ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Κίνδυνος Μπλακάουτ από τον Ενεργειακό Μετασχηματισμό

 

 Η επάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια είναι το νέο μεγάλο στοίχημα για την οικονομία της Γερμανίας. Η χώρα έχει αποφασίσει να κλείσει τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με το τελευταίο να κατεβάζει ρολά το 2022, ενώ η εταιρεία κοινής ωφέλειας RWE προειδοποιεί ότι και τα εργοστάσια που λειτουργούν με κάρβουνο μπορεί να πάψουν να λειτουργούν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

 Με πολλά πράσινα έργα να είναι ακόμη στα σκαριά, η ικανότητα της χώρας να καλύψει την πολύ αυξημένη ζήτηση σε ρεύμα αναμένεται να μειωθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μπλακάουτ όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Μπλούμπεργκ.

Το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό, όπως φαίνεται.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία θα αποχωρήσει από την ηγεσία της Γερμανίας μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, πρόσφατα υπέγραψε την εφαρμογή πολύ αυστηρών κανόνων εκπομπών ρύπων, θέλοντας ίσως να αφήσει τέτοια κληρονομιά στους διαδόχους της. 

Χωρίς το πράσινο φως της Γερμανίας η Κομισιόν μάλλον δεν θα μπορούσε να θέσει τόσο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αυτών, περιλαμβανομένων και των εκπομπών παραδοσιακών οχημάτων και την παροχή κινήτρων για αντικατάστασή τους από ηλεκτρικά. Ομως για να φορτίζονται τα νέα αυτά ηλεκτρικά οχήματα θα πρέπει από κάπου να βρεθεί περισσότερο ρεύμα.

Πλέον, μέχρι το 2030 το περιθώριο της υπερβάλλουσας παραγωγής ρεύματος σε σχέση με τη ζήτηση αναμένεται να έχει υποχωρήσει στο 3%, ή στα δύο γιγαβάτ, από 26% που ήταν πριν από την πανδημία, αναφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg NEF. Μέχρι το 2026 η παραγωγή ρεύματος από μονάδες κάρβουνου αναμένεται να έχει υποχωρήσει κατά 70% σε σύγκριση με την προ Covid-19 εποχή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι προκλήσεις είναι υπαρκτές και δεν μπορούν να αγνοηθούν. Η RWE που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας από κάρβουνο στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της στα μέσα του μήνα ότι η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας μπορεί να αναθεωρήσει τα σχέδια κατάργησης του λιγνίτη και αντί αυτό να έχει γίνει έως το 2038, να πρέπει να πραγματοποιηθεί νωρίτερα.

Το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών της Γερμανίας θα είναι καθοριστικό για τη συνέχεια. Ο συνασπισμός της Μέρκελ εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις αλλά το κόμμα των Πρασίνων φαίνεται να είναι ενισχυμένο. 

Ολοι τώρα περιμένουν να δουν ποιες πολιτικές θα αποφασιστούν στη χώρα μετά τις εκλογές για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 65% μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.

Τα προβλήματα είναι πολλά. Για αρκετά χρόνια η Γερμανία ήταν πρωτοπόρος στην υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τώρα όμως επέρχεται κάποιος κορεσμός.

 Η εταιρεία κοινής ωφέλειας της Νορβηγίας Statkraft SF ανακοίνωσε πρόσφατα ότι χρειάζεται πλέον διπλάσιος χρόνος για να κατασκευαστεί αιολικό πάρκο στη Γερμανία σε σύγκριση για παράδειγμα με τις ΗΠΑ. 

Αυτό οφείλεται σε αντιδράσεις από κατοίκους των περιοχών, στην έλλειψη αρκετής διαθέσιμης γης για τον σκοπό αυτόν, στην υιοθέτηση αυστηρότερων περιβαλλοντικών κανονισμών και στην πιο σύνθετη και κατ' επέκταση χρονοβόρα διαδικασία χορήγησης των σχετικών αδειών, όπως αναφέρουν πηγές του Μπλούμπεργκ.

Η ίδια η Μέρκελ έχει αναγνωρίσει τις προκλήσεις και τα σφάλματα που έχουν γίνει. Η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται να αυξηθεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν αρχικά οι ειδικοί, παραδέχθηκε στις αρχές του καλοκαιριού η καγκελάριος. 

Τον Μάιο είχε αποκαλύψει επίσης ότι οι αντιδράσεις από κατοίκους και γραφειοκρατικά εμπόδια έχουν πλήξει τις επενδύσεις σε πράσινες μορφές ενέργειας.

 

ΠΗΓΗ. energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου