ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Κόκκινα» δάνεια - Tα «κοράκια τα θέλουν όλα - Διαχείριση οφειλών και υποθήκες

ΚΥΡΙΑΚΗ 9-10-2016


Τον έλεγχο της διαχείρισης των ακινήτων που έχουν υποθηκευτεί ως εγγυήσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια απαιτούν τα funds στα οποία προγραμματίζεται να ανατεθεί η διαχείριση των κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ από ολόκληρη τη γκάμα χορηγήσεων επιχειρηματικά, μεγάλα, μεσαία, μικρά στεγαστικά καταναλωτικά.

 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real, η απαίτηση αυτή φρενάρει τη διαδικασία αδειοδότησης των εν λόγω εταιρειών από την Tράπεζα της Ελλάδος και το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τις προσεχείς ημέρες την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να αλλάξει ο νόμος ο οποίος δεν προβλέπει την ανάθεση της τύχης των υποθηκών στα ξένα funds παρά μόνο την εκχώρηση της διαχείρισης των δανείων.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό και λεπτό θέμα, αφού ακόμη και η σκέψη ότι θα αλλάξει ο νόμος και θα οδηγήσει τα ακίνητα απευθείας σε funds, τα οποία θα μπορούν να τα πωλούν να τα εκπλειστηριάζουν κ.λπ. εκτιμάται πως θα προκαλέσει πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.

Την ώρα μάλιστα που οι τράπεζες ξεκινούν τους πλειστηριασμούς ακόμη κι αν πρόκειται για πρώτες κατοικίες πλην όσων προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη.

Με το επιχείρημα ότι δεν τους συμφέρει να επενδύσουν μόνο στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και επικαλούμενες το τι ισχύει στην περίπτωση της Ισπανίας οι ξένες εταιρείες ζητούν και τη διαχείριση των υποθηκών.

Με βάση το δημοσίευμα της Real, κατά τις συναντήσεις με την εποπτική αρχή ανέφεραν πως «δεν είμαστε απλώς εισπρακτικές εταιρείες».

Ασκούν μεγάλες πιέσεις, δηλαδή, να αλλάξει ο νόμος και να τους δοθεί η δυνατότητα μαζί με ατα κόκκινα δάνεια να διαχειριστούν και τη τύχη των υποθηκών με βάση το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου κινούνται και οι τράπεζες καθώς στην περίπτωση που δεν βρουν άκρη με τους δανειολήπτες πρέπει να επιστρέψουν σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς το δάνειο στην τράπεζα και αυτή από την πλευρά της να κινήσει τις όποιες διαδικασίες ...

Nα σημειωθεί ότι στον έλεγχό τους θα περάσουν χιλιάδες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, σπίτια, οικόπεδα και καταναλωτικά δάνεια αν γίνει δεκτή η ρύθμιση που προτείνουν.


ΠΗΓΗ. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου