Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως οι περισσότερες θέσεις εργασίας χάθηκαν στους κλάδους που άμεσα σχετίζονται με τον τουρισμό και το «θαύμα» που διαφημίζει η κυβέρνηση, καθώς στον χώρο των υπηρεσιών εστίασης χάθηκαν 19.265 θέσεις εργασίας και στα καταλύματα 5.402 θέσεις εργασίας. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η «ανάπτυξη» που διαφημίζουν, καθόλου δεν οδηγεί σε βελτίωση της θέσης των εργαζομένων και σίγουρα δεν οδηγεί κατ' ανάγκη σε αύξηση της απασχόλησης.
Ανάλογη είναι η εικόνα και σε σχέση με την ποιότητα των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται.
Ετσι στις νέες προσλήψεις που έγιναν μόνο το 48,05% ήταν πλήρους απασχόλησης (λιγότερες από τις μισές) και ενώ ένα μέρος αυτών έχουν ημερομηνία λήξης (συμβάσεις ορισμένου χρόνου).
Το 40,76% ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και το 11,19% ήταν εκ περιτροπής εργασία! Επιπλέον, τον ίδιο μήνα 3.250 συμβάσεις με πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία.
Οσον αφορά στην περίοδο Γενάρης - Αύγουστος, το ισοζύγιο των ροών απασχόλησης, αν και καταγράφει θετικό πρόσημο κατά 237.225 θέσεις εργασίας, εντούτοις είναι μικρότερο από το αντίστοιχο οχτάμηνο του 2021 (ήταν 265.130), ενώ φέτος το ίδιο διάστημα καταγράφονται 1.680.746 απολύσεις, απόδειξη της γενικευμένης δουλειάς - λάστιχο και της προσωρινής εργασίας που πλέον είναι καθεστώς, αφού όλο και διευκολύνεται η εργοδοσία να πετάει στο δρόμο μαζικά τους εργαζόμενους.
Τέλος, καθήλωση των μισθών και απώλειες στην αγοραστική δύναμη των εργατικών μισθών καταγράφουν και τα στοιχεία του «Εργάνη», αφού σε 8 επιχειρησιακές συμβάσεις που υπεγράφησαν μέσα στον μήνα που αφορούσαν 2.537 εργαζόμενους η αύξηση ήταν μόλις 2,78%, ενώ σε 9 ακόμα επιχειρησιακές συμβάσεις που υπεγράφησαν και αφορούσαν 12.144 εργαζόμενους δεν δόθηκε καμία αύξηση, την ίδια στιγμή που ο επίσημος πληθωρισμός «τρέχει» σε διψήφια ποσοστά.
ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου