ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Χιλιάδες αγρότες και αγρότισσες, που λιώνουν μια ζωή στα χωράφια, θα μείνουν ξεκρέμαστοι με τις ανατροπές που προβλέπει το 3ο μνημόνιο για τον ΟΓΑ

ΠΕΜΠΤΗ 27-8-2015


 



Χιλιάδες αγρότες και αγρότισσες, που λιώνουν μια ζωή στα χωράφια, θα μείνουν ξεκρέμαστοι με τις ανατροπές που προβλέπει το 3ο μνημόνιο για τον ΟΓΑ




 Η στοχοποίηση των αγροτών με το 3ο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκφράζεται και με τα νέα μέτρα σε βάρος των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και ειδικότερα τις νέες ανατροπές που σχεδιάστηκαν για το ασφαλιστικό τους ταμείο, τον ΟΓΑ.

Οπως προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» των ιμπεριαλιστικών θεσμών, μέχρι το τέλος Οκτώβρη θα πρέπει να ψηφίσει νέες διατάξεις που, μεταξύ άλλων, θα προβλέπουν «τη σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις συνταξιοδοτικές παροχές που καταβάλλει ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) προς το υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα κατ' αναλογία ("pro rata")».

Η συγκεκριμένη ανατροπή για τον ΟΓΑ συμβαδίζει με το γενικότερο σχέδιο προς την «καθολική ενοποίηση των Ταμείων» και τη μέχρι το τέλος του χρόνου ενοποίηση «σε μία ενιαία οντότητα». 

Αλλά και με την παράλληλη δέσμευση για «κατάργηση εντός τριών ετών όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους και την εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα ταμεία συντάξεων προς τη δομή των εισφορών στο κύριο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων (ΙΚΑ)».

Θανατηφόρα «εναρμόνιση»
 
Τι θα σημάνει όμως η «εναρμόνιση» των εισφορών στην περίπτωση του ΟΓΑ προς τη δομή των εισφορών που ισχύουν στο ΙΚΑ και μάλιστα ως μέτρο που θα απαντά στην κατάργηση «όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους»; 

Θα σημάνει τη δραστική αύξηση των εισφορών των αγροτών προς τον ΟΓΑ, η οποία θα έρθει να αντικαταστήσει τους πόρους που θα κοπούν με την αντίστοιχη δραστική μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κρατική επιχορήγηση στον ΟΓΑ - σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ το 2014 - ανέρχεται στο 89% των εσόδων του, όταν στο ΙΚΑ αντιστοιχεί στο 39% των εσόδων του.

 Κατά συνέπεια, η «εναρμόνιση» της χρηματοδότησης του ΟΓΑ προς τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ θα σηματοδοτήσει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του Ταμείου, με τις ανάλογες συνέπειες στις παροχές του προς τους ασφαλισμένους του.

Αυτή η πέρα για πέρα αντιδραστική δέσμευση, στην οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έβαλε την υπογραφή της, είναι ταυτόχρονα και εκτός πραγματικότητας αφού: Ο ΟΓΑ, ως Ταμείο, έχει επί της ουσίας ζωή μόλις από το 1998, ενώ, ως γνωστόν, η κρατική χρηματοδότηση καλύπτει και τις προνοιακές συντάξεις των παλιών ασφαλισμένων αγροτών, καθώς και το κόστος της περίθαλψής τους.

Ως εκ τούτου, η σύγκριση και μάλιστα η υποχρεωτική εναρμόνιση της κρατικής χρηματοδότησης του ΟΓΑ με αυτή του ΙΚΑ δεν έχει την παραμικρή νομιμοποίηση. Είναι πολιτική απόφαση διάλυσης του ΟΓΑ και καταδίκης των αγροτών, ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Συντάξεις - επιδόματα
 
Σημειώνεται ότι η σημερινή μέση σύνταξη των 692.621 συνταξιούχων αγροτών είναι μόλις 432 ευρώ μεικτά. Η προνοιακή σύνταξη που δίνεται στους παλιούς αγρότες είναι μόλις 330 ευρώ. 

Σύμφωνα μάλιστα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ, το συνολικό κονδύλι για τις συντάξεις των 700.000 αγροτών μειώθηκε από 5,017 δισ. ευρώ το 2011, στα 4,015 δισ. ευρώ το 2013 (!), δηλαδή κατά 20% μέσα σε δύο χρόνια και μάλιστα στους πιο φτωχούς συνταξιούχους.

Η μείωση των συντάξεων συνεχίστηκε το 2014 και το 2015 και φέτος η συνολική δαπάνη διαμορφώνεται στα 3,589 δισ. ευρώ. Δηλαδή μεταξύ 2011 και 2015 οι συνταξιούχοι αγρότες είχαν μείωση των συντάξεών τους κατά 28,5%.

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι οι αγρότες έχουν τον πιο μεγάλο εργασιακό βίο. 

Οι συντάξεις αυτές, που επί της ουσίας αντιστοιχούν σε προνοιακά επιδόματα, έχουν πίσω τους τουλάχιστον μισό αιώνα σκληρής δουλειάς στα χωράφια. Κανένας αγρότης μέχρι το 2012 δεν μπορούσε να λάβει σύνταξη γήρατος πριν από το 65ο έτος, ενώ και αυτό το ηλικιακό όριο, με το νόμο 4093/2012, αυξήθηκε στα 67 χρόνια.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ (στοιχεία 2013), ο ΟΓΑ παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μέση ηλικία συνταξιοδότησης, με μέσο όρο εξόδου στη σύνταξη τα 65,3 χρόνια!

Οι ανατροπές αυτές, που αποφασίστηκαν σε βάρος των αγροτών, έρχονται να προστεθούν στις ήδη μεγάλες περικοπές που τους έχουν επιβληθεί στις συντάξεις και ενώ πάνω από 300.000 εν ενεργεία αγρότες αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. 

Και αυτό γιατί η αντιαγροτική πολιτική, η πολιτική που πετάει τον φτωχό και μεσαίο αγρότη από το χωράφι του, του στερεί και τη δυνατότητα να καταβάλλει τις εισφορές του και να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, αλλά και τη σύνταξή του στο μέλλον.

Κριτήριο ψήφου
 
Σε κάθε περίπτωση, οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Ο αγώνας τους για να παραμείνουν στο χωράφι τους, μετά και το 3ο μνημόνιο, είναι αγώνας ζωής και επιβίωσης, αγώνας που πρέπει να περιλαμβάνει και το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που σήμερα κινδυνεύουν όσο ποτέ.

Το χτύπημα στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα γίνεται παράλληλα με τα άλλα εμπόδια που βάζουν η κυβέρνηση και η ΕΕ στους φτωχούς και μεσαίους αγρότες να παραμείνουν στη γη και να συνεχίσουν να καλλιεργούν. 

Το σύνολο των αντιαγροτικών μέτρων, ο πυρήνας των οποίων προβλέπεται από τη νέα ΚΑΠ, οδηγούν στην παραπέρα καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής, με συγκέντρωση γης και παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια.

Από αυτή τη σκοπιά, ο αγώνας της επιβίωσης μπορεί να είναι αποτελεσματικός μόνο όταν συνδυάζει την πάλη για την απόκρουση των μέτρων και την ανάκτηση των απωλειών με την προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, όπου το αγροτικό εισόδημα, η ασφάλιση και η σύνταξη θα είναι εξασφαλισμένα, στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης της γης και της λειτουργίας αγροτικών συνεταιρισμών στο πλευρό των κρατικών αγροτικών επιχειρήσεων.

Αυτό το δρόμο προτείνει το ΚΚΕ στη μικρή και μεσαία αγροτιά. 

Η ενίσχυσή του και στις εκλογές θα αποτελέσει ισχυρό εφόδιο για τους αγώνες που ήδη προετοιμάζονται, για την αναμέτρηση με την πολιτική της ΚΑΠ, τη συμμαχία της αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που μπορεί να ανοίξει το δρόμο της πραγματικής ευημερίας για το λαό.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου