ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Πριν στεγνώσει το μελάνι από τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για κλιμάκωση του πολέμου, η κυβέρνηση στέλνει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία και προσωπικό στη Βουλγαρία

 


Την ώρα που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία φουντώνει, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τους λαούς, η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ εμπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ετσι, λίγες μόλις μέρες από την υπογραφή της κυβέρνησης στις αποφάσεις της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, αλλά και στο χτεσινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που προβλέπουν «άνευ προηγουμένου» εξοπλισμούς στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, η κυβέρνηση άναψε το «πράσινο φως» για την αποστολή των τεθωρακισμένων BPM-1, που απέσυρε από τα νησιά, στην Ουκρανία.

Συν το γεγονός ότι την Πέμπτη, «στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με την ανάπτυξη 4 επιπλέον Σχηματισμών Μάχης επιπέδου ενισχυμένου Τάγματος (Battlegroup)» όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ, αναχώρησε για το Νόβο Σέλο της Βουλγαρίας μία διμοιρία αντιαρματικών (6 τεθωρακισμένα οχήματα M901ITV, φορείς αντιαρματικών TOW-2 συν άλλα τροχοφόρα οχήματα) και επιτελείς της 33 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, που συμμετέχουν στη συγκρότηση της δύναμης ΝΑΤΟ Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria, υλοποιώντας και έτσι τις ΝΑΤΟικές αποφάσεις για την περικύκλωση της Ρωσίας, που ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Σε ό,τι αφορά τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1, απαντώντας σε Ερώτηση στη Βουλή την Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε ότι τα πρώτα 20 (από τα συνολικά 40) BMP-1 «έχουν παραληφθεί από την ουκρανική πλευρά σε ελληνικό έδαφος. Εχει γίνει τυπικά η παραλαβή τους, πλην όμως η μεταφορά τους είναι ζήτημα ημερών να διευθετηθεί».

Δίνοντας δε μια εικόνα του ΝΑΤΟικού «ξέφραγου αμπελιού» στο οποίο έχει μετατραπεί η χώρα, πρόσθεσε: «Εμείς απλά τους τα διαθέτουμε στη Βόρεια Ελλάδα, σε βάση πέριξ της Θεσσαλονίκης, για να τα παραλάβουν από εκεί. Εξ όσων γνωρίζω, 19 και 20 του τρέχοντος μηνός θα γίνει η μεταφορά τους με μέριμνα τρίτης χώρας, αν δεν κάνω λάθος της Μεγάλης Βρετανίας, που παρέχει υπηρεσίες σε επίπεδο αν θέλετε logistics, δηλαδή της υπόθεσης μεταφοράς»!

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν κατόρθωμα το ότι η γερμανική κυβέρνηση στέλνει ως αντιστάθμισμα 40 ΤΟΜΑ τύπου «Marder», από τα οποία όμως μόνο «τα πρώτα δέκα είναι καθ' οδόν» και κατά τον υπουργό θα είναι εδώ στις 21 Οκτώβρη, ενώ θα πάρει μερικές βδομάδες η εκπαίδευση σε αυτά. Τα επόμενα δέκα θα αφιχθούν τέλη Νοέμβρη, πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έρχεται αντίστοιχος αριθμός όσων φεύγουν, παρά τις ...κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις που η κυβέρνηση έδινε όλους αυτούς τους μήνες πάνω σε αυτήν την πτυχή.

Παραπέρα, ο υπουργός επιβεβαίωσε εμμέσως τις πληροφορίες ότι τα «Marder», όποτε τελικά έρθουν και καταστούν επιχειρησιακά με τους χειριστές τους, δεν θα πάνε στα νησιά από όπου απομακρύνθηκαν τα BMP-1, σε μια περίοδο μάλιστα που η τουρκική αστική τάξη βάζει συνεχώς θέμα αποστρατικοποίησής τους. Μια εξέλιξη που γεννά εύλογα ανησυχίες, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι αυτά αναπληρώνονται από τα Μ-113 και Μ-117 που παίρνει από το «πλεονάζον αμυντικό υλικό» των ΗΠΑ.

Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν στέκουν ούτε ως αστείο. Η πραγματικότητα είναι ότι το αρματικό δυναμικό στα νησιά μεταπίπτει (για να μην πούμε ευθέως ότι υποβαθμίζεται) από Μάχης σε Μεταφοράς Προσωπικού και Οχήματα Αναγνώρισης, με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει πολύ σοβαρές ευθύνες.

Μπίζνες με τα εξοπλιστικά για να πηγαίνουν στο ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, νέα σενάρια για εξοπλιστικά, αυτήν τη φορά με ωφελημένους τους Γερμανούς, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα, στις 27 Οκτώβρη, του Γερμανού καγκελάριου Ολ. Σολτς και τη συνάντησή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Θυμίζουμε ότι ήδη από τις 30 Μάη το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (όργανο του ΓΕΣ) αποφάσισε να αιτηθεί από την κυβέρνηση τον εκσυγχρονισμό αρμάτων μάχης τύπου «Leopard» (183 αρμάτων «Leopard 2 A4» και 190 «Leopard 1 A5», με κόστος 1,3 έως 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ), αλλά και την απόκτηση 205 νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης «Lynx KF-41» από τους Γερμανούς. Το θέμα απασχόλησε το ΚΥΣΕΑ στις 12 Οκτώβρη και λέγεται ότι πάνε τελικά για αναβάθμιση 123 από τα 183 «Leopard 2 A4».

Μόνιμο ορμητήριο και η 110 Πτέρυγα Μάχης

Παράλληλα, στο πλαίσιο και της «επικαιροποιημένης» Συμφωνίας για τις βάσεις, που ψηφίστηκε πριν από έναν χρόνο, στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα αναμένεται να αφιχθεί μέσα στον Νοέμβρη μια μικρή αλλά αρκετά «ενδιαφέρουσα» αμερικανική αεροπορική δύναμη. 

Η δύναμη αυτή, όπως γράφεται σε σχετικά δημοσιεύματα, θα περιλαμβάνει 4 MQ-4, 2 MQ-9B Reaper αλλά και 2 F-15C, θα μείνει για αρκετό καιρό στη Λάρισα, ενώ «θα συνεργάζεται στενά» με την Πολεμική Αεροπορία και τα μαχητικά της 110 ΠΜ. Τα F-15C θα συμμετέχουν σε συνεχείς ασκήσεις με τα F-16C/D της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ τα MQ-9B θυμίζουμε ότι είναι τακτικοί «θαμώνες» της Λάρισας. Αεροσκάφη του τύπου επιχειρούσαν από την περιοχή αρκετά συχνά, ειδικά προς Μαύρη Θάλασσα, Μέση Ανατολή και Αφγανιστάν.

Αλλωστε, όπως έχει γράψει ο «Ριζοσπάστης», για την 110 ΠΜ τον Δεκέμβρη του 2021 υπογράφηκε σύμβαση από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ με την αμερικανική εταιρεία «Environmental Chemical Corp» (ECC) για λογαριασμό του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, για τη διαμόρφωση νέων υποδομών στέγασης και υποστήριξης αεροσκαφών.

Το παζλ συμπληρώνει η αξιοποίηση των στρατιωτικών υποδομών στο Στεφανοβίκειο, στη βάση της ελληνικής 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, που χρησιμοποιείται για τη μεταστάθμευση αεροκίνητων μονάδων και μαχητικών ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού από το 2018.

ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου