ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Χτίζεται από το 2010 η υποθήκευση της Ελλάδας…

ΚΥΡΙΑΚΗ 16-8-2015




Το Βερολίνο απαιτεί να γίνει εγγυητής του δανείου το νέο ταμείο με τα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, από ακίνητα, υποδομές και εταιρείες μέχρι έσοδα από το πετρέλαιο…



Την ίδια μέθοδο ακολούθησαν και το 2012 με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας… Χτίζεται από το 2010 η υποθήκευση της Ελλάδας…

Ότι πολυτιμότερο διαθέτει το Ελληνικό Δημόσιο, πιθανόν ακόμη και τα έσοδα από μελλοντική εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, θα μεταβιβασθεί στο Νέο Ταμείο Εθνικού Πλούτου, που θα συσταθεί κατ’ απαίτηση του γερμανού υπουργού οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίας αρχικά επεδίωκε να μεταφέρει και την έδρα του νέου οργανισμού εκτός Ελλάδας (στο Λουξεμβούργο), ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργία του από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τους νόμους της Βουλής.

Η σημαντικότερη λεπτομέρεια είναι ότι ο κ. Σόιμπλε και ένα ισχυρό μπλοκ δανειστών, που συντάσσονται με τις απόψεις του, επιμένουν ότι το νέο Ταμείο, που θα έχει στόχο να δημιουργήσει έσοδα 50 δις. ευρώ σε 30 χρόνια, θα πρέπει να λειτουργήσει ως εγγυητής της νέας δανειακής σύμβασης. 

Όπως δήλωσε Ευρωπαίος Αξιωματούχος στο Politico, το νέο ταμείο «προορίζεται να λειτουργήσει σαν μια εγγύηση ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα περιουσιακά στοιχεία (σ.σ. που θα μεταβιβασθούν στο Ταμείο) σχεδόν σαν ενέχυρο».

Στο γερμανικό υπουργείο οικονομικό υιοθέτησαν μια ακόμη αυστηρότερη αντίληψη για το θέμα και, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν αυτή η εγγύηση να κατοχυρωθεί με αυστηρό νομικό τρόπο, όπως έγινε και τον Δεκέμβριο του 2012, όταν η τότε κυβέρνηση Σαμαρά δέχθηκε να γίνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εγγυητής της δανειακής σύμβασης με το EFSF, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι αν υπήρχε οποιαδήποτε αθέτηση πληρωμής από πλευράς δημοσίου αυτό θα κάλυπτε τα οφειλόμενα ποσά, σαν να ήταν το ίδιο το ΤΧΣ οφειλέτης του EFSF.

Η δέσμευση των πολυτιμότερων στοιχείων του δημοσίου πλούτου εντάσσεται σε μια σταθερή πορεία, που άρχισε με το πρώτο μνημόνιο, προς την κατεύθυνση της υποθήκευσης της κρατικής περιουσίας στους δανειστές. 

1. Με το πρώτο μνημόνιο, η Ελλάδα αποδέχθηκε να μην ασκήσει την εθνική της κυριαρχία για να αποτρέψει τυχόν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

2. Με το δεύτερο μνημόνιο, το Ταμείο που ελέγχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατέστη εγγυητής του δανείου. 

3. Με το τρίτο μνημόνιο επιχειρείται να καταστεί εγγυητής και το Ταμείο που θα ελέγχει τα πιο σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του κράτους. 

Κόντρα σε όλες αυτές τις αντιλήψεις των πιστωτών, πάντως η ελληνική κυβέρνηση, βρίσκοντας υποστήριξη και από το Παρίσι, επιμένει ότι στο ανακοινωθέν της 12ης Ιουλίου δεν υπάρχει κάποια δέσμευση για την ελληνική πλευρά, που να την υποχρεώνει να δώσει στο νέο Ταμείο ρόλο εγγυητή της δανειακής σύμβασης. 


ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ





ΠΗΓΗ. hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου