ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Μελανήσιοι - Η μαύρη φυλή με τα ξανθιά μαλλιά


Μελανήσιοι είναι οι κυριότεροι κάτοικοι της Μελανησίας. 
Πρόκειται για μια ευρύτερη περιοχή της Ωκεανίας, η οποία ξεκινά από τη Νέα Γουινέα έως και την ανατολική πλευρά, τα νησιά Βανουάτου και Φίτζι. 

Οι Μελανήσιοι, αποτελούν πληθυσμό περί 455.000 και η πλειοψηφία τους (91%), ασχολείται με γεωργικά θέματα, ενώ μόλις το 9% έχει αστικοποιηθεί. Η ονομασία τους προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές λέξεις μέλας και νήσοι, υποδηλώνοντας έτσι το χρώμα και την καταγωγή τους.

Οι Μελανήσιοι έχουν μόνο προφορικό λόγο και ο λόγος αυτός προέρχεται από την γλωσσική οικογένεια των Austronesian. 

Στην ευρύτερη περιοχή, συνυπάρχουν περισσότερες από 1000 γλώσσες και διαλέκτους όπως: Tok Pissin, Hiri, Motu κ.α. Όπως σε πολλές φυλές υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα, εξ’ αιτίας διαφόρων λόγο εκπαίδευσης, φτώχειας κλπ, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, οι Μελανήσιοι έρχονται αντιμέτωποι με κοινωνικά προβλήματα όπως αλκοολισμός, εγκληματικότητα, με προβλήματα υγείας όπως AIDS, αλλά και με προβλήματα υγιεινής.

Πριν από την επαφή τους με τους Ευρωπαίους, οι Μελανήσιοι ασχολούνταν με πρακτικές κανιβαλισμού, κυνήγι κεφαλών, απαγωγές κλπ. 

Μετά τον εκχριστιανισμό τους, το 92,1 % (σύμφωνα με έρευνα του 2011) του πληθυσμού είναι χριστιανοί, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό λατρεύει ακόμα προγονικές, τοπικές θεότητες: θεότητες των νερών, των βουνών, των δασών κλπ.

Οι Μελανήσιοι των Σολομώντειων Νήσων

Στις Σολομώντειες Νήσους, βρίσκεται η φυλή με το υπέροχο μαύρο χρώμα δέρματος και τα φυσικά ξανθά μαλλιά. Μετανάστευσαν από την Αφρική, πριν από περίπου 50.000- 100.000 χρόνια. Μέχρι και σήμερα, ζουν οργανωμένοι σε κοινωνίες  και σπάνια έρχονται σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι Μελανήσιοι δημιουργούν κοινωνίες, με το μέγεθός τους να ποικίλει. Οι γυναίκες ασχολούνται με την ανατροφή των παιδιών, την παραγωγή και προετοιμασία του φαγητού. Επιπλέον, μέσα στις κοινωνίες αυτές κατέχουν και διαδραματίζουν ρόλους τελετουργικούς και πολιτικούς.
Μελανήσιοι

Το μαύρο δέρμα και τα ξανθά μαλλιά.

Μέχρι πρότινος, οι σχετικοί επιστήμονες, απέδιδαν το ξανθό χρώμα σε τρεις εκδοχές. 
Είτε εξ’ αιτίας της τροφής: υπερκατανάλωση ψαριών, είτε εξ’ αιτίας της έκθεσης των Μελανησίων στον ήλιο και στο αλάτι της θάλασσας που είχαν σαν αποτέλεσμα το ξάνθισμα των μαλλιών. 
Μια τρίτη εκδοχή, απέδιδε το συγκεκριμένο χρώμα στις επιμειξίες που είχαν οι Μελανήσιοι με Ευρωπαίους και Αμερικάνους.

Ωστόσο, μια έρευνα που έγινε βασισμένη σε δείγματα γενετικού υλικού Μελανησίων, απέδειξε ότι το κλειδί δεν βρίσκεται στους Ευρωπαίους και δη στους Καυκάσιους, αλλά στους ίδιους τους Ωκεάνιους. 

Αυτό το χρώμα, οφείλεται στην τυχαία μετάλλαξη ενός γενετικού γονιδίου του TYRP1 (Tyrosinase- Related Protein 1), το οποίο αφορά τις διαδικασίες της μελανίνης. Η μετάλλαξη ξεκίνησε από 1 άτομο, και σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο J. Friedlaender, κατάφερε να εξαπλωθεί, επειδή ο αρχικός πληθυσμός ήταν πολύ μικρός.

Το ξανθό χρώμα στα μαλλιά, τελικά δεν είναι γνώρισμα μόνο των Καυκάσιων, αλλά και των Ωκεάνιων, με μεγαλύτερο ποσοστό στα παιδιά. Συνήθως, μεγαλώνοντας το χρώμα σκουραίνει, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο. 

Το γεγονός αυτό, παράλληλα ενισχύει και τη θεωρία, ότι οι μαύρες φυλές της Αφρικής ήταν απόγονοι των πρώτων homo sapiens, και ότι από αυτές προέρχονται και όλες οι υπόλοιπες φυλές.

Μελανήσιοι και τέχνη

Οι κάτοικοι των Σολομώντειων Νήσων είναι γνωστοί και για ακόμα έναν λόγο. 

Οι Μελανήσιοι ασχολούνται με την τέχνη. Μια τέχνη αρκετά χαρακτηριστική και ελκυστική για τους τουρίστες. 
Γνώρισμα της τέχνης τους είναι ότι σχεδιάζεται για πρακτικούς λόγους – κυρίως τελετουργικού χαρακτήρα- και όχι για ομορφιά. Χαρακτηριστικά είναι τα περίπλοκα σχέδια και ο συνδυασμός αυτός με μαργαριτάρια και διάφορους λίθους.

Οι γνώριμες μάσκες τους έχουν τελετουργικό χαρακτήρα και τα διάφορα μενταγιόν, σε στρογγυλό σχήμα από όστρακα και καβούκια χελωνών, υποδηλώνουν κάποιο αξίωμα. 

Οι Μελανήσιοι δημιουργούν στολίδια και καλλιτεχνήματα, επίσης,  τελετουργικού σκοπού. Σκαλισμένα και σχεδιασμένα πρόσωπα, απεικονίζουν θεότητες που προσφέρουν καλοτυχία στα θαλάσσια ταξίδια, προστατεύουν από το κακό και κρατούν ασφαλή τη φυλή.
Μελανήσιοι 
 
 
ΠΗΓΗ. maxmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου