Η είσοδος ιδιωτικών εταιρειών, μέσω της αξιοποίησης «υπηρεσιών outsourcing», στα νοσοκομεία, οι προσλήψεις συμβασιούχων με ολιγόμηνες συμβάσεις, που αφού λιώσουν στη δουλειά θα επιστρέψουν στην ανεργία, και η «ανακατανομή» του προσωπικού σε νοσοκομεία και κλινικές με τη γνωστή συνταγή των συχνών μετακινήσεων, για να μπαλώνονται όπως όπως τα κενά, είναι τα μέτρα που θα συνοδεύσουν την έναρξη της ισχύος της αναστολής του προσωπικού που δεν έχει εμβολιαστεί, από την 1η Σεπτέμβρη, με βάση την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, σε σχετικό ερώτημα.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες Σωματείων για τη μετατροπή του εμβολιασμού σε «όχημα» από την κυβέρνηση για να πατήσουν ακόμα πιο γερά πόδι οι επιχειρήσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Οπως ενημέρωσε μάλιστα ο υφυπουργός, όσοι τεθούν σε αναστολή, δεν θα στερηθούν μόνο τον μισθό, αλλά θα κληθούν να επιστρέψουν και το μέρος της μισθοδοσίας του Σεπτέμβρη που προκαταβάλλεται ως «αχρεωστήτως καταβληθέν».
Σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με τις αντιδράσεις ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων που βλέπουν ως «ανέφικτη» και «κάτω του κόστους» τη διεξαγωγή τεστ με αντίτιμο 10 ευρώ, ο υφυπουργός έσπευσε να διαβεβαιώσει πως οι μεγάλες ποσότητες των τεστ και η μείωση της τιμής τους θα διασφαλίσει τα κέρδη των επιχειρηματιών, σε βάρος της τσέπης ασφαλώς όσων είναι πλέον αναγκασμένοι να αναζητήσουν τις υπηρεσίες τους.
Στο μεταξύ, την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολίου προαναγγέλλει, εμμέσως πλην σαφώς, η κυβέρνηση. «Το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας είναι πάντοτε μια επιλογή και ένα εργαλείο που είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου,«ανάλογα με το ρυθμό εξέλιξης των εμβολιασμών».
Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, που ανέφερε στο «ΣΚΑΪ» πως μετά τον Σεπτέμβρη οι ειδικοί θα κρίνουν αν θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα σε υπηρεσίες του Δημοσίου, με κριτήριο «το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή».
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία, το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών του καλοκαιριού, ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα με ενδείξεις μεταφοράς του στην ηπειρωτική χώρα.
Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες δύο βδομάδες, καθώς η επιστροφή από τις θερινές διακοπές συνεχίζεται.
Αποτέλεσμα της τάσης αυτής είναι η αύξηση του ποσοστού νέων κρουσμάτων στις ηλικίες πάνω από 65 ετών (από 3,9% τον Ιούλη σε 8,3% τον Αύγουστο) και η συνακόλουθη αύξηση στις νοσηλείες και στις εισαγωγές στις ΜΕΘ. Χτες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.538 νέα κρούσματα και 28 ακόμα θανάτους, με τους διασωληνωμένους να έχουν σκαρφαλώσει στους 336.
ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου