ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

«Ξαναζεσταίνουν» τα παζάρια για τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία

ΤΕΤΑΡΤΗ 1-7-2015


 
Νέο αίτημα για τη «σύντομη παράταση» του μνημονίου με τη σημερινή του μορφή, προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η νέα δανειακή σύμβαση και βέβαια το επόμενο μνημόνιο, υπέβαλε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. 




Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμες πηγές της Ευρωζώνης σημείωναν πως εάν υπάρξει συμφωνία πάνω σε νέες προτάσεις, η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα προχωρήσει σε ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Η νέα δανειακή σύμβαση φτάνει στα 29,1 δισ. ευρώ για τη περίοδο 2015 - 2016, ενώ, όπως ρητά αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας στην επιστολή του, τα ποσά αυτά θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, δηλαδή χωρίς να δοθεί ούτε 1 ευρώ για την κάλυψη λαϊκών αναγκών.

Το αίτημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περιλαμβάνει και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους, με βάση τις προτάσεις που θα γίνουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με στόχο να γίνει «εξυπηρετήσιμο και βιώσιμο μακροπρόθεσμα μέχρι το τέλος του δανείου ή και νωρίτερα».

Η συγκυβέρνηση, ευθύς εξαρχής ομολογεί τα παρακάτω:

-- Οτι η νέα δανειακή σύμβαση αφορά, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, την αποπληρωμή του χρέους.

-- Οτι δεν πρόκειται από τα νέα δάνεια να επιστραφούν τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων φορέων στους δικαιούχους τους, που η συγκυβέρνηση έβαλε στο χέρι με την περιβόητη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

-- Οτι δεν υπάρχει διαθέσιμη ρευστότητα προκειμένου να ανακυκλωθούν οι βραχυπρόθεσμες εκδόσεις εντόκων γραμματίων προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, για την εξυπηρέτηση των οποίων επίσης θα αξιοποιηθεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Στο αίτημα της συγκυβέρνησης δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά ως προς τον τρόπο της «αναδιάρθρωσης». Ωστόσο είναι φανερό το γεγονός ότι στη νέα δανειακή σύμβαση θα μεταφερθούν τα αδιάθετα ποσά από το προηγούμενο μνημόνιο, με τα οποία θα αποπληρωθούν οι μεγαλοπιστωτές του ελληνικού αστικού κράτους. 

Παράλληλα, η συγκυβέρνηση επιδιώκει να μεταφερθούν στον ESM και τα δάνεια που διακατέχει η πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η εξάλειψη των δανείων προς την ΕΚΤ (που θα μεταφερθούν στον ESM) αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη των ελληνικών ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων στα προγράμματα της «νομισματικής χαλάρωσης». 

Αλλωστε, κεντρικό ζητούμενο της αντιλαϊκής διαβούλευσης με τους «θεσμούς» της τρόικας αποτελεί η ενίσχυση τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου...

Ανεξάρτητα από τον όποιο τρόπο αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους, η σύναψη νέας δανεικής σύμβασης συνδέεται αναπόσπαστα με το νέο μνημόνιο, το τρίτο στη σειρά. Το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του ESM προβλέπει ως προϋπόθεση τη λεπτομερή καταγραφή της οικονομικής πολιτικής, με τη διαμόρφωση «μνημονίου κατανόησης»(βλ. αναλυτικά τι προβλέπεται σχετικά από τον ESM στη διπλανή σελίδα).

Το νέο μνημόνιο θα περιέχει όλα ανεξαιρέτως τα τυπικά χαρακτηριστικά των προηγούμενων και βέβαια την ομοβροντία με τα αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας», που ξεπροβάλλει κατάμαυρη για το λαό. 

Αλλωστε, η συμφωνία ως προς το εύρος της αντιλαϊκής πολιτικής φτάνει στα 8 δισ. ευρώ για την περίοδο μέχρι το τέλος του 2016. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα έχει την ίδια ακριβώς χρονική διάρκεια με το νέο μνημόνιο (Β' εξάμηνο 2015 και 2016).

Τρίτο μνημόνιο, ενώ αυγαταίνουν τα αντιλαϊκά μέτρα
 
Μετά την υποβολή του αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση, συνεδρίασε εκτάκτως χτες, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Γιούρογκρουπ, ο επικεφαλής του οποίου, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, δήλωσε: 

«Είναι πολύ αργά για να υπάρξει παράταση του ελληνικού προγράμματος το οποίο εκπνέει σήμερα». Είπε ακόμη ότι η διαμόρφωση της νέας συμφωνίας ενδέχεται να απαιτήσει ακόμη σκληρότερους όρους (προφανώς για το λαό...), δηλαδή πάνω από τα ήδη προβλεπόμενα 8 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το σημερινό μνημόνιο με την πλευρά του ΔΝΤ λήγει το Μάρτη του 2016.
Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, οι θεσμοί θα εξετάσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης μόνο αφού διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα Τετάρτη συγκαλείται νέα τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στο πλαίσιο του χτεσινού Γιούρογκρουπ, δεσμεύτηκε ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα προσκομίσει επιστολή με τα συγκεκριμένα μέτρα στα οποία δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση, και τα οποία θα βασίζονται στις προτάσεις των θεσμών.

Χαρακτηριστική ως προς τις συντελούμενες διεργασίες είναι η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με τον οποίο «τα γεγονότα που συμβαίνουν στην Αθήνα είναι πιθανό να καταλήξουν σε αποτελέσματα που δεν ταιριάζουν με την ιστορία που έχει γραφτεί μέχρι σήμερα»...

Στο μεταξύ, την επίσημη λήξη του σημερινού μνημονίου ανακοίνωσε χτες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εάν ο Αλ. Τσίπρας κινηθεί σε μια άλλη κατεύθυνση, για παράδειγμα να υποστηρίξει ένα "ναι" στο δημοψήφισμα, θα έχουμε σίγουρα μια τελείως διαφορετική κατάσταση από την Κυριακή το βράδυ. 

Πάντα υπάρχουν επιλογές όταν κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Η ΕΚΤ
 
Ολιγοήμερη παράταση, μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιούλη, έδωσε η ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το ύψος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του «έκτακτου μηχανισμού» (ELA).

Δηλαδή, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, ενδέχεται να δρομολογήσει μέτρα, όπως το μεγαλύτερο «κούρεμα» των εγγυήσεων ή ακόμη και την επιστροφή της ρευστότητας που έχει χορηγήσει στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Ε. Νοβότνι, «Ελλάδα και ΕΚΤ συμφώνησαν να διατηρηθεί αμετάβλητος στα σημερινά του όρια ο ELA». Ο ίδιος ανέφερε πως η απόφαση της Ελλάδας να μην πληρώσει το ΔΝΤ δεν συνιστά χρεοκοπία, αλλά μια ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Παρέμβαση Μπ. Ομπάμα
 
Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, επισήμανε ότι έχει ενθαρρύνει όλες τις πλευρές, την Ελλάδα, την Ευρώπη και τους διεθνείς πιστωτές, να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται για να βρεθεί λύση. 

Παράλληλα, τόνισε πως είναι σημαντικό να γίνουν σχέδια για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκτακτης δυσμενούς εξέλιξης, λέγοντας ότι αυτή θα μπορούσε να είναι πολύ οδυνηρή για τον ελληνικό λαό και με ενδεχόμενο σημαντικών επιπτώσεων στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Ο Μπ. Ομπάμα επισήμανε ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα της Ελλάδας με σοβαρότητα, αλλά δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει «υπερβολικές αντιδράσεις», λέγοντας ότι οι αγορές έχουν έως τώρα αξιολογήσει κατάλληλα τους κινδύνους που διαβλέπουν.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των μερών και της παγκόσμιας οικονομίας «η επίτευξη λύσης, η οποία θα βάλει την Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης».

Στο ύψος τους οι πολεμικές δαπάνες
 
Αποκαλυπτική των αντιθέσεων πίσω από τα αντιλαϊκά παζάρια είναι και η δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει σε περιστολή των αμυντικών της δαπανών, καθώς διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη νότια Ευρώπη ως κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ.

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ στην περίπτωση που εξέλθει από την Ευρωζώνη, ο ίδιος τόνισε, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ZDF:  
«Η ελληνική κυβέρνηση πάντα επισημαίνει ότι επιθυμεί να παραμείνει ένα αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ»...



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου