Μετά τη σύγκρουση δύο αστέρων νετρονίων το 2017, εκτοξεύτηκε ύλη στο διάστημα η οποία στα μάτια μας εμφανίστηκε να ξεπερνά την ταχύτητα του φωτός κατά επτά φορές! Όπως γνωρίζουμε όμως, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο με τη σημερινή κατανόησή μας της φυσικής.
Η “υπερφωτεινή” ταχύτητα είναι στην πραγματικότητα μία ψευδαίσθηση, η οποία προέρχεται από τη θέση του παρατηρητή. Παρόλα αυτά όμως, ακόμα κι όταν διορθώθηκε η ταχύτητα της παρατήρησης, η ύλη έφτανε το 99.97% της ταχύτητας του φωτός τη στιγμή της εκτόξευσής της.
Βρήκαν λοιπόν πως η υπερφωτεινή κίνηση λαμβάνει χώρα όταν κάτι έρχεται προς τα εμάς με αρκετά υψηλή ταχύτητα, πολύ κοντά στο πεδίο όρασής μας. Καθώς το αντικείμενο πλησιάζει, η απόσταση που χρειάζεται να καλύψει το φως γίνεται μικρότερη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ύλη κινείται σχεδόν τόσο γρήγορα όσο το φως που εκπέμπει, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση πως το φως της καλύπτει μεγαλύτερη απόσταση από αυτήν που όντως καλύπτει.
Η αποκάλυψη λοιπόν της πραγματικής ταχύτητας απαιτεί δεδομένα ακριβείας και περίπλοκους υπολογισμούς.
Τα δεδομένα του Hubble έδειξαν μία υπερφωτεινή ταχύτητα επτά φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του φωτός. Τα δεδομένα του VLBI τα οποία συγκεντρώθηκαν 75 και 230 μέρες μετά τη σύγκρουση, έδειξαν πως η ύλη επιβράδυνε σε τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του φωτός, εκπλήσσοντας τους επιστήμονες που η ακρίβεια του Hubble είναι τόσο κοντά στα πανίσχυρα επίγεια ραδιοτηλεσκόπια.
ΠΗΓΗ. unboxholics
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου