ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Ο πιο επικίνδυνος και θανατηφόρος ιός

 



«Η ταξική κοινωνία σκοτώνει» θα μπορούσε να ήταν ένας εναλλακτικός τίτλος στην πρόσφατη και αποκαλυπτική μελέτη του Ινστιτούτου Ισότητας Υγείας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου. Σύμφωνα με αυτήν, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Αγγλία πέθαναν πρόωρα τη δεκαετία μετά το 2011, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού φτώχειας, κρατικών περικοπών σε κοινωνικές δαπάνες και της πανδημίας του COVID-19.

Αξιοποιώντας στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι μελετητές εξέτασαν το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων σε όλη την Αγγλία, καταδεικνύοντας τον βαθμό στον οποίο οι μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες οδηγούν σε πρόωρο θάνατο τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα από καρκίνο, καρδιακά προβλήματα και άλλες ασθένειες.

Ετσι, μεταξύ 2011 και 2019, 1.062.334 άνθρωποι πέθαναν νωρίτερα από ό,τι αν ζούσαν σε περιοχές όπου κατοικεί το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού. Επιπλέον 151.615 πρόωροι θάνατοι καταγράφηκαν το 2020, αριθμός υψηλότερος από τον αναμενόμενο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Από αυτούς, σύμφωνα με τη μελέτη, 148.000 αποδίδονται άμεσα στις περικοπές κοινωνικών δαπανών που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, με ιδιαίτερη ένταση από το 2010.

* * *

Η Αγγλία «έχει γίνει φτωχή και ανθυγιεινή, όπου ζουν λίγοι πλούσιοι, υγιείς άνθρωποι. Οι άνθρωποι νοιάζονται για την υγεία τους, αλλά αυτή επιδεινώνεται, με τη ζωή τους να μικραίνει, χωρίς να φταίνε οι ίδιοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής καθηγητής Επιδημιολογίας του Ινστιτούτου που δημοσίευσε την έρευνα.

Σε έκθεση του ίδιου ινστιτούτου το 2020, διαπιστώθηκε ότι η βελτίωση στο προσδόκιμο ζωής είχε πλέον σταματήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη μεγαλύτερη επιβράδυνση να παρατηρείται στις πιο υποβαθμισμένες οικονομικά περιοχές, με ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις στις γυναίκες. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι τα «έτη υγιούς ζωής», δηλαδή το χρονικό διάστημα που κάποιος ζει χωρίς προβλήματα υγείας, έχουν επιδεινωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2014 και 2017, ιδιαίτερα για τις γυναίκες.

Αντίστοιχη ανάλυση του Cancer Research UK εκτιμά ότι υπάρχουν 33.000 επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο που συνδέονται με υλικές στερήσεις, ενώ οι γυναίκες από τις φτωχότερες περιοχές της Αγγλίας πεθαίνουν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες που ζουν σε πλουσιότερες περιοχές. Οι ανισότητες αυτές εκτοξεύθηκαν την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, όπου και στο Ηνωμένο Βασίλειο οι μειονότητες και οι μετανάστες διέτρεξαν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν.

***

Οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου (Συντηρητικοί και Εργατικοί), όπως και όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εφάρμοσαν ένα αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικών περιορισμών την περίοδο της μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης, που έπληξαν τα λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα τα πιο αδύναμα από αυτά. Συγκεκριμένα, μεταξύ 2010 και 2019 υπολογίζεται πως οι δαπάνες για επιδόματα Πρόνοιας, στέγασης και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών μειώθηκαν κατά περίπου 30 δισ. λίρες.

Το ίδιο διάστημα (2010 - 2019) οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας αυξήθηκαν από 28,3 σε 41,3 δισ. λίρες σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, που σημαίνει ότι υποβαθμίστηκαν ραγδαία οι υπηρεσίες και οι παροχές από το δημόσιο σύστημα Υγείας, με αποτέλεσμα τα λαϊκά στρώματα - όσοι το αντέχουν οικονομικά - να στρέφονται αναγκαστικά στον ιδιωτικό τομέα.

Η συνδυασμένη αντιλαϊκή επίθεση σε μισθούς και δικαιώματα, που κλιμακώνεται στη χώρα μας και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, βλάπτει σοβαρά την υγεία του λαού και μεγαλώνει τις απειλές για τη ζωή του. 

Το παράδειγμα της Βρετανίας δεν είναι το μόνο. Αντίστοιχη μείωση του προσδόκιμου ζωής καταγράφεται στη «μητρόπολη» του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, και στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, που μετέτρεψε τα συστήματα Υγείας σε «μιας νόσου», στερώντας από χρόνιους και μη πάσχοντες την αναγκαία θεραπεία, ως μια ακόμα επιβεβαίωση ότι ο πιο επικίνδυνος και θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός.


Δ. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου