονται από μια έρευνα σε 15 οικονομίες που καλύπτουν περίπου 1,9 δισ. εργαζομένους ή περίπου το 65% του συνόλου των εργαζομένων του κόσμου. 

Ανάμεσα στις χώρες που πραγματοποιήθηκε η έρευνα συμπεριλαμβάνεται η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, τη Νότια Αφρική, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Τα δύο τρίτα των εκτιμώμενων απωλειών αναμένονται στους κλάδους εργασίας γραφείου και διοικητικών υπηρεσιών καθώς έξυπνα μηχανήματα θα αναλάβουν περισσότερες εργασίες ρουτίνας, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα.

«Για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο – οι τεχνολογικές αλλαγές συνοδεύονται από έλλειψη ταλέντων, τη μαζική ανεργία και την αυξανόμενη ανισότητα - επανακατάρτισης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων των εργαζομένων του σήμερα θα είναι ζωτικής σημασίας», αναφέρει η έκθεση.

«Απλά δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστεί η τρέχουσα τεχνολογική επανάσταση αναμένοντας το εργατικό δυναμικό της επόμενης γενιάς ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι» καταλήγει.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι γυναίκες καθώς η εργασία τους συχνά εστιάζεται σε τομείς χαμηλής ή επιβραδυνόμενης ανάπτυξης όπως οι πωλήσεις, η εργασία γραφείου και οι διοικητικές υπηρεσίες, ανέφερε η έκθεση.



ΠΗΓΗ. newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου