ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

«Κλείδωσαν» οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

ΚΥΡΙΑΚΗ 27-3-2016


 
Στην αποκρυστάλλωση των βασικών αλλαγών στο ασφαλιστικό έχουν προχωρήσει κυβέρνηση και θεσμοί και σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το μέτωπο των εργασιών των τεχνικών κλιμακίων, οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις έχουν ήδη κλειδώσει.



Τα στελέχη των ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM έχουν καταλήξει με την κυβέρνηση σε ένα πλαίσιο που προβλέπει εθνική σύνταξη 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και 345,6 ευρώ στα 15 έτη. 

Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που ξεκινούν από το 2% και φθάνουν ως και το 40% του ποσού μόνο της επικουρικής, όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνά τα 1.400 ευρώ

Αλλαγές στο ποσοστό αναπλήρωσης υπολογισμού της αναλογικής σύνταξης, με μειώσεις για τα λίγα έτη ασφάλισης και αυξήσεις των ποσοστών από τα 28 έτη και άνω. 
Μειώσεις σε εφάπαξ βοηθήματα και στα ανώτατα όρια των κύριων αλλά και των πολλαπλών συντάξεων.

Η καθιέρωση χαμηλότερης εθνικής σύνταξη για ασφάλιση κάτω των 20 ετών έχει ήδη συμφωνηθεί. 

Για 20 και άνω έτη ασφάλισης η εθνική σύνταξη θα διατηρηθεί στα 384 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης. Ωστόσο το ποσό αυτό θα μειώνεται συνολικά κατά 10% για συντάξεις με 15 έτη ασφάλισης, δηλαδή στα 345,6 ευρώ. 

Η μείωση προσδιορίζεται στο 2% για κάθε έτος που υπολείπεται από το όριο των 20 ετών, οπότε δίδεται το σύνολο της εθνικής σύνταξης.

Παραμένει στο τραπέζι το σενάριο αλλαγών στο ύψος των ποσοστών αναπλήρωσης που αφορούν την αναλογική σύνταξη, το οποίο ζητούν οι θεσμοί και φαίνεται τελικώς να αποδέχεται η κυβέρνηση. 

Το ΔΝΤ προτείνει χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης από το ελληνικό σχέδιο για το διάστημα ως τα 24 έτη ασφάλισης. Οι δύο προτάσεις του ΔΝΤ ξεκινούν με ποσοστά αναπλήρωσης 0,45% και 0,60 αντί του 0,8 της κυβέρνησης. 

Αντιστοίχως προτείνουν εθνική σύνταξη 384 και 320 ευρώ και οδηγούν σε ετήσιες περικοπές της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει εναλλακτική πρόταση σύμφωνα με την οποία το ποσοστό αναπλήρωσης αυξάνεται από 1,29% σε 1,31% μεταξύ 25 και 27 ετών, ενώ διατηρείται στο 0,9% στα 18 χρόνια και 1,04% στα 21 χρόνια.  

Ως κίνητρο για παραμονή στην εργασία το 2% που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο για τα 40 έτη ασφάλισης αυξάνεται και διαμορφώνεται σε 2,2%.

Βέβαιη θεωρείται η μείωση του ανώτατου πλαφόν κύριας σύνταξης από τα 2.773 ευρώ που είναι σήμερα. 

Στο ελληνικό σχέδιο προβλέπεται η διαμόρφωση του πλαφόν στο εξαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 2.304 ευρώ με εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ. 

Μείωση θα υπάρξει και στις πολλαπλές συντάξεις που δεν θα ξεπερνούν τα 3.072 ευρώ από 3.680 ευρώ που είναι σήμερα. 
Μειώσεις 10%-20% αναμένονται στα εφάπαξ βοηθήματα, ενώ τα μερίσματα των μετοχικών ταμείων του Δημοσίου αναμένεται να μειωθούν ως και 50%.

Στην αποδοχή της κυβερνητικής πρότασης για αύξηση των εισφορών στις επικουρικές συντάξεις συναινούν οι θεσμοί. 
Η κυβέρνηση έχει προτείνει αύξηση 1,5% συνολικά σε εργοδοτικές και εργατικές εισφορές. Από το μέτρο αυτό η κυβέρνηση προσδοκά επιπλέον έσοδα της τάξεως των 550 εκατ. ευρώ. Οι δανειστές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθούν ένα μικρότερο ποσοστό αύξησης των εισφορών.

Σε κάθε περίπτωση η μείωση των επικουρικών συντάξεων, ειδικότερα όταν το άθροισμά της με την κύρια σύνταξη ξεπερνά τα 1.400 ευρώ, δεν θα αποφευχθεί. 

Στη περίπτωση αυτή θα μειώνεται μόνο το ποσό της επικουρικής, προκειμένου η κυβέρνηση να μην φαίνεται ανακόλουθη με τη θέση της ότι δεν μειώνονται οι κύριες συντάξεις. 

Η μείωση αναμένεται να επηρεάσει συντάξεις από 170 ευρώ και άνω και θα ξεκινά από ποσοστό 2% και θα φθάνει ως 40%. 
Η λύση αυτή θα επιφέρει εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ.




ΠΗΓΗ. cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου