Μπορεί στην εποχή μας να τραβάμε εκατομμύρια φωτογραφίες αλλά πολλοί αγνοούμε πώς ξεκίνησε η φωτογραφική τεχνική.
Σήμερα, 19 Αυγούστου είναι η παγκόσμια ημέρα φωτογραφίας.
Η πρώτη φωτογραφία του κόσμου από τον Νικηφόρο Νιέπς το 1836 ή 1837.Γιορτάζεται σήμερα, γιατί στις 19 Αυγούστου του 1839, δύο χρόνια μετά την ανακάλυψη και εξέλιξη της μεθόδου, η γαλλική κυβέρνηση κατοχύρωσε την τεχνική και την έδωσε ελεύθερα στον κόσμο χαρακτηρίζοντάς την ως "Δώρο στην ανθρωπότητα".
Η γαλλική κυβέρνηση βέβαια δεν άφησε έτσι τους εφευρέτες της τεχνικής, αφού κατόπιν συμφωνίας μαζί τους, τους πρόσφερε ισόβια σύνταξη!
Πρόκειται για τους Λουί Νταγκέρ που εξέλιξε την τεχνική και Νικηφόρο Νιέπς ο οποίος φέρεται να είναι ο πρωτοπόρος με τη μέθοδο της "Ηλιογραφίας".
Η πρώτη φωτογραφία στον κόσμο που έχει καταγράψει ανθρώπους με τη μέθοδο της «Δαγκεροτυπίας». Η λήψη χρειάστηκε 10 με 15 λεπτά από το παράθυρο του σπιτιού του Λουί Νταγκέρ προς την Boulevard du Temple του Παρισιού.
Η μέθοδος της δαγκεροτυπίας είναι ιδιαίτερα επίπονη και για την ολοκλήρωσή της απαιτούνται πολύ τοξικά χημικά. Κάποιοι έχουν αναβιώσει την τεχνική για καλλιτεχνικούς σκοπούς και ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούν τη μέθοδο.
Η φωτογραφία στο πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε σημαντικά. Τόσο στο επίπεδο των φωτογραφικών μηχανών όσο και στο επίπεδο του μέσου καταγραφής της εικόνας.
Η εξέλιξη της φωτογραφίας την έκανε ένα μέσο προσιτό για τον καθένα μας. Πέρασε από την φωτογραφική πλάκα, στην τεχνική λήψης με φιλμ - μέχρι και πριν μερικά χρόνια - και σήμερα, αποκλειστικά στην ψηφιακή τεχνική.
Μπορεί στις ημέρες μας η λήψη μίας "Selfie" να είναι μία πολύ απλή υπόθεση αλλά κρατήστε το σημαντικό: Δεν εκτυπώνουμε τις φωτογραφίες μας. Οι φωτογραφίες μας δεν έχουν πια "υλική υπόσταση".Δεν είναι εύκολο να ορίσουμε το πότε "γεννιέται" μία φωτογραφία...
Πρέπει η φωτογραφία να αποκτά υλική υπόσταση; Από πότε μία φωτογραφία μας αρχίζει να υπάρχει;
Κατά κύριο λόγο, τραβάμε φωτογραφίες για να τις "εκθέσουμε" σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, και δυστυχώς δεν τις εκτυπώνουμε. Παραμένουν σε μία άψυχη, ψηφιακή μορφή, αποθηκευμένες στην κινητή μας συσκευή ή στην καλύτερη περίπτωση στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας.
Μπορεί οι φωτογραφίες μας να παραμένουν σε αυτή την "ψυχρή" μορφή και να έχουμε πάντα τη δυνατότητα να τις ανασύρουμε και να τις προβάλλουμε σε κάποια οθόνη, όποτε το θελήσουμε, αλλά δεν ακυρώνουμε έτσι μία πολύ βασική τους ιδιότητα;
Η φωτογραφία πρώτα από όλα και πάνω από όλα είναι αναμνηστική.
Μπορεί να είναι ταυτόχρονα και τρόπος έκφρασης. Η φωτογραφία πράγματι δεν είναι μόνο μία καταγραφή του κόσμου, μπορεί να απεικονίζει τον κόσμο με τα μάτια του καλλιτέχνη φωτογράφου. Αλλά πώς μπορεί να θεωρηθεί υπαρκτό κάτι χωρίς να έχει αποκτήσει υλική υπόσταση;
Σήμερα, 19 Αυγούστου του 2020, πάνω από 180 χρόνια μετά από το "δώρο" της γαλλικής κυβέρνησης στην ανθρωπότητα, τραβάμε φωτογραφίες χωρίς να τις τυπώνουμε.
Λίγοι, και ειδικά οι νεώτεροι, έχουν γνωρίσει τη συγκίνηση που προσφέρει μία παλιά τυπωμένη φωτογραφία με αγαπημένα μας πρόσωπα που βρέθηκε τυχαία σε ένα συρτάρι.
ΠΗΓΗ. anagnostis.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου