ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

LOCKDOWN - Νέες ανάσες ελευθερίας από το Σάββατο

 

 

Σε εκστρατεία πειθούς για τον εμβολιασμό επιδίδεται η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να φτάσει συντομότερα το οριστικό τέλος της πανδημίας και να μπορέσει η κοινωνία να βρει τον κανονικό της βηματισμό. 

Οι πολίτες μπορούν από αύριο Σάββατο να απολαμβάνουν τις νέες ανάσες ελευθερίας, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα και η μουσική θα ηχήσει ξανά στα καταστήματα εστίασης.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Παράλληλα, παράδειγμα προς μίμηση αποτέλεσαν ξανά οι νέοι, οι οποίοι έδειξαν τεράστια ανταπόκριση στη χθεσινή «πρεμιέρα» της πλατφόρμας των ραντεβού για εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια της ηλικιακής ομάδας 25 – 29, καθώς μέχρι το απόγευμα πάνω από 70.000 άτομα είχαν κλείσει το ραντεβού τους. Νέο μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού έστειλε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Πρωθυπουργός, με την προσέλευση στα Εμβολιαστικά Κέντρα να παραμένει αδιάκοπη. 

Η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων παραμένει ανοιχτή και λειτουργεί προτρεπτικά για όσους ακόμα και σήμερα διστάζουν να εμβολιαστούν. Ορισμένες από τις διευκολύνσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι και λειτουργούν ως δέλεαρ είναι οι εξής:

    Να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων στην εστίαση και στους κλειστούς χώρους

    Να μην υπάρχει υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό τεστ κάθε εβδομάδα

    Να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.

    Να μπορούν εισέρχονται χωρίς τεστ σε διάφορους χώρους, όπως γήπεδα ή πολιτιστικές εκδηλώσεις

Από 1η Ιουλίου η απελευθέρωση του ωραρίου

Οι ειδικοί αναλύοντας την επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί με τους περισσότερους πλέουν να έχουν χαλαρώσει την τήρηση των μέτρων προφύλαξης από τον κορονοϊό επέλεξαν να μην προχωρήσουν ακόμη στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και να το επεκτείνουν από τις 12:30 που ίσχυε, στην 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.

Την ίδια μέρα θα επιτραπεί η μουσική στους εξωτερικούς χώρους που λειτουργούν στην εστίαση και θα επιτρέπονται μόνο οι καθήμενοι. 

Επίσης από το αύριο θα επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια και τα καφέ – μπαρ που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές και θα αφορά μόνο τα καταστήματα που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος, καθώς και ο φυσικός αερισμός.

Στην περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν την ίδια μειούμενη εικόνα τότε από την 1η Ιουλίου θα ισχύσει η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου. Ο αριθμός των εμβολιασμένων θα έχει αυξηθεί σημαντικά ενώ εκείνη την περίοδο αναμένεται να αυξηθεί και η τουριστική κίνηση, η οποία θα κλιμακωθεί τους επόμενους δύο μήνες.

«Ασπίδα» για τα κορονοπάρτι

Τα μέτρα χαλαρώνουν και για ένα ακόμη λόγο. Στόχος είναι να περιοριστούν τα κορονοπάρτι τα οποία ανησυχούν ιδιαίτερα τους ειδικούς, καθώς οι νέοι δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας και οι εστίες διασποράς είναι μεγάλες. Στόχος είναι να δοθεί ένα μήνυμα στην κοινωνία πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει και χρειάζεται να βρισκόμαστε σε εγρήγορση.

Δύο προβολές στα θερινά σινεμά

Η επέκταση του ωραρίου μέχρι την 1:30 μετά τα μεσάνυχτα, δίνει πλέον το δικαίωμα στους θερινούς κινηματογράφους να πραγματοποιήσουν δύο προβολές καθώς μέχρι τώρα αυτό ήταν ανέφικτο. Το ίδιο ισχύει με τις θεατρικές παραστάσεις και τις συναυλίες, οι οποίες έπρεπε να ολοκληρώνονται νωρίτερα από τις 12 το βράδυ προκειμένου να έχουν αποχωρήσει όλοι ακόμα και οι εργαζόμενοι πριν από την έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Αυξάνεται η πληρότητα σε θέατρα και συναυλίες

Εκτός από το ωράριο και την μουσική ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αύξηση της πληρότητας σε θέατρα και στις συναυλίες από αύριο ανάλογα με την χωρητικότητα που διαθέτουν.

Στις 1.000 θέσεις η πληρότητα θα φτάνει το 75%, στα 5.000 καθίσματα θα πέφτει στο 70% και στο 65% όταν το θέατρο έχει χωρητικότητα έως 15.000 θέσεις. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως για την παρακολούθηση των ζωντανών ακροαμάτων η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον ταυτόχρονα παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού ως 100 τετραγωνικά μέτρα.

Τι θα ισχύσει για δεξιώσεις και πανηγύρια

Για να έχουν τον χρόνο να προγραμματίσουν γάμους ή βαφτίσια οι πολίτες ανακοινώθηκε ότι από την 1η Ιουλίου στις δεξιώσεις θα μπορούν να είναι καλεσμένα μέχρι 300 άτομα τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως και τις αποστάσεις που θα πρέπει να έχει το κάθε τραπέζι. 

Παράλληλα, τα πανηγύρια θα επιτρέπονται μόνο όταν είναι το 50% των κατοίκων της περιφερειακής ενότητας πλήρως εμβολιασμένοι. Στόχος είναι να αποφευχθούν τα τοπικά lockdown.

 

ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου