ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών - Οι κίνδυνοι για την ψυχική υγεία



 Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι πιθανό να επηρεάσει και την ψυχική υγεία του πάσχοντα, επισημαίνει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Penn State. 

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Network Open» και βασικό συμπεράσμά της είναι ότι όσοι πάσχουν από σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν τάσεις αυτοκτονίας ή να προσπαθήσουν να κάνουν κακό στον εαυτό τους.

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, είναι μια νευρολογική διαταραχή, που ταλαιπωρεί το 5% περίπου των Αμερικανών. Επηρεάζει κυρίως τα κάτω άκρα και χαρακτηρίζεται από μια ακαταμάχητη επιθυμία για κίνηση. 

Προκειμένου να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα, οι πάσχοντες αισθάνονται πολύ συχνά την επιθυμία να τεντώσουν ή να τρίψουν τα πόδια τους.

Στην μελέτη συμμετείχαν 24,000 πάσχοντες και 145,000 άτομα, που δεν έχουν εμφανίσει τη νευρολογική διαταραχή. Οι πάσχοντες είχαν 2,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού, συγκριτικά τους άλλους συμμετέχοντες.

Η μελέτη δεν απέδειξε σχέση αιτίας-αποτελέσματος, η σύνδεση όμως του συνδρόμου και των επιπτώσεών του στην ψυχική υγεία των πασχόντων δεν ακυρώνεται, αλλά χρήζει περεταίρω διερεύνησης.

Τόσο ο επικεφαλής ερευνητής Xiang Gao, όσο και η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Penn State, Δρ. Muzi Na, επισημαίνουν ότι οι γιατροί πρέπει να παρατηρούν στενά την ψυχολογική κατάσταση των πασχόντων.

Η ακριβής αιτία εμφάνισης του συνδρόμου είναι άγνωστη αλλά παλαιότερες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η ανεπάρκεια σιδήρου, τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, αυξάνουν τον κίνδυνο.



         Με ποιες εγκεφαλικές αλλοιώσεις συνδέεται




Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών χαρακτηρίζεται από την έντονη παρόρμηση να κινήσει κάποιος τα πόδια του, συνοδευόμενη συνήθως από δυσάρεστες αισθήσεις σε αυτά.



Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε περιόδους ακινησίας και επιδεινώνονται τις βραδινές ώρες.



Το σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες και συνήθως έχει χρόνια πορεία με περιόδους εξάρσεων και υφέσεων.



Δομικές αλλαγές στην περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις αισθήσεις μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, σύμφωνα με νέα έρευνα.







Απεικονιστικές εξετάσεις σε πάσχοντες από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, έδειξαν ότι είχαν κατά μέσον όρο 7,5 % λιγότερη πάχυνση ιστών στον σωματοαισθητικό φλοιό.



Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 28 ανθρώπους με σοβαρό σύνδρομο και σε ομάδα ελέγχου 51 ατόμων.



Ο σωματοαισθητικός φλοιός είναι η περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις αισθήσεις.



Οι άνθρωποι με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών εμφάνιζαν επίσης αλλοιώσεις στην περιοχή του εγκεφάλου όπου νευρικές ίνες συνδέουν τις δυο πλευρές του.



Σύμφωνα με τον ερευνητή Byeong-Yeul Lee, αυτές οι δομικές αλλαγές δείχνουν ότι τα συμπτώματα του συνδρόμου συνδέονται με αλλαγές στον εγκέφαλο και παρέχουν νέο πεδίο για την κατανόηση του συνδέσμου και της πιθανής ανάπτυξης νέων θεραπειών.



Ο Byeong-Yeul Lee πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν τα συμπτώματα του συνδρόμου να προκαλούνται από προβλήματα σε άλλα μέρη του αισθητηριακού συστήματος.


Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου 

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (Restless Legs Syndrome - RLS) αποτελεί ένα αισθητικό - κινητικό νόσημα, κατά το οποίο οι ασθενείς έχουν αίσθημα δυσφορίας και ακατανίκητη και ασυναίσθητη υπερκινητικότητα των ποδιών, η οποία χειροτερεύει τις απογευματινές ή βραδυνές ώρες και στη διάρκεια της ανάπαυσης και βελτιώνεται με τις κινήσεις των προσβληθέντων ποδιών.



Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο της ηλικίας και να επεκταθούν στα άνω άκρα ή άλλες περιοχές του σώματος.



Συνήθως τα άτομα με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών έχουν και άλλες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία ή η υπέρταση.



Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο στις γυναίκες, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.







Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Διατροφικών Επιστημών Ξιανγκ Τζιαο, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με διαγνωσμένο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είχαν αυξημένα ποσοστά σχετιζόμενης με την καρδιαγγειακή νόσο θνησιμότητας.



Ειδικότερα, οι γυναίκες είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες θανάτου λόγω καρδιαγειακής νόσου σε εύρος δεκαετίας, συγκριτικά με όσες δεν έπασχαν από το εν λόγω σύνδρομο.



«Τα άτομα με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και άλλων χρόνιων παθήσεων, αλλά προηγούμενες μελέτες για την θνησιμότητα ανεξαρτήτου αιτιολογίας είχαν καταλήξει σε ασυνεπή αποτελέσματα. Η έρευνά μας ξεκαθαρίζει ότι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών επηρεάζει την σχετική με την καρδιαγγειακή νόσο θνησιμότητα στις ηλικιωμένες γυναίκες, συγκεκριμένα», εξηγεί ο Δρ Τζιαο.



Ο Δρ Τζιαο και οι συνεργάτες του αφού εξαίρεσαν τους συμμετέχοντες που είχαν και άλλες παθήσεις διαπίστωσαν ότι η σχέση καρδιαγγειακού θανάτου και συνδρόμου ανήσυχων ποδιών ήταν ισχυρή.



Στη μελέτη έλαβαν μέρος 57.417 γυναίκες, κατά μέσο όρο 67 ετών, από τη μελέτη Nurses' Health Study που εξετάζει σε βάθος χρόνου την επίπτωση διαφόρων παραγόντων (διατροφή, ορμόνες, περιβάλλον, εργασία) στην υγεία των νοσηλευτών και στην εκδήλωση διαφόρων παθήσεων.



Οι συμμετέχουσες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια ανά δύο χρόνια από το 2002 έως το 2012. Κατά τη διάρκεια της μελέτης καταγράφηκαν 6.448 θάνατοι. Όταν μελετήθηκε αιτία των θανάτων διαπιστώθηκε ότι οι πάσχουσες από σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο.



Τι μπορείτε να κάνετε


-Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσετε.


-Αποφύγετε ή περιορίστε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τη νικοτίνη ειδικά τις ώρες πριν τον ύπνο.


-Ασκηθείτε καθημερινά.


-Κάντε μασάζ στα πόδια σας τακτικά.


-Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων πριν τον ύπνο.


-Αποφύγετε τον ύπνο στη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μπορείτε να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα.


-Ξαπλώστε στο κρεβάτι όταν όντως θέλετε να κοιμηθείτε.






ΠΗΓΗ. onmed.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου