ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Γροιλανδία - Εθιμα Χριστουγέννων , Πρωτοχρονιάς

ΤΕΤΑΡΤΗ 1-1-2014



Στη Γροιλανδία τα Χριστούγεννα αποτελούνται απο πολλές οικογενειακές μαζώξεις, πολλούς καφέδες και λαχταριστά κεικ, καθώς επίσης και ανταλλαγές δώρων.

Χριστούγεννα

Συγκεκριμένα, στα χωριά των Ινουίτ, την παραμονή των Χριστουγέννων, οι οικογένειες προτιμούν να συγκεντρώνονται όλοι μαζί και να κάνουν πάρτυ, στα οποία ανταλάσσουν δώρα. Παραδοσιακά τα δώρα είναι μοντέλα από έλκυθρα, χαυλιόδοντες από θαλάσσιους ελέφαντες και γάντια από δέρμα φώκιας.

Την ίδια μέρα, γινονται λειτουργίες στις οποίες πηγαίνουν αρκετοί, ενώ οι περισσότεροι φοράνε παραδοσιακές στολές. Επίσης, κάποιοι άνδρες φορούν τα λευκά άνορακ, τα οποία φοριούνται σε ειδικές περιπτώσεις.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, οι Γροιλανδοί συνεχίζουν το γλέντι τους, ενώ είναι παράδοση οι άνδρες να φροντίζουν της γυναίκες τους, σερβίροντας τον καφέ και το φαγητό τους. Ύστερα από το Χριστουγεννιάτικο γεύμα, έρχονται τα παιχνίδια. Το πιο γνωστό είναι όταν όλοι γύρω από το τραπέζι δίνουν ο ένας στον άλλος ένα αντικείμενο κάτω από το τραπεζομάντηλο. Το συγκεκριμένο αντικείμενο ειναι απωθητικό: στρόγγυλο, υγρό και τραχύ στην υφή. Όπως για παράδειγμα ένα... αυγό τυλιγμένο σε βρεγμένη γούνα αλεπούς!

Παράλληλα, υπάρχουν κάποια ασυνήθηστα τρόφιμα τα οποία προτιμούν οι Γροιλανδοί την περίοδο των Χριστουγέννων.


Το Μάτακ είναι δέρμα φάλαινας με μια παχιά λωρίδα λίπους μέσα. 
Υποτιθέμενα, έχει γέυση φρέσκιας καρύδας, ενώ πολλές φορές είναι πολύ σκληρό για να μασηθεί και γι' αυτό καταπίνεται. 
Ένα ακόμη Χριστουγεννιάτικο φαγητό είναι το Κιβιακ. 
Το συγκεκριμένο είναι ωμή σάρκα από μικρά auk(αρκτικά πουλιά), τα οποία έχουν τυλιχθεί με δέρμα φώκιας για αρκετούς μήνες, ώστε να φτάσουν σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης. 
Όσο παράξενο και να ακούγεται, το Κιβιάκ θεωρείται λιχουδιά στη Γροιλανδία.

Διακόσμηση


Τα Χριστογεννιάτικα δέντρα ως επι το πλείστον εισάγονται, γιατί δύσκολα μεγαλώνουν τόσο βόρεια όσο η Γροιλανδία. Τα δέντρα συχνά εισάγωνται από την Δανία, ενώ στολίζονται το βράδυ της 23ης του Δεκέμβρη με κεριά, φωτινά στολίδια και κάποιες φορές με μικρές φιγούρες από καμικ (δέρμα φώκιας) και ινουίτ.

Ένα ακόμα παραδοσιακό στόλισμα γαι τους Γροιλανδούς, είναι να βάζουν ένα φωτεινό αστέρι στα παράθυρα. 
Τα συγκεκριμένα αστέτια υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια και δημόσια κτίρια. Λόγω του ότι η Γροιλανδία είναι τόσο βόρεια και εντός του Αρκτικού Κύκλου, ο ήλιος δεν ανατέλει ποτέ το χειμώνα. Έτσι τα αστέρια βοηθούν στο να γεμίσει ο τόπος από φως.

Επιπλέον, τα χωριά τοποθετούν το δικό τους δέντρο στον κοντυνότερο λόγο ώστε να μπορεί να το δεί ο καθένας. Τα συγκεκριμένα δέντρα τοποθετούνται από την αρχή της εορταστικής περιόδου.

Αη-Βασίλης

Από τη μεριά τους, οι Γροιλανδοί υποστηρίζουν πως ο Αγιος Βασίλης προέρχεται από τη Γροιλανδία και μένει εκεί. Η τουλάχιστον πως εκεί περνάει τις καλοκαιρινές του διακοπές! Λέγεται μάλιστα πως το σπίτι του είναι βόρεια της χώρας στο Spraglebugten, κοντά στην πόλη Uummannaq!

Πρωτοχρονιά


Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται δυο φορές στη Γροιλανδία.

Συγκεκριμένα, στις 20.00 το βράδυ γιορτάζουν την αλλαγή του χρόνου στη Δανία, ενώ τα μεσάνυχτα γιορτάζουν την αλλαγή του χρόνου στη Γροιλανδία. 
Κατα τη διάρκεια και των δυο γιορτών, οι Γροινανδοί γλεντούν ρίχνοντας πολλά πυροτεχνήματα και με πολύ χορό.



Επιμέλεια: Σοφία Παπαμαυρουδή


ΠΗΓΗ. parousiazw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου