ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό

ΔΕΥΤΕΡΑ 13-7-2015


 Το πρώτο «κύμα» των αλλαγών στο ασφαλιστικό, ετοιμάζεται πυρετωδώς στο υπουργείο Εργασίας. Υπό την έντονη φημολογία μιας πιθανής παραίτησης του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, υπό το βάρος των διατάξεων που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο , προωθείται πυρετωδώς η ολοκλήρωσή του, σε μια προσπάθεια να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.
 
Άλλωστε, είτε παραιτηθεί ο κ. Στρατούλης, είτε όχι, η κυβέρνηση φέρεται να έχει δεσμευτεί έως μεθαύριο Τετάρτη, 15 Ιουλίου, να έχει ψηφίσει στη Βουλή τα επίμαχα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και για το φορολογικό. 

Εξάλλου, ακόμα και αν ο κ. Στρατούλης επιλέξει την οδό της παραμονής στη θέση του, ο ανασχηματισμός που επίκειται, θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει την αποπομπή του. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Στρατούλης, μαζί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, είναι οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης, που στην ψηφοφορία του προηγούμενου Σαββάτου, που αφορούσε την έγκριση ή την απόρριψη του πακέτου μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές για τη σύναψη νέας συμφωνίας, ψήφισαν «παρών».

Οι βασικές παράμετροι του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, αναμένεται να αφορούν το σκέλος της πρόωρης συνταξιοδότησης. 

Αφενός θα περιγράφεται επακριβώς το χρονοδιάγραμμα αύξησης των ορίων ηλικίας έτσι ώστε από το 2022 και μετά όλοι οι εργαζόμενοι να αποχωρούν από την δουλειά τους για να βγουν στη σύνταξη, είτε 62 ετών με 40 χρόνια προϋπηρεσίας, είτε 67 ετών. 

Αφετέρου όμως θα υπάρχει και η σημαντική αύξηση του πέναλτι, σε περίπτωση πρόωρης εξόδου, το οποίο θα ανέρχεται σε 16% μείωση της καταβαλλόμενης σύνταξης για κάθε έτος συνταξιοδότησης πριν από το 62ο (σήμερα είναι στο 6%). 

Επίσης, θα υπάρχουν ξεχωριστές διατάξεις για τον καθορισμό των εργαζομένων που θα επιβαρύνονται για να εξακριβωθεί πλήρως εάν προστατεύονται όσοι έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τελικά, ποιες είναι οι κατηγορίες που πλήττονται.

Στις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου θα υπάρχει ξεχωριστή αναφορά στην αύξηση της εισφοράς υγείας των συνταξιούχων από 4% που είναι σήμερα στο 6% για τις κύριες συντάξεις και στο 6% από μηδενική που είναι σήμερα, στις επικουρικές.  

Ερωτηματικό αποτελεί εάν η συγκεκριμένη έμμεση περικοπή στις συντάξεις, εφαρμοστεί με αναδρομική ισχύ από την 1.1.15 ή τεθεί σε εφαρμογή από την ψήφιση του νόμου και μετά. Θα προβλέπεται ο τρόπος εναρμόνισης των εισφορών των Ταμείων στα πρότυπα του ΙΚΑ, γεγονός που επιβαρύνει ασφαλισμένους - αγρότες του ΟΓΑ, αλλά και του ΝΑΤ και του ΟΑΕΕ. 

Μένει επίσης να διασαφηνιστεί εάν, για όσους είναι κάτω των 67 ετών πρόκειται να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 30η Ιουνίου και μετά, πρόκειται να χορηγείται μόνο η βασική - προνοιακή σύνταξη ή η αναλογική με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλλει στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Ξεχωριστή διάταξη θα υποχρεώνει και μάλιστα από την 1.1.15 και μετά το ΕΤΕΑ να αποτελεί μοναδικό φορέα επικουρικής σύνταξης, ο οποίος θα χρηματοδοτείται μόνο από εισφορές ασφαλισμένων και όχι από το Κράτος. 

Έτσι βέβαια υπάρχει έμμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση, παρά το γεγονός ότι θα πρέπει έως τον Οκτώβριο να προκύψει ισοδύναμο μέτρο, με βάση την ελληνική πρόταση.


ΠΗΓΗ.  news247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου