ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - «ΣΚΟΥΠΑ» ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - Συνέχεια ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΚΟ και αστικές συγκοινωνίες, νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα

 


Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» που προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και των συγκοινωνιών, προδιαγράφει νέα σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων σε αυτές τις επιχειρήσεις - όλα με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ - και έχει ξεσηκώσει τους εργαζόμενους.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής η οποία ολοκληρώθηκε χτες, ανέδειξε τις «εμβληματικές» διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως αυτές που περιέχονται στο πρώτο μέρος του (άρθρα 1 έως 47) και συνιστούν ένα ακόμα βήμα προς την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων των ανωνύμων εταιρειών που ανήκουν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, δηλαδή στο Υπερταμείο. 

Πρόκειται για τις εταιρείες ΔΕΗ, ΟΑΣΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Διεθνή Αερολιμένα, ΔΕΘ, ΑΕ Διώρυγας Κορίνθου, Ελληνικές Αλυκές, ΓΑΙΟΣΕ, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης κ.ά., που βήμα - βήμα όλες οι κυβερνήσεις τις σπρώχνουν στην αγκαλιά των επιχειρηματικών ομίλων, διαδικασία που πήγε πολλά βήματα παραπέρα ο ΣΥΡΙΖΑ με την ένταξή τους στο Υπερταμείο.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα όσα φέρνει η κυβέρνηση είναι οι αστικές συγκοινωνίες. Η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την είσοδο ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες, δίνει ένα επιπρόσθετο 25% του συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ, σαρώνοντας και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα, ενώ για πρώτη φορά επιτρέπονται προσλήψεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις αστικές συγκοινωνίες, με διευθυντικό δικαίωμα, μέσω συνέντευξης και περιορισμού του ΑΣΕΠ. 

Ταυτόχρονα, δίνεται το δικαίωμα στην πρόσληψη εργαζομένων με σύμβαση δανεισμού, μέσω δουλεμπορικών γραφείων, ενώ επιτρέπεται η μεταφορά τους μεταξύ των εταιρειών που εντάσσονται στο Υπερταμείο!

Οπως επεσήμανε ο Μ. Συντυχάκης, στόχος της κυβέρνησης είναι να τονώσει το κλίμα της «επιχειρηματικής εμπιστοσύνης» προς τους επενδυτές και να μειώσει τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ «αντικειμενικά και μαθηματικά θα προκύψει αύξηση στα τιμολόγια, που θα επιβαρύνει τους χρήστες στο ήδη επιβαρυμένο και άδειο πορτοφόλι τους».

Συνολικά το νομοσχέδιο είναι ένα συνονθύλευμα αντιδραστικών ρυθμίσεων, όπως η παραπέρα παράδοση ελεύθερων χώρων (π.χ. ΠΥΡΚΑΛ) στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ περιέχονται και ειδικές ρυθμίσεις για ακίνητα νησίδων των Δωδεκανήσων, όπου αναγνωρίζουν κυριότητα σε ιδιώτες για κρατικές εκτάσεις, ρυθμίσεις για τις οποίες ο Μ. Συντυχάκης ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Περιέχονται ακόμα ρυθμίσεις που αφορούν τη χορήγηση ενισχύσεων από τον «αναπτυξιακό» νόμο σε μεγάλες εκμεταλλεύσεις γεωργίας, υδατοκαλλιέργειας και αλιείας, με τους αυτοαπασχολούμενους να μένουν εκτός, ενώ την ώρα που στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πετσοκόβεται η κρατική αρωγή, εξασφαλίζεται ότι στα νομικά πρόσωπα - επιχειρήσεις θα δίνεται ολόκληρη. «Δηλαδή κόβουν φτωχούς ετεροαπασχολούμενους καλλιεργητές, που συμπληρώνουν εισόδημα από την αγροτική δραστηριότητα, και ενισχύουν επιχειρηματίες που ανάμεσα στις διάφορες επιχειρήσεις που κατέχουν μπορεί να έχουν και μια αγροτική εταιρεία», σχολίασε ο Μ. Συντυχάκης.

Ακόμα, προβλέπεται η σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, δηλαδή ένας νέος μηχανισμός ασφυκτικής παρακολούθησης των νοικοκυριών και των επαγγελματιών που έχουν χρέη στην εφορία και στους δημόσιους οργανισμούς, καθώς επίσης ίδρυση και λειτουργία κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο, χωρίς να διαφωνεί με την ουσία, αφού όλο το πρόβλημα του εισηγητή του, Ν. Παππά, ήταν ότι η κυβέρνηση «παρεκκλίνει από τον νόμο 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις», ότι «οι δείκτες που τίθενται για τις ΑΕ του Δημοσίου είναι δείκτες οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην είναι επαρκείς ή κατάλληλοι ακριβώς για να βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία τους προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος» και άλλα παρόμοια.

Βέβαια ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, δείχνοντας ότι ο ένας είναι συνέχεια του άλλου, ανέφερε πως «νομίζω ότι τώρα να συζητάνε για αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας κυρίως τα τρία μεγαλύτερα κόμματα εδώ είναι λίγο περιττό, διότι όλοι μας έχουμε προσυπογράψει αποκρατικοποιήσεις». 

Πρόσθεσε δε πως όταν ανέλαβε βρήκε συμφωνία «με τις υπογραφές τουλάχιστον δύο μελών της ελληνικής κυβέρνησης για αποκρατικοποίηση ακόμα και της ΔΕΗ στον προϋπολογισμό για αποκρατικοποίηση, με έσοδα 100 εκατομμύρια»...

 

ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου